Novi podmorski internetski kabel od SAD do Francuske

Novi podmorski internetski kabel od SAD do Francuske

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Više od 6,6 tisuća dugačak novi spojni optički kabel, nazvan Dunante, položen je na dno oceana između obala SAD-a i Francuske, a rezultat je suradnje francuskog telekomunikacijskog operatora Oranga i jedne od najvećih svjetskih internetskih kompanija Googla. Ono što je važno jest činjenica kako je to prvi takav podmorski kabel položen između SAD-a i Francuske u posljednjih petnaest godina.

Trenutno je u svijetu u upotrebi čak 380 podmorskih kabela koji nose 99,5 posto kompletnog međukontinentalnog internestkog prometa.

„Vrlo smo zadovoljni dolaskom Duntanta kabla u Francuskoj. To je konkretna realizacija projekta u suizgradnji s Googleom koji će nam omogućiti da odgovorimo na eksploziju korištenja interneta u dugoročnom razdoblju,” rekao je Jean-Luc Vuillemin, SVP međunarodnih mreža i usluga u Orangu.

„Ovim partnerstvom jača se uloga društva Orange kao svjetskog predvodnika u ulaganju, uvođenju, održavanju i upravljanju strateškim infrastrukturama. Iskrcaj Dunanta na našim obalama ponovno stavlja Francusku u središte globalnog digitalnog razvoja“, dodaje se Vuillemin.

Prema dogovoru Googla i Oranga francuski telekom operator moći će koristiti dva para optičkih vlakana ukupne propusnosti od čak 30 Tbp/s za svaku nit odnosno 30.000 Gbps ili 30.000.000 Mbps.

Još iz kategorije

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

31.03.2020. komentiraj

Vijeće HAKOM-a donijelo je odluku o odgodi primjene dijela mjere Metodologije testa istiskivanja marže do kraja godine zbog epidemije koronavirusa i potresa.

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

27.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na svakodnevicu i uzdrmala brojne industrije, a prvo veće otkazivanje nekog događaja zbog straha od širenja zaraze bilo je ono u Barceloni. Mobile World Congress (MWC) nije se održao prvi put u svojoj povijesti, izgubljeno je oko pola milijarde eura prihoda, a organizator GSMA je sve “začinio” vijesti da povrata novca neće biti. Ipak, to se možda promijenilo.

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

27.03.2020. komentiraj

Pokušali smo saznati kako domaći telekom operateri vide odgodu otvaranja druge digitalne dividende odnosno odluku HAKOM-a da se odgodi uvođenje DVBT-2 tehnologije koja bila predviđena potkraj svibnja taman prije Europskog nogometnog prvenstva.