Odobreno: T-Mobile USA kupuje Sprint za 26 milijardi dolara

Odobreno: T-Mobile USA kupuje Sprint za 26 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos

Vijest da T-Mobile kupuje Sprint nije novost, spajanje se pokušava izvesti posljednje dvije godine i napokon će uspjeti jer regulatori su dali zeleno svjetlo i posao vrijedan 26 milijardi američkih dolara bit će obavljen!

Naime, T-Mobile je još u travnju 2018. platio navedeni novac kako bi se spojio sa Sprintom, ali regulatorna su tijela dugo razmatrala što učiniti po tom pitanju. Slučaj je došao sve do Federalnog suda, koji je odbio tužbe 13 saveznih država i okrug Colombiju pa se posao mogao izvesti.

Dakle, prepreka je bilo mnogo jer protivnici posla strahuju da će se ovime narušiti ravnoteža na tržištu. Realnost je pak takva da će sad postojati tri jaka igrača. Uz T-Mobile Sprint, tu su otprije Verizon i AT&T. A upravo posljednji jest poveći razlog zašto se ovo spajanje uopće dozvolilo.

U lipnju 2018. regulatornim tijelima "prošvercao" se "posao stoljeća" i dozvolili su spajanje AT&T-a i Time Warnera u poslu vrijednom 85,4 milijarde dolara, kojim se tržište podosta "poljuljalo" zbog činjenice da AT&T u rukama ima otprije i DirecTV. Stoga, nije bilo druge nego dopustiti i spajanje T-Mobilea i Sprinta.

Ono što te dvije kompanije dobivaju jest oko 30 posto američkog tržišta, s iznimnim potencijalom rasta. U brojkama, sad će imati 80 milijuna pretplatnika na mjesečnoj razini, dok AT&T ima pet milijuna manje, a Verizon ih ima 114 milijuna. I ne samo to, obje su kompanije Dish Networku prodale dio usluga kako bi postale novi bežični pružatelj usluga, što je i bio uvjet vlasničkog povezivanja te ujedinjenja poslova. Osim tog uvjeta, stiglo je obećanje da se tri godine neće podizati cijene usluga.

Obećaje se i novih 11.000 radnih mjesta do 2024., ali i otvaranje 600 novih poslovnica te pet centara za korisničko iskustvo, što će generirati još 12.000 radnih mjesta. Sve to bilo je itekako dovoljno Federalnom sudu da dopusti spajanje i pritom odbije silne tužbe koje su pristigle.

Velika je ovo pobjeda i za Deutsche Telekom, koji ima u vlasništvu 60 posto T-Mobile USA. Inače, zanimljivost je da se 2014. pokušao riješiti te podružnice i kupac je trebao biti upravo Sprint, ali poslovanje se poboljšalo kroz 2015. i 2016. pa su u DT-u shvatili da nema smisla povlačiti se s američkog tržišta. I pogodili, sve se okrenulo u njihovu korist...

Još iz kategorije

Nastavak rasta ključnih telekomunikacijskih pokazatelja

Nastavak rasta ključnih telekomunikacijskih pokazatelja

06.07.2020. komentiraj

Na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj trenutno postoji 87 pružatelja usluga na tržištu usluga širokopojasnog pristupa internetu (nepokretna i pokretna elektronička komunikacijska mreža), stoji u najnovijim podcima domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Prema podacima za 2019., uslugu pristupa internetu putem nepokretne elektroničke komunikacijske mreže koristi ukupno 1 154 773 pretplatnika u Republici Hrvatskoj. Što se tiče usluge pristupa internetu putem pokretne elektroničke komunikacijske mreže, broj pretplatnika iznosi 3 623 860.

Snažan rast podatkovnog prometa u 2019. godini

Snažan rast podatkovnog prometa u 2019. godini

05.07.2020. komentiraj

Porast podatkovnog prometa izravno je povezan s razvojem digitalnog društva. Promatrajući trogodišnje razdoblje vidljiv je značajan rast podatkovnog prometa i u nepokretnim i u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, ističu iz domaćeg telekom regulatora Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

02.07.2020. komentiraj

Europska komisija usvojila je Provedbenu uredbu o bežičnim pristupnim točkama malog područja ili malim antenama, koja su ključna za pravovremeno pokretanje 5G mreža koje pružaju veliki kapacitet i povećanu pokrivenost, kao i napredne brzine veze. Uredba utvrđuje fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija za 5G mreže. Njime se želi pomoći u pojednostavljivanju i ubrzanju mrežnih instalacija 5G, što bi trebalo olakšati režimom raspoređivanja izuzeća dozvole, istovremeno osiguravajući da nacionalna tijela drže nadzor.