Odgađa se uvođenje 5G mreža u Europi zbog pandemije COVID-19

Odgađa se uvođenje 5G mreža u Europi zbog pandemije COVID-19

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Najnoviji podaci o aukcijama za 5G frekvencijske spektre u Europskoj uniji pokazuje da mnoge države odgađaju već najavljene aukcije, a naravno razlog tome je velika pandemija korona virusa. Podaci govore da prema Akcijskom planu 5G EU-a, države članice moraju odobriti opseg 700 MHz do 2020. godine, osim ako ne postoje opravdani razlozi za odlaganje najkasnije do sredine 2022. godine.

Aukcije 5G spektra već su se odvijale u tri pojasa za 5G. Na razini EU-a 13 zemalja dodijelilo je spektar za 5G u jednom ili dva opsega. Pojas od 700 MHz dodijeljen je do sada u sedam država članica, uključujući Dansku, Francusku, Finsku, Njemačku, Mađarsku, Italiju i Švedsku, dok je opseg 3,4-3,8 GHz dodijeljen u devet država članica, u Austriji, Češkoj, Finskoj, Njemačkoj , Mađarske, Irske, Italije, Latvije, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva. Pojas od 26 GHz dodijeljen je u Italiji.

Iznimne okolnosti uzrokovane epidemijom Covid-19 prisilile su neke zemlje u Europi da odgode aukcije 5G zakazane u prvim mjesecima 2020. Četiri zemlje EU, Austrija, Francuska, Španjolska i Portugal odgodile su aukcije spektra za 5G zbog epidemije Covid-19. daleko. Češka je također odgodila postupak, ali iz različitih razloga. U Mađarskoj je podržana aukcija 5G spektra. To se dogodilo samo dan prije strogih ograničenja u aktivnostima i pokretima.

U Austriji je regulator također odlučio odložiti dražbu za frekvencije 700MHz, 2100MHz i 1500MHz na kasniji datum, još 2020. godine.

U Francuskoj je Arcep otkrio da su trenutni pružatelji usluga mobilne mreže - Bouygues Telecom, Free Mobile, Orange i SFR - kvalificirani za sudjelovanje na aukciji spektra od 3,5 GHz. Proces, koji je prvobitno bio zakazan za travanj 2020., odgođen je zbog pandemije koronavirusa najvjerojatnije za jesen ove godine.

U Portugalu je regulator Anacom objavio da su tri operatora zatražila obustavu aukcije višepojasnog (700 MHz, 900 MHz, 1,8 GHz, 2,1 GHz, 2,6 GHz i 3,6 GHz) aukcije spektra.

Španjolska vlada je također odgodila planiranu aukciju za 5G-pogodan 700MHz spektar optuživši širenje virusa na neodređeni kasniji datum.

Mađarska je bila zadnja zemlja koja je dodijelila spektar za 5G na višepojasnoj aukciji 26. ožujka 2020. Magyar Telecom, Vodafone Hungary i Telenor Hungary osvojili su petnaestogodišnje licence u rasponima 700 MHz, 2100 MHz i 3600 MHz i stekli prava korištenja za 128,49 milijardi HUF (368 milijuna EUR). Nije podnesena nijedna ponuda za spektar 2600 MHz. Aukcija se održala dan prije strogih ograničenja kretanja i aktivnosti zbog panedmije COVID-19. Međutim, proces je podržan zbog velikih interesa na tržištu.

U Češkoj je aukcija za frekvencijske spektre 700MHz i 3.5GHz prebačena za kraj 2020. godine, no razlog nije pandemije COVID-19.

Još iz kategorije

Telefonica Deutschland odabrala Ericsson za izgradnju 5G mreže

Telefonica Deutschland odabrala Ericsson za izgradnju 5G mreže

07.06.2020. komentiraj

Telefonica Deutschland odlučila je sklopiti partnerstvo s Ericssonom po pitanju razvoja 5G mobilne mreže u Njemačkoj, što znači da Huawei gubi još jednog moćnog klijenta zahvaljujući američkim sankcijama, nametnutima u svibnju prošle godine, a koje će trajati još minimalno do svibnja iduće godine.

HT povećao doseg 5G mreže u Samoboru na postojećim 4G frekvencijama

HT povećao doseg 5G mreže u Samoboru na postojećim 4G frekvencijama

06.06.2020. komentiraj

Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj demonstrirao revolucionarnu 5G tehnologiju u postojećem 4G frekvencijskom spektru, pohvalili su se iz najvećeg domaćeg telekom operatora. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra u praksi može omogućiti brzo pokrivanje većeg područja 5G uslugama, a primjena 5G tehnologije bit će ključna za povezivanje velikog broja senzora, industrijskih uređaja, dronova i autonomnih vozila, ističu u HT-u.

Ministri telekomunikacija o digitalnim prioritetima EU-a

Ministri telekomunikacija o digitalnim prioritetima EU-a

05.06.2020. komentiraj

Ministri telekomunikacija, na svojoj drugoj neformalnoj videokonferenciji održali su raspravu o digitalnim prioritetima EU-a u vremenu nakon koronavirusa. Sastankom je predsjedao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, dok je Komisiju zastupao povjerenik Thierry Breton.