O2 od Ericssona traži čak 100 milijuna funti kao nadoknadu za štetu zbog urušavanja mreža

O2 od Ericssona traži čak 100 milijuna funti kao nadoknadu za štetu zbog urušavanja mreža

Foto: DepositPhotos

Britanski mobilni operater O2 potražuje milijune funti za naknadu štete koja je navodno nastala nakon što se na cijeli dan srušila mreža koju održava Ericsson. Naravno, tu štetu bi trebala nadoknaditi upravo ta švedska kompanija i procjenjuje se da bi ukupni "račun" trebao iznositi oko stotinu milijuna funti.

Zbog kolapsa mreže korisnici nisu mogli koristiti pametne telefone, odnosno, nisu mogli pristupiti internetu korištenjem mobilnog interneta već su ovisili o bežičnom, što je bio izniman problem za one koji nisu bili u mogućnosti spojiti se na njega. Za situaciju se O2 odmah ispričao, baš kao i Ericsson, ali mobilni operater već je ponudio nadoknaditi korisnicima štetu.

To će se napraviti tako što će Pay As You Go korisnici dobiti deset posto više u paketu ili će dobiti deset posto popusta na postojeći paket. Ovisno što izaberu. Nije to mala stvar, O2 ima 25 milijuna pretplatnika, a ujedno i poslužitelj velikim kompanijama kao Sky, Tesco, Giffgaff i Lycamobile, koji također imaju na milijune pretplatnika.

U O2 smatraju da bi isto tako Ericsson trebao nadoknaditi štetu njemu jer ipak je krivnja na Šveđanima, a ne britanskom operateru. Da je stvar ozbiljna, pokazuje reakcija matične kompanije Telefonice, koja traži da se obavi kompletna i detaljna revizija pa da nakon nje Ericsson dobije račun kako bi sve bilo pošteno i transparentno.

Ericsson se na sve to još uvijek nije oglasio, tek se ispričao za situaciju i naveo da je razlog rušenju mreže to što su korisnici imali istekle softverske certifikate pa zbog toga nisu mogli pristupiti mreži. Ukratko, na taj način pokušava se svaliti ipak krivnja na druge pa nije isključeno da cijeli ovaj slučaj ode na sud i da O2 promijeni partnera. Zato Ericsson mora odvagnuti što je bitnije, izbjeći plaćanje ili izgubiti bogatog klijenta...

Još iz kategorije

VIDEO: Dolazi 5G, ali što očekivati

VIDEO: Dolazi 5G, ali što očekivati

19.03.2019. komentiraj

Svi danas govore o 5G mrežama, onome što dolazi i što nam vrijeme donosi koje je pred nama zahvaljujući brzim mobilnim mrežama. Iako su prilike vrlo velike, mnogi tvrde kako treba biti oprezan jer mreže s jedne strane zahtijevaju velika ulaganja, a pitanje je koliko su to korisnici u konačnici spremni platiti.

30 godina satelitskog emitiranja TV programa u Europi

30 godina satelitskog emitiranja TV programa u Europi

19.03.2019. komentiraj

Prije 30 godina satelitske antene počele su se po prvi put pojavljivati na pročeljima zgrada u Poljskoj što je označilo početak redovnog linearnog TV emitiranja putem satelita u Europi. Kao vjesnici nadolazećih tehnoloških promjena, sve satelitske antene bile su usmjerene na orbitalnu poziciju 19.2o istočno s koje je satelit ASTRA 1A emitirao signal.

Neograničena sloboda surfanja uz Tele2 pokućni internet

Neograničena sloboda surfanja uz Tele2 pokućni internet

19.03.2019. komentiraj

Sigurno je još svježe sjećanje na nesretnog Vida kojeg je ostavila partnerica. Osim što mu je odnijela psića, ponijela je sa sobom i neograničeni pokućni internet kojeg je mogla odmah, bez potrebe za dovođenjem žičanog priključka, uključiti u struju u novom stanu te nastaviti koristiti. Vid je bio toliko tužan što sad netko drugi neograničeno surfa na njegovom pokućnom, da mu je utjehu na uviđaju ponudio čak i policajac.