Nokija će izgraditi 5G mrežu za Vodafone na Novom Zelandu

Nokija će izgraditi 5G mrežu za Vodafone na Novom Zelandu

Foto: DepositPhotos

Nokia se može pohvaliti odličnim poslom na Novom Zelandu, gdje je uspjela sklopiti partnerstvo s Vodafonom. Ono se tiče mobilne mreže pete generacije (5G) i posebno je značajno jer je prvo komercijalno za Nokiju, koja se inače “kreće” u poslovnom dijelu mrežnih sustava i opreme.

Ukratko, finski gigant će opskrbljivati i integrirati 5G mrežu za Vodafone na Novom zelandu, koja će krenuti s radom krajem 2019. i to u gradovima Auckland, Wellington, Christchurch i Queenstown. Partnerstvo podrazumijeva Nokijinu AirScale radio pristupnu mrežu (eng., radio access network), clout-native jezgru i usluge koje se tiču samog dizajna.

"Uzbuđeni smo što imamo priliku surađivati s Vodafonom na Novom Zelandu i u toj zemlji omogućiti 5G. Partneri smo s Vodafonom više od 20 godina i ovime širimo našu suradnju. Njome ćemo kreirati povezanije društvo i nadamo se da će korisnici biti zadovoljni onime što će dobiti", istaknuo je Tommi Uitto, predsjednik Mobile Networks u Nokiji.

Naravno, Vodafone dijeli jednako oduševljenje zbog suradnje s poznatim mu partnerom.

"Ponosni smo što ćemo ponovno biti prvi koji Novozelanđanima donosimo novu tehnologiju. Takav je slučaj bio s 2G, 3G, 4G i bit će s 5G. Zato smo posebno uzbuđeni što to možemo u suradnji s Nokijom", rekao je Tony Baird, direktor tehnologije u Vodafoneu.

Iako se to nigdje ne spominje, Nokia je uspjela do ovog posla stići ponajprije jer Huawei više nije dobrodošao na Novi Zeland, koji se priklonio politiku Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije. Samim time, jedan od najvećih konkurenata tog kineskog proizvođača dobio je povijesnu priliku.

A s vremenom će i u drugim zemljama konkurenti profitirati od nedaća s kojima se suočava najjali "igrač" na 5G tržištu. Time će se situacija na tržištu donekle uravnotežiti. Samo, nažalost, razlog za to nije i uravnotežena kvaliteta već zabrane rada, a to u konačnici i nije poticajno...

Još iz kategorije

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

23.09.2019. komentiraj

Huawei na ovogodišnjem sajmu ITU – Telecom World Awards Ceremony koji se održao u Budimpešti osvojio je priznanje Green 5G Power za promicanje i afirmaciju zelene digitalne ekonomije, posebno izvanrednog doprinosa u smislu očuvanja energije, zaštite okoliša i smanjenje utjecaja mobilnih mreža.

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

21.09.2019. komentiraj

Ovogodišnji WMF u Rovinju državna tvrtka Odašiljači i veze odlučila je iskoristiti za predstavljanje diviju vrlo zanimljivih usluga i to nove platforme za medijske sadržaje koje omogućuju OIV-ove usluge DAB+ digitalni radio i Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV).

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

21.09.2019. komentiraj

Budućnost mobilnih telekomunikacija svakako je 5G koji je bio i zvijezda početka WMF otvorenog jučer u Rovinju. Video prijenosom putem drona na 5G mreži Hrvatskog Telekoma svečano je otvoren dvanaesti Weekend Media Festival u Rovinju. Riječ je o prvom video prijenosu putem drona na 5G mreži u ovom dijelu Europe, uspostavljenom između Rovinja i Krka.