Nova oprema na više od 2200 baznih postaja HT-a donosi uštede u potrošnji električne energije i nove mogućnosti za korisnike

Nova oprema na više od 2200 baznih postaja HT-a donosi uštede u potrošnji električne energije i nove mogućnosti za korisnike

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Modernizacija mobilne mreže HT-a koja je trajala 20 mjeseci, koštala oko milijardu kuna, uključivala novu radijsku opremu na baznim postajama, koja omogućuje napredne 4G mogućnosti i pripremu za 5G, donosi uštedu električne energije, bila je vrlo zahtjevan posao, za ICTbusiness.info opisuje Ivan Uremović, direktora projekta modernizacije mobilne mreže HT-a.

Kako ističe Uremović, prije modernizacije se svaki odašiljač sastojao od tri nezavisna HW modula za tri radijske tehnologije danas dostupne našim korisnicima – 2G (GSM), 3G (UMTS) i 4G (LTE), a danas, nakon provedene modernizacije svaki hardverske element je sposoban posluživati sve tri radijske tehnologije istovremeno preko samo jedne hardverske komponente.

Modernizacija mobilnih mreža događa se prije dolaska 5G mreža. Što modernizacija znači za krajnje korisnike u poslovnom i privatnom segmentu?

HT-ova modernizacija mobilne mreže predstavlja jedan od ključnih aspekata kojom Hrvatski Telekom digitalizira hrvatsko društvo te time stvara preduvjete boljeg životnog standarda svih nas, omogućujući najnaprednije telekomunikacijske usluge diljem Hrvatske danas na 4G, a sutra i preko 5G.

Konkretno, modernizacija je osigurala bolju dostupnost HT mobilne mreže – sada je 4G/LTE mreža dostupna na cijelom teritoriju naše zemlje, dok je prije modernizacije 4G bio implementiran na 71 posto HT-ove mreže. Time je, uz već ranije vrlo dobru pokrivenost izvan objekata značajno povećana pokrivenosti u objektima, preciznije sa 76 posto na 89 posto populacije RH. Iz perspektive naših korisnika, danas će na svim lokacijama biti vidljiva 4G oznaka na mobitelu, koja potvrđuje da su u dosegu najmoćnije mreže za sve mobilne usluge bez pucanja, smrzavanja, zastajkivanja. To značajno doprinosi ujednačavanju kvalitete mobilne usluge u ruralnim i urbanim dijelovima države, na što smo ponosni.

Najočitiji rezultat modernizacije je povećanje kapaciteta naše mreže, koji slijedi intenzivni rast potrošnje podatkovnih usluga naših korisnika. Primjerice, HT mobilna mreža u 2019. godini prenijela je tri puta veću količinu podatkovnog prometa u odnosu na 2017. godinu prije početka modernizacije. Da kojim slučajem nismo krenuli s projektom modernizacije, u okolnostima ovako snažnog rasta prometa, korisničko iskustvo korisnika bilo bi jako degradirano. No, obzirom na proširenje kapaciteta prilikom modernizacije, naši korisnici imaju čak 75%  veće korisničke brzine u odnosu na već spomenutu 2017. godinu. Prosječne korisničke brzine su povećane sa 40Mbps na 70Mbps, te je time omogućeno besprijekorno korištenje svih sadržaja, uključujući i najzahtjevnije streaming platforme, u najvišoj rezoluciji koju podržavaju korisnički uređaji (SD, HD, 4k…). Značajno je poboljšana i kvaliteta govorne usluge, pa ukoliko korisnik ima mobitel novije generacije, osjetiti će bolju kvalitetu zvuka i puno kraće vrijeme uspostave poziva prema drugim HT mobilnim korisnicima jer će mu biti dostupan VoLTE (Voice over LTE), kao najnaprednija razina posluživanja govorne usluge putem mobilne mreže.

Za sva gore nabrojana poboljšanja, potvrdu smo dobili kroz mnogobrojne pozitivne povratne informacije naših korisnika. Po završetku projekta u svakoj od županija, korisnike smo upitali o njihovim zapažanjima – gotovo 80 posto odgovora potvrdilo je visoku kvalitetu i poboljšanje rada naših mobilnih usluga. To nam je najvažniji pokazatelj da smo napravili pravu stvar!

O kakvoj je modernizaciji riječ? Što je sve trebalo promijeniti?

