Odgođena isplata dividende HT-a od 8 kuna po dionici

Odgođena isplata dividende HT-a od 8 kuna po dionici

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Kada je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom početkom travnja objavio da je  prema odluci Uprave, a imajući u vidu mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske radi prevencije širenja korona virusa (COVID 19) donio odluku o otkazivanju Glavne skupštine Društva sazvane za dan 29. travnja 2020. godine u sjedištu Društva, u Zagrebu, Radnička cesta 21 bilo je jasno da je time donesena i odluka o odgodi isplate dividende.

Naime, na sjednici Nadzornog odbora HT-a krajem ožujka Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma, dao je suglasnost na revidirane godišnje financijske izvještaje Društva i konsolidirane financijske izvještaje HT Grupe za poslovnu godinu 2019. i obavijestio je Upravu o danoj suglasnosti. Sukladno članku 300.d. Zakona o trgovačkim društvima i članku 31. Statuta Hrvatskog Telekoma d.d., navedeni financijski izvještaji smatraju se usvojenima od strane Uprave i Nadzornog odbora te će se predočiti Glavnoj skupštini.

Uprava i Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma predložili su tada Glavnoj skupštini Društva raspodjelu neto dobiti iz 2019. godine tako da se dio neto dobiti u iznosu od 646.129.832,00 kuna upotrijebi za isplatu dividende dioničarima u iznosu od 8,00 kuna po dionici, dio neto dobiti u iznosu od 21.106.194,51 kuna raspodijeli u zakonske rezerve, a preostali dio neto dobiti u iznosu od 49.828.426,71 kuna raspodijeli u zadržanu dobit.

Iznos od 8,00 kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 90,2%. Na zadnju cijenu dionice dan prije donošenja ove odluke koja je bila 162,00 kuna to predstavlja dividendni prinos od 4,9%. Na ovaj način Društvo drugu godinu zaredom predlaže povećanu redovnu dividendu te isto tako povećan omjer isplate. U odnosu na redovnu dividendu isplaćenu za 2017. godinu, prijedlog predstavlja povećanje za 33% te povećanje omjera isplate s 58% na preko 90%.

Kako je Glavna skupština HT-a trebala donijeti 29. travnja, dan prije objave rezultata za prvi kvartal ove godine, odluku o isplati dividende sada će se morati čekati nova Glavna skupština dioničara.

Nova Glavna skupština sazvat će se čim to bude moguće, poštujući mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, kako bi se omogućilo dioničarima sudjelovanje u radu Skupštine pod jednakim uvjetima i u što većem broju, naglašavaju iz HT-a.

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.