Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

Predstavnici operatera mobilnih mreža EU i Zapadnog Balkana predstavili su zajedničku deklaraciju o sljedećim koracima za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana na Summitu EU/Zapadni Balkan u Tirani.

Ovom inicijativom Deutsche Telekom i drugi operateri mobilnih mreža podržavaju mobilnost i pojednostavljuju povezivanje građana i poduzeća u EU i Zapadnom Balkanu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija).

10 telekomunikacijskih operatera, uključujući Deutsche Telekom, složilo se oko ove zajedničke inicijative, uvodeći smanjene naknade kako bi dodatno potaknule usluge roaminga između oba područja. Ova Inicijativa je otvorena za sve operatere iz EU-a ili zapadnog Balkana da se pridruže ovoj Inicijativi.

Ova inicijativa se provodi na dobrovoljnoj osnovi između telekomunikacijskih operatera i pokazuje koliko uspješni mogu biti suradnički pristupi između industrije, vlada i međunarodnih organizacija? biti. Partneri ove Inicijative su Vijeće za regionalnu suradnju gospodarstava Zapadnog Balkana i Europska komisija.

Deutsche Telekom i drugi operateri pozdravljaju činjenicu da je njegova inicijativa popraćena jasnim opredjeljenjem donositelja politika na Zapadnom Balkanu da ubrzaju provedbu reformi politike u sektoru telekomunikacija,

Komercijalni pregovori započet će već 2022., “Price caps“ bit će predstavljen u svibnju 2023. Sniženje barem jedne podatkovne tarife bit će realizirano 1. listopada 2023.