HT se odlučio za cjelovitu modernizaciju – u srži cijelog procesa je bila cjelovita zamjene radijske opreme, odašiljača na preko 2200 lokacija te radijskih kontrolera u HT-ovim data centrima. Prije modernizacije se svaki odašiljač sastojao od tri nezavisna HW modula za tri radijske tehnologije danas dostupne našim korisnicima – 2G (GSM), 3G (UMTS) i 4G (LTE). Danas, nakon provedene modernizacije svaki HW element je sposoban posluživati sve tri radijske tehnologije istovremeno preko samo jedne HW komponente. Ovo je iznimno važno za proaktivno prilagođavanje kapaciteta mreže između pojedinih tehnologija – kako naši korisnici koriste novije pametne telefone sve je veća potreba za 4G kapacitetima, dok potrebe za 2G i 3G postupno padaju. Zahvaljujući novoj opremi, HT stručnjaci kontinuirano prate i prilagođavaju mrežu, radeći postupno tzv. refarming 2G/3G resursa prema 4G-u.

Nova radijska oprema uvodi i drugačiji koncept odašiljača, gdje se sama radijska pojačala postavljaju uz samo antenu, čime se isključuju dosadašnji gubitci u kabelima, tijekom provođenja RF signala od sobe s opremom do same antene. Ovom topološkom promjenom je smanjena potrošnja električne energije po odašiljaču, pa i promijenjeni zahtjev za  klimatizacijom, napajačkim sustavima, samim prostorom za smještaj opreme – sve smo ove elemente osuvremenili i prilagodili novim, nadolazećim potrebama. Cjelokupno smo zamijenili i nadogradili baterijske pričuve, čime se osigurava nesmetan rad HT-ove mobilne mreže u slučaju ispada napajanja električnom energijom. Govorimo o najmanje četiri sata neprekinutog rada, a za lokacije na otocima i teže dostupnim odašiljačima baterijska pričuva omogućava rad bez napajanja i do 12 sati, čime nastojimo osigurati  korisnicima da i dalje imaju pristup našim uslugama.

Zadnji aspekt je cjelovito proširenje i modernizacija transportnih kapaciteta, odnosno dovođenje optike do svakog našeg odašiljača i zamjena aktivnih uređaja, kako bi omogućili povećane kapacitete samog mobilnog odašiljača, a time i bolje korisničko iskustvo našim korisnicima.

Kolika su bila ulaganja u modernizaciju?

Iako sam osobno vodio cjelokupni proces i odobravao sva plaćanja, još uvijek mi zvuči gotovo nevjerojatno da je provedena modernizacije angažirala investiciju od 1,1 milijarde kuna, što u 2019. godini predstavlja najveću privatnu investiciju u Hrvatskoj. Sve smo uspjeli napraviti u dvije godine, a projekt je omogućio da više od dva milijuna naših korisnika, uz mnogobrojne goste i turiste tijekom cijele godine, uživaju u uslugama najmodernije mobilne mreže.

Kako je to ujedno i priprema za 5G što znače nove mogućnosti na 4G mrežama?

Tehnologija 4G se razvijala od 2010. godine do danas evolucijski, pa tako od inicijalno obećavanih 100Mbps kapaciteta po baznoj stanici, danas ona omogućava i 10 puta više resursa. Bez obzira zvali mi to 4G Pro, 4G+, 4,5G, zapravo se radi o unaprijeđenima koja omogućuju najveći kapacitet na najopterećenijim lokacijama HT mreže, gdje se događa velika koncentracija naših korisnika. Zato su centri gradova i naselja, naše turističke destinacije, stadioni i shopping centri, sajmovi opremljeni pojačanim mrežnim resursima, kako bi osigurali nesmetan pristup i korištenje HT-ovih mobilnih usluga i trenutcima velikih opterećenja.

S ovakvom realizacijom 4G mreže uvodimo i predokus 5G-a jer se vršne brzine od preko 1Gbps postižu putem agregacija četiri nositelja (800/1800/2100/2600) uz tehniku višestrukog odašiljanja i višestrukog prijema (4x4 MIMO) čime se maksimalno iskorištava sav dostupni spektar.

Manje je poznato da prošireni 4G izravno poboljšava i fiksne usluge HT korisnika u ruralnim dijelovima države. Kako je HT jedini operater sa nacionalnom dostupnošću fiksne mreže, u područjima u kojima još nije dostupna optička mreža, korisnicima smo omogućili povećane brzine kombiniranjem fiksne i mobilne tehnologije u cilju poboljšavanja fiksnih usluga u njihovim domovima. Istovremenim korištenjem tehnologija xDSL (bakrena parica) i LTE (mobilna mreža), osigurane su brzine veće od 30Mbps, za korisnike koji su prije bili ograničeni na brzine do 10Mbps.

