Obaveza prijave WiFi (WAS/RLAN) radijskih postaja koje koriste frekvencijski pojas 5470-5725 MHz s vanjskim antenama

Obaveza prijave WiFi (WAS/RLAN) radijskih postaja koje koriste frekvencijski pojas 5470-5725 MHz s vanjskim antenama

Foto: DepositPhotos

Zbog osiguravanja neometanog rada radara te osiguravanja učinkovitijeg nadzora tržišta, izmijenjeni su uvjete uporabe frekvencijskog pojasa 5470 – 5725 MHz te se u tu svrhu izdaje nova opća dozvola broj OD-201, čime prestaje vrijediti opća dozvola OD-87, poručuju iz domaćeg regulatora HAKOM-a.

Opća dozvola određuje ograničenja koja bi tako trebala omogućiti rad čim većem broju tih uređaja, istovremeno smanjujući mogućnost pojave smetnji drugim sustavima s kojim dijele frekvencijski pojas. Parametri propisani općom dozvolom su pažljivo određeni i rezultat su detaljnih analiza kompatibilnosti provedenih na europskoj razini, te se njihovom primjenom maksimizira broj uređaja koji istovremeno mogu neometano raditi.

Usklađenje je potrebno obaviti do 31. listopada 2018. Kako bi se osigurala uporaba spektra u skladu s propisima i time omogućila uporaba navedenih uređaja svim korisnicima pod jednakim uvjetima, u narednom periodu HAKOM će provoditi pojačani nadzor i kontrolu tih radijskih postaja. Postupak prijave je jednostavan te se ostvaruje slanjem ispunjenog obrasca na prijava_opce@hakom.hr.

Zbog najavljene uporabe meteoroloških radara u frekvencijskom pojasu 5470 – 5725 MHz, HAKOM je izmijenio uvjete uporabe za WAS/RLAN uređaje u tom području. Od ranije je već obavezna uporaba dinamičkog odabira frekvencija te je ograničena najviša dopuštena izračena snaga. Ono što je novo u odnosu na ranije je da su zbog boljeg nadzora i kontrole radiofrekvencijskog spektra korisnici obavezni prijaviti postavljanje radijskih postaja koje se upotrebljavaju na otvorenim prostorima, do sada je postojala samo obaveza prijave ukoliko se putem tog spektra pružala usluga i obaveza uporabe SSID identifikatora s brojem koji će HAKOM dodijeliti.

Svi koji koriste  navedene uređaje obavezni su HAKOM-u prijaviti radijske postaje s antenama na otvorenom prostoru, što do sada nije bio slučaj. Također, naglašavamo da određene jedinice lokalne samouprave na svojim područjima pružaju uslugu besplatnog interneta građanima putem uređaja koji koriste frekvencijski pojas 5470-5725 MHz te izdavanjem navedene opće dozvole također postaju obavezni HAKOM-u prijaviti radijske postaje s antenama na otvorenom prostoru.

Još iz kategorije

HT kroz ulaganje vrijedno 12,5 milijuna kuna spaja 5.000 kućanstava Malog Lošinja na optiku

HT kroz ulaganje vrijedno 12,5 milijuna kuna spaja 5.000 kućanstava Malog Lošinja na optiku

22.10.2020. komentiraj

Hrvatski Telekom, najveći domaći telekom i privatni investitor u digitalizaciju u Hrvatskoj započeo je s implementacijom najmodernije optičke infrastrukture na području Malog Lošinja, što će 5.000 kućanstava omogućiti gigabitne brzine i najbolje iskustvo u korištenju telekomunikacijskih usluga. Ulaganje je vrijedno 12,5 milijuna kuna.

Belgijski telekomi izabrali su Nokiju i Ericsson za izgradnju 5G mreža

Belgijski telekomi izabrali su Nokiju i Ericsson za izgradnju 5G mreža

22.10.2020. komentiraj

Telekomi Orange i Proximus izabrali su Nokiju i Ericsson kao poslužitelje mrežne opreme pri implementaciji 5G tehnologije u Belgiji, što znali da su okrenuli leđa Huaweiju. Za kinesku kompaniju novi je to udarac i znak da u velikoj većini Europe nije dobrodošla.

Latinska Amerika bi dolaskom 5G mreža do 2035. mogla ostvariti 3,3 bilijuna dolara vrijednosti

Latinska Amerika bi dolaskom 5G mreža do 2035. mogla ostvariti 3,3 bilijuna dolara vrijednosti

21.10.2020. komentiraj

Omdia i Nokia u izvještaju “Zašto 5G u Latinskoj Americi” navode da će mobilne mreže pete generacije u tu regiju stići “prije nego kasnije”. Određeno kašnjenje u odnosu na Sjevernu Ameriku, Aziju, Europu i Australiju jest zbog lošije ekonomske situacije, ali s poboljšanjem digitalne transformacije će se sve promijeniti na bolje.