Nokija će izgraditi 5G mrežu za Vodafone na Novom Zelandu

Nokija će izgraditi 5G mrežu za Vodafone na Novom Zelandu

Foto: DepositPhotos

Nokia se može pohvaliti odličnim poslom na Novom Zelandu, gdje je uspjela sklopiti partnerstvo s Vodafonom. Ono se tiče mobilne mreže pete generacije (5G) i posebno je značajno jer je prvo komercijalno za Nokiju, koja se inače “kreće” u poslovnom dijelu mrežnih sustava i opreme.

Ukratko, finski gigant će opskrbljivati i integrirati 5G mrežu za Vodafone na Novom zelandu, koja će krenuti s radom krajem 2019. i to u gradovima Auckland, Wellington, Christchurch i Queenstown. Partnerstvo podrazumijeva Nokijinu AirScale radio pristupnu mrežu (eng., radio access network), clout-native jezgru i usluge koje se tiču samog dizajna.

"Uzbuđeni smo što imamo priliku surađivati s Vodafonom na Novom Zelandu i u toj zemlji omogućiti 5G. Partneri smo s Vodafonom više od 20 godina i ovime širimo našu suradnju. Njome ćemo kreirati povezanije društvo i nadamo se da će korisnici biti zadovoljni onime što će dobiti", istaknuo je Tommi Uitto, predsjednik Mobile Networks u Nokiji.

Naravno, Vodafone dijeli jednako oduševljenje zbog suradnje s poznatim mu partnerom.

"Ponosni smo što ćemo ponovno biti prvi koji Novozelanđanima donosimo novu tehnologiju. Takav je slučaj bio s 2G, 3G, 4G i bit će s 5G. Zato smo posebno uzbuđeni što to možemo u suradnji s Nokijom", rekao je Tony Baird, direktor tehnologije u Vodafoneu.

Iako se to nigdje ne spominje, Nokia je uspjela do ovog posla stići ponajprije jer Huawei više nije dobrodošao na Novi Zeland, koji se priklonio politiku Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije. Samim time, jedan od najvećih konkurenata tog kineskog proizvođača dobio je povijesnu priliku.

A s vremenom će i u drugim zemljama konkurenti profitirati od nedaća s kojima se suočava najjali "igrač" na 5G tržištu. Time će se situacija na tržištu donekle uravnotežiti. Samo, nažalost, razlog za to nije i uravnotežena kvaliteta već zabrane rada, a to u konačnici i nije poticajno...

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.