Održan okrugli stol „Novo doba digitalne zemaljske televizije u Hrvatskoj“

Održan okrugli stol „Novo doba digitalne zemaljske televizije u Hrvatskoj“

Foto: DepositPhotos

U sklopu 61. međunarodnog znanstvenog simpozija ELMAR u Zadru je održan okrugli stol namijenjen svim dionicima hrvatskog televizijskog tržišta naziva „Novo doba digitalne zemaljske televizije u Hrvatskoj“. Cilj ove posebne sekcije bio je prezentirati promjene koje će se u sljedećih godinu dana dogoditi u digitalnoj zemaljskoj televiziji, a koja je još uvijek najzastupljenija platforma za prijem televizijskih programa u Hrvatskoj.

Kroz uvodne prezentacije prikazan je proces tranzicije na novi sustav odašiljanja DVB-T2/HEVC, dinamika izgradnje novih DVB-T2/HEVC mreža, datumi gašenja postojećih DVB-T/MPEG-2 mreža, status prijamničke opreme i postupak certificiranja prijamnika, promidžbena kampanja te oslobađanje pojasa 700 MHz.

Nakon uvodnih prezentacija velik interes pobudila je rasprava o navedenoj temi na kojoj su odgovore na mnoga pitanja dali panelisti Krešimir Šakić (HAKOM), Andrej Skenderović (OIV), Stanislav Bender (AEM), Krešo Antonović (MMPI), Ernest Strika (HRT), Denis Mikolić (NUT), Andrija Jovičević (NETCRO) i Domagoj Frank (HTP).

Još iz kategorije

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.

Tele2 zabilježio rast prihoda 8 posto, dok je EBITDA rasla 71 posto

Tele2 zabilježio rast prihoda 8 posto, dok je EBITDA rasla 71 posto

17.10.2019. komentiraj

Najnoviji poslovni rezultati trećeg po veličini domaćeg telekom operatora Tele2 pokazuju rast prihoda od 6 posto u trećem kvartalu ove godine na 588 milijuna švedskih kruna, dok je na godišnjoj razini rast i veći iznosi 8 posto.  Švedski vlasnik Tele2 AB objavio je ove rezultati Tele2 vjerojatno po posljednji put jer je hrvatski dio poslovanja prodan United Grupi i još se samo čekaju regulatorna dopuštenja. To se vidi i u samom izvješću gdje se Tele2 Hrvatska navodi kao dio poslovanje koji prestaje postojati.