MOBILNE MREŽE

Nokia i A1 implementiraju 5G Edge Cloud Network Slicing Solution

Nokia i A1 implementiraju 5G Edge Cloud Network Slicing Solution
Depositphotos

Nokia i A1 Austrija dovršili su prvo probno testiranje 5G edge cloud mreže u suradnji s Microsoftom. Za probu je Nokijino 5G rubno rješenje integrirano s rubnim računalstvom kojim upravlja Microsoft Azure na A1 komercijalnoj mreži uživo u Beču, Austrija.

Tijekom probe, A1 je demonstrirