Nokia zaostaje za Huaweijem zbog vlastitih nesmotrenih odluka

Nokia zaostaje za Huaweijem zbog vlastitih nesmotrenih odluka

Foto: DepositPhotos

Nokia se našla u povećim problemima na 5G tržištu i sve to zbog nesmotrene odluke o okretanju prema skupom računalnom čipu, zbog kojeg sad možda neće uspjeti uhvatiti Huawei.

Finska kompanija uložila je poveći novac u skupocjeni procesor za hardver koji prodaje poslužiteljima bežičnog interneta i normalno da se klijentima to ne sviđa jer postoje jeftinija 5G rješenja. A njih ne nudi samo Huawei, koji se suočava s brojnim zabranama na svjetskom i posebno europskom tržištu, već i direktni konkurent iz Švedske - Ericsson.

Grešku koja je prepoznata 2018., pokušava od onda sanirati Tommi Uitto, prvi čovjek Nokije za bežičnu opremu, zaposlen upravo u trenucima kad se shvatilo koliki problem je nastao lošom poslovnom odlukom. Njegovi prvi potezi bili su udvostručiti tim za istraživanje i razvoj kako bi se što prije pronašla jeftinija rješenja.

"Jednostavno, nismo imali dovoljno ljudi", kazao je Uitto i time zapravo dao do znanja zašto se toliko kočio razvoj.

Jer, prethodni su lideri mislili da je čip koji nude tržištu pun pogodak, oslonili su se na tu odluku i uložili sve resurse prema njoj. Pokazala se krivom, a za zaokret je trebalo ipak više ljudstva, ulaganja i vremena. Samim time, Nokia je gubila na nekoliko područja i sad će morati uhvatiti korak za konkurencijom koja je moćna, koja ne oprašta greške već ih itekako kažnjava.

Takvo stanje stvari nije utjecalo sam na promjene u odjelu koji vodi Uitto, već je na odlasku i izvršni direktor (CEO) Rajeev Suri, kojeg će idući mjesec zamijeniti Pekka Lundmark, koji je radio u Nokiji prije 20 godina. Nepoznanice su oko toga hoće li se snaći u novom okruženju, ali konzervativniji pristup koji gaji trebao bi pomoći u saniranju greške.

U konačnici, vidjet ćemo gdje je točno Nokia, ali ovaj loš poslovni potez bio je primjer što se može dogoditi ukoliko stvari krenu krivo. Da su išle prema planu, Nokia bi nudila nešto bolje i funkcionalnije no konkurencija, za isti novac. Time bi im "otela" dio udjela na tržištu. Ovako, samo se unazadila...

Još iz kategorije

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

06.08.2020. komentiraj

Telekomunikacijske kompanije diljem svijeta marljivo rade na širenju 5G mreže, ali neke od njih gledaju već podosta unaprijed i pripremaju se za razvoj 6G tehnologije, koja bi trebala donijeti jednu potpuno novu razinu po pitanju mogućnosti koje će nuditi.

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

05.08.2020. komentiraj

5G tehnologija predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G white papera kojeg su predstavili Huawei i Analysys Masona, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge. U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njenog utjecaja na okoliš, s obzirom da će utjecaj 5G-a biti puno istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u čitavom nizu drugih industrija. Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.