O2 od Ericssona traži čak 100 milijuna funti kao nadoknadu za štetu zbog urušavanja mreža

O2 od Ericssona traži čak 100 milijuna funti kao nadoknadu za štetu zbog urušavanja mreža

Foto: DepositPhotos

Britanski mobilni operater O2 potražuje milijune funti za naknadu štete koja je navodno nastala nakon što se na cijeli dan srušila mreža koju održava Ericsson. Naravno, tu štetu bi trebala nadoknaditi upravo ta švedska kompanija i procjenjuje se da bi ukupni "račun" trebao iznositi oko stotinu milijuna funti.

Zbog kolapsa mreže korisnici nisu mogli koristiti pametne telefone, odnosno, nisu mogli pristupiti internetu korištenjem mobilnog interneta već su ovisili o bežičnom, što je bio izniman problem za one koji nisu bili u mogućnosti spojiti se na njega. Za situaciju se O2 odmah ispričao, baš kao i Ericsson, ali mobilni operater već je ponudio nadoknaditi korisnicima štetu.

To će se napraviti tako što će Pay As You Go korisnici dobiti deset posto više u paketu ili će dobiti deset posto popusta na postojeći paket. Ovisno što izaberu. Nije to mala stvar, O2 ima 25 milijuna pretplatnika, a ujedno i poslužitelj velikim kompanijama kao Sky, Tesco, Giffgaff i Lycamobile, koji također imaju na milijune pretplatnika.

U O2 smatraju da bi isto tako Ericsson trebao nadoknaditi štetu njemu jer ipak je krivnja na Šveđanima, a ne britanskom operateru. Da je stvar ozbiljna, pokazuje reakcija matične kompanije Telefonice, koja traži da se obavi kompletna i detaljna revizija pa da nakon nje Ericsson dobije račun kako bi sve bilo pošteno i transparentno.

Ericsson se na sve to još uvijek nije oglasio, tek se ispričao za situaciju i naveo da je razlog rušenju mreže to što su korisnici imali istekle softverske certifikate pa zbog toga nisu mogli pristupiti mreži. Ukratko, na taj način pokušava se svaliti ipak krivnja na druge pa nije isključeno da cijeli ovaj slučaj ode na sud i da O2 promijeni partnera. Zato Ericsson mora odvagnuti što je bitnije, izbjeći plaćanje ili izgubiti bogatog klijenta...

Još iz kategorije

Kreće europska brza i sigurna kvantna mreža

Kreće europska brza i sigurna kvantna mreža

17.06.2019. komentiraj

Tijekom proteklih nekoliko godina neumorno su u EK radili na unapređenju jedinstvenog digitalnog tržišta koje donosi opipljiva postignuća za europske građane i tvrtke, tvrdi povjerenica za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel.

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

13.06.2019. komentiraj

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa, a za sve je ponovno odgovoran China Telecom. Naime, treći najveći operater i internetski poslužitelj u Kini često čini ovakve stvari pa potom tvrdi kako se radilo samo o greški u sustavu.

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

13.06.2019. komentiraj

Prošli su europski izbori i populizam sada već jedne raspadnute političke stranke oko zračenja je splasnuo, iz druge su se povukli onako vojničkim žargonom na rezervne položaje i to je ono što se danas događa oko 5G. Istraživački tim ICTbusiness.info, jer eto nazvali smo se istraživačima jer dobro zvuči iako to zapravo formalno pravno nismo ali sustavno telekom tržište pratimo već 25 godina i to iz perspektive zainteresirane javnosti odlučio je s vama podijeliti priču o 5G mrežama, zračenju, mogućnostima, očekivanjima.