Na koji način osigurati kvalitetu mobilne mreže kada korisnici danas očekuju visoke brzine, veliku dostupnost u eri kada podatkovni promet ubrzano raste?

Posvećenost HT-a poboljšanju korisničkog iskustva temelji se na prepoznavanju korisničkih potreba koje su sve zahtjevnije. Krajem 2017. godine usporedna mjerenja mobilnih mreža u Hrvatskoj pokazala su da je HT-ova mobilna mreža najbolja, no mi smo u isto vrijeme već pripremali provedbu zamjene opreme i sve već gore opisane aktivnosti, razumijevajući da je modernizacija neophodna za održavanje premium kvalitete naše usluge. Tako niti danas ne spavamo na dosegnutim standardima za naše korisnike, jer smo svjesni da još ima područja gdje naše usluge mogu biti bolje te već radimo na pripremama za usluge nove generacije, obilježene dolaskom 5G.

Kako danas efikasno upravljati 4G infrastrukturom – što se koristi za optimizaciju mreže?

Prije 20 godina, kada sam počinjao svoj put u telekomunikacijama, bili smo „osuđeni“ na skromne alate predikcije pokrivanja odašiljača mreže i uglavnom command-line sučelja nadzornih sustava. S razvojem tehnologije danas se sofisticirani alati upotpunjuju s AI algoritmima, poput SoN (Self-organising Network) rješenja, koji strojno uči ponašanje mreže pod različitim opterećenjem i sukladno cilju zadržavanja optimalnih performansi prilagođava dio parametarskih postavki tog dijela mreže, bez pomoći naših stručnjaka.

Osim pogleda na performanse „iznutra“, putem raznih pokazatelja koje prikupljamo s mrežnih čvorova, sve se više okrećemo i pogledu iz korisničke perspektive, poput Ookla speedtest rezultata, koje kroz metodologiju tzv. crowd sourcing-a omogućuju kvalitetnije razumijevanje korisničkog iskustva. Ove rezultate koristimo kao jedan od kriterija kod definiranja budućih zahvata u našoj mreži, a sve u cilju poboljšanja relevantnih parametara mreže za korisnike, prvenstveno brzine silazne/uzlazne veze te latencije dobave podataka.

Kod modernizacije mreže – koliko je potrebno promijeniti hardversku koliko softversku komponentu mreže?

Modernizacija kakvu je HT proveo predstavlja kvantni skok u samoj topologiji HW rješenja, pa je kao takva zahtijevala cjelovitu zamjenu postojeće opreme. No, zahvaljujući prelasku na najsuvremeniju radijsku platformu SRAN (Single Radio Access Network), koja omogućuje i kombinira 2G, 3G, 4G i 5G u jednu radijsku pristupnu mrežu, sada je HT-ova mobilna mreža u iznimno agilnom modu rada i daljnjih nadogradnji. Kako sam već rekao, razvoj mobilnih mreža od 4G prema 5G je evolucijski proces, stoga za nas stvaranje uvjeta za pokretanje 5G-a ne podrazumijeva izgradnju nove, već nadogradnju postojeće mobilne radio mreže sa svojstvima mreže nove generacije. To znači da će i 5G mreža u HT-u uskoro postati stvarnost, no o tome u skoroj budućnosti.

Još iz kategorije

Odgađa se uvođenje 5G mreža u Europi zbog pandemije COVID-19

Odgađa se uvođenje 5G mreža u Europi zbog pandemije COVID-19

04.04.2020. komentiraj

Najnoviji podaci o aukcijama za 5G frekvencijske spektre u Europskoj uniji pokazuje da mnoge države odgađaju već najavljene aukcije, a naravno razlog tome je velika pandemija korona virusa. Podaci govore da prema Akcijskom planu 5G EU-a, države članice moraju odobriti opseg 700 MHz do 2020. godine, osim ako ne postoje opravdani razlozi za odlaganje najkasnije do sredine 2022. godine.

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

31.03.2020. komentiraj

Vijeće HAKOM-a donijelo je odluku o odgodi primjene dijela mjere Metodologije testa istiskivanja marže do kraja godine zbog epidemije koronavirusa i potresa.

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

27.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na svakodnevicu i uzdrmala brojne industrije, a prvo veće otkazivanje nekog događaja zbog straha od širenja zaraze bilo je ono u Barceloni. Mobile World Congress (MWC) nije se održao prvi put u svojoj povijesti, izgubljeno je oko pola milijarde eura prihoda, a organizator GSMA je sve “začinio” vijesti da povrata novca neće biti. Ipak, to se možda promijenilo.