O2 od Ericssona traži čak 100 milijuna funti kao nadoknadu za štetu zbog urušavanja mreža

O2 od Ericssona traži čak 100 milijuna funti kao nadoknadu za štetu zbog urušavanja mreža

Foto: DepositPhotos

Britanski mobilni operater O2 potražuje milijune funti za naknadu štete koja je navodno nastala nakon što se na cijeli dan srušila mreža koju održava Ericsson. Naravno, tu štetu bi trebala nadoknaditi upravo ta švedska kompanija i procjenjuje se da bi ukupni "račun" trebao iznositi oko stotinu milijuna funti.

Zbog kolapsa mreže korisnici nisu mogli koristiti pametne telefone, odnosno, nisu mogli pristupiti internetu korištenjem mobilnog interneta već su ovisili o bežičnom, što je bio izniman problem za one koji nisu bili u mogućnosti spojiti se na njega. Za situaciju se O2 odmah ispričao, baš kao i Ericsson, ali mobilni operater već je ponudio nadoknaditi korisnicima štetu.

To će se napraviti tako što će Pay As You Go korisnici dobiti deset posto više u paketu ili će dobiti deset posto popusta na postojeći paket. Ovisno što izaberu. Nije to mala stvar, O2 ima 25 milijuna pretplatnika, a ujedno i poslužitelj velikim kompanijama kao Sky, Tesco, Giffgaff i Lycamobile, koji također imaju na milijune pretplatnika.

U O2 smatraju da bi isto tako Ericsson trebao nadoknaditi štetu njemu jer ipak je krivnja na Šveđanima, a ne britanskom operateru. Da je stvar ozbiljna, pokazuje reakcija matične kompanije Telefonice, koja traži da se obavi kompletna i detaljna revizija pa da nakon nje Ericsson dobije račun kako bi sve bilo pošteno i transparentno.

Ericsson se na sve to još uvijek nije oglasio, tek se ispričao za situaciju i naveo da je razlog rušenju mreže to što su korisnici imali istekle softverske certifikate pa zbog toga nisu mogli pristupiti mreži. Ukratko, na taj način pokušava se svaliti ipak krivnja na druge pa nije isključeno da cijeli ovaj slučaj ode na sud i da O2 promijeni partnera. Zato Ericsson mora odvagnuti što je bitnije, izbjeći plaćanje ili izgubiti bogatog klijenta...

Još iz kategorije

A1 Hrvatska traži od HAKOM-a regulaciju PayTV tržišta radi fer tržišnog natjecanja

A1 Hrvatska traži od HAKOM-a regulaciju PayTV tržišta radi fer tržišnog natjecanja

17.01.2019. komentiraj

A1 Hrvatska pozdravlja svaku odluku kojom se ispituje učinak pojedinih koncentracija na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj, tvrde u drugom po veličini domaćem telekomu na izravan upit ICTbusiness.info vezano uz nastavak priče oko koncentracije na telekom tržištu odnosno HT-ove kupnje EVO TV-a od Hrvatske pošte odnosno kupnje tvrtke kćeri HP Produkcija.

Promjene u A1 Hrvatska – Skender preuzima i ljudske resurse

Promjene u A1 Hrvatska – Skender preuzima i ljudske resurse

17.01.2019. komentiraj

Uz svoju postojeću poziciju člana Leadership tima te glavnog direktora za poslovnu transformaciju A1 Hrvatska Ivan Skender će preuzeti i funkciju glavnog direktora za ljudske potencijale i korporativne komunikacije. Dosadašnji član Leadership tima i glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije Ivan Bartulović, nakon dvije i pol godine, odlučio je nastaviti karijeru izvan A1 Grupe.

AZTN: Nismo još pokrenuli postupak ocjene koncentracije HT i HP Produkcija oko EVO TV-a na inicijativu A1 Hrvatska

AZTN: Nismo još pokrenuli postupak ocjene koncentracije HT i HP Produkcija oko EVO TV-a na inicijativu A1 Hrvatska

16.01.2019. komentiraj

AZTN je 26. studenoga prošle godine zaprimio podnesak od poduzetnika A1 Hrvatska, vezan uz koncentraciju koja uključuje HT-ovo preuzimanje tvrtke kćeri Hrvatske pošte HP Produkcija koja upravlja EVO TV-om. Taj podnesak AZTN  smatra inicijativom za pokretanje postupka po službenoj dužnosti i o toj inicijativi će odlučiti meritorno u propisanom zakonskom roku od dana zaprimanja inicijative (članak 38. stavak 5. ZZTN-a) odnosno najkasnije u roku od 6 mjeseci.