Nokija će izgraditi 5G mrežu za Vodafone na Novom Zelandu

Nokija će izgraditi 5G mrežu za Vodafone na Novom Zelandu

Foto: DepositPhotos

Nokia se može pohvaliti odličnim poslom na Novom Zelandu, gdje je uspjela sklopiti partnerstvo s Vodafonom. Ono se tiče mobilne mreže pete generacije (5G) i posebno je značajno jer je prvo komercijalno za Nokiju, koja se inače “kreće” u poslovnom dijelu mrežnih sustava i opreme.

Ukratko, finski gigant će opskrbljivati i integrirati 5G mrežu za Vodafone na Novom zelandu, koja će krenuti s radom krajem 2019. i to u gradovima Auckland, Wellington, Christchurch i Queenstown. Partnerstvo podrazumijeva Nokijinu AirScale radio pristupnu mrežu (eng., radio access network), clout-native jezgru i usluge koje se tiču samog dizajna.

"Uzbuđeni smo što imamo priliku surađivati s Vodafonom na Novom Zelandu i u toj zemlji omogućiti 5G. Partneri smo s Vodafonom više od 20 godina i ovime širimo našu suradnju. Njome ćemo kreirati povezanije društvo i nadamo se da će korisnici biti zadovoljni onime što će dobiti", istaknuo je Tommi Uitto, predsjednik Mobile Networks u Nokiji.

Naravno, Vodafone dijeli jednako oduševljenje zbog suradnje s poznatim mu partnerom.

"Ponosni smo što ćemo ponovno biti prvi koji Novozelanđanima donosimo novu tehnologiju. Takav je slučaj bio s 2G, 3G, 4G i bit će s 5G. Zato smo posebno uzbuđeni što to možemo u suradnji s Nokijom", rekao je Tony Baird, direktor tehnologije u Vodafoneu.

Iako se to nigdje ne spominje, Nokia je uspjela do ovog posla stići ponajprije jer Huawei više nije dobrodošao na Novi Zeland, koji se priklonio politiku Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije. Samim time, jedan od najvećih konkurenata tog kineskog proizvođača dobio je povijesnu priliku.

A s vremenom će i u drugim zemljama konkurenti profitirati od nedaća s kojima se suočava najjali "igrač" na 5G tržištu. Time će se situacija na tržištu donekle uravnotežiti. Samo, nažalost, razlog za to nije i uravnotežena kvaliteta već zabrane rada, a to u konačnici i nije poticajno...

Još iz kategorije

Nastavak rasta ključnih telekomunikacijskih pokazatelja

Nastavak rasta ključnih telekomunikacijskih pokazatelja

06.07.2020. komentiraj

Na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj trenutno postoji 87 pružatelja usluga na tržištu usluga širokopojasnog pristupa internetu (nepokretna i pokretna elektronička komunikacijska mreža), stoji u najnovijim podcima domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Prema podacima za 2019., uslugu pristupa internetu putem nepokretne elektroničke komunikacijske mreže koristi ukupno 1 154 773 pretplatnika u Republici Hrvatskoj. Što se tiče usluge pristupa internetu putem pokretne elektroničke komunikacijske mreže, broj pretplatnika iznosi 3 623 860.

Snažan rast podatkovnog prometa u 2019. godini

Snažan rast podatkovnog prometa u 2019. godini

05.07.2020. komentiraj

Porast podatkovnog prometa izravno je povezan s razvojem digitalnog društva. Promatrajući trogodišnje razdoblje vidljiv je značajan rast podatkovnog prometa i u nepokretnim i u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, ističu iz domaćeg telekom regulatora Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

02.07.2020. komentiraj

Europska komisija usvojila je Provedbenu uredbu o bežičnim pristupnim točkama malog područja ili malim antenama, koja su ključna za pravovremeno pokretanje 5G mreža koje pružaju veliki kapacitet i povećanu pokrivenost, kao i napredne brzine veze. Uredba utvrđuje fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija za 5G mreže. Njime se želi pomoći u pojednostavljivanju i ubrzanju mrežnih instalacija 5G, što bi trebalo olakšati režimom raspoređivanja izuzeća dozvole, istovremeno osiguravajući da nacionalna tijela drže nadzor.