Dodjela frekvencija

Obuljen: Zadovoljstvo dodjelom novih frekvencija za mobilnu telefoniju

Obuljen: Zadovoljstvo dodjelom novih frekvencija za mobilnu telefoniju
Tonko Obuljen, ravnatelj Vijeća HAKOM-a
Dražen Tomić / Tomich Productions

Jako smo zadovoljni rezultatima ove elektronički provedene dražbe u više krugova, u kojoj je dodijeljen sav raspoloživi spektar za nacionalno pokrivanje, ali i dio spektra za manje operatore na regionalnim razinama, ističe za ICTbusiness.info ravnatelj Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen.

Prema njegovim riječima javnim nadmetanjem kroz dražbu, postigli smo regulatornu predvidljivost obzirom da postojeće dozvole ističu tek za nešto više od godinu dana te su operatori dobili dovoljno vremena za prilagodbu svojih mreža.

„Dražba je ujedno pokazatelj koliko je radiofrekvencijski spektar, kao ograničeno prirodno dobro Republike Hrvatske, važan za razvoj elektroničkih komunikacija. Dodijeljena je dovoljna količina spektra za svakog operatora, što osigurava održivost i konkurentnost tržišta te će se krajnjim korisnicima omogućiti visokokvalitetne usluge mobilnog interneta u svim područjima Hrvatske u razdoblju do 2039. /2044“, pojašnjava Obuljen.

On tvrdi kako su za gospodarstvo stvoreni preduvjeti za daljnji razvoj, posebno u području ICT-a, prometa i turizma.

“Postignuti konačni iznosi koji su prihod Državnog Proračuna pokazuju da između operatora postoji zdravo tržišno natjecanje i jaka vjera u daljnji razvoj tržišta“, zaključuje Obuljen.