Nokia i Proximus demonstrirali najbržu optičku mrežu od 20 Gbps

Nokia i Proximus demonstrirali najbržu optičku mrežu od 20 Gbps

Foto: DepositPhotos

Nokia i Proximus u belgijskom Antwerpu predstavili su najbržu mrežu čija se internetska infrastruktura temelji na optici. Riječ je o 20 Gbps i ništa slično još uvijek nije zabilježeno u svijetu.

Dakle, to je dvostruko brže od najbrže 5G veze. I pritom se misli na najbržu u teoriji, u laboratorijskim uvjetima, onoj kakva u praksi nikad još nije izvedena. Na takvim brzinama se film od 20 gigabajta može skinuti za jednu sekundu, doslovno!

Sama mreža izvedena je preko postojeće Proximusove mreže i Nokia je pritom postavila svoju opremu i rezultat je spomenutih 20 Gbps. Odnosno, kreirana je najbrža 25G PON mreža, a povezuje Havenhuis zgradu u luci Antwerp sa središnjim Proximusovim uredom u centru grada.

Inače, Proximus je vodeći poslužitelj brzog fiksnog interneta u Belgiji i ima 45,9 posto udjela na tržištu. Također, ubrzano radi na tranziciji prema optici i svake godine ostvaruje dodatnih deset posto pokrivenosti, sve da ostvari zacrtani cilj od 70 posto kućanstava i poslovnih objekata s tom vrstom interneta do 2028. u Belgiji.

Zanimljivost je da stvara tzv. otvorene mreže koje su dostupne svim operatorima, čime se uklanja potreba za daljnjim nadogradnjama na postojećoj infrastrukturi. Dakle, to bi bio jedan drugačiji pristup i možda posluži kao primjer drugima, koji još uvijek njeguju zatvoreniji pristup.

Iz Nokije su ponosni na ovako nešto jer prije deset godina su plasirali tehnologiju koja je omogućila tranziciju prema HD TV, ali bila je 200 puta sporija no što nudi aktualna. I to sve uz Quillion čipove, koje je prihvatilo više od stotinu operatera od predstavljanja prošle godine. Naravno, tvrde u kompaniji, zbog kvalitete koju su prepoznali.

Što se Proximusa tiče, cilj kompanije nije samo "osvojiti" Belgiju već se početi pozicionirati i na širem globalnom tržištu, a s ovako potentnom tehnologijom to i nije nerealan cilj...

Još iz kategorije

Brzine sve važnije europskim korisnicima

Brzine sve važnije europskim korisnicima

26.07.2021.

Velika analiza koju je proveo Opensignal pokazuje kako se brzine 5G pametnih telefona koji se koriste u Europi jako razlikuju po marki pametnih telefona, a  kod svih marki se vidi da je ukupna brzina za 5G uređaje znatno veća u odnosu na 4G modele pametnih telefona iste marke.

Telekom infrastruktura raste uz pomoć EU fondova, a vertikalnu integraciju kao i telekom tržište treba regulirati

Telekom infrastruktura raste uz pomoć EU fondova, a vertikalnu integraciju kao i telekom tržište treba regulirati

26.07.2021.

Veliku priliku imamo za razvoj širokopojasne infrastrukture uz pomoć EU i fondova i nekoliko je potencijalnih modela za to, ističe za ICTbusiness.info Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i Eu fondova A1 Hrvatska i dodaje praksa EU mijenja i da se počinju sufinancirati ne samo projekti za gradnju bijelih već i sivih područja što smo adresirali kao potrebu za financiranje sljedećih projekata da se ne bi dogodila neravnoteža u kvaliteti i brzini usluga između sivih i bijelih područja.

GSMA poziva na otvaranje 2GHz spektra kako bi se zadovoljili klimatski ciljevi UN-a

GSMA poziva na otvaranje 2GHz spektra kako bi se zadovoljili klimatski ciljevi UN-a

26.07.2021.

Organizacija GSMA je pozvala regulatore diljem svijeta da pojačaju dostupnost spektra srednjeg pojasa. Naime, industrijsko udruženje upozorilo je da bi bez dodatnih izdvajanja ispunjavanje ciljeva internetske brzine, postavljenih od strane Ujedinjenih naroda, moglo koštati milijarde američkih dolara više po gradu i imati izraženiji ugljični “otisak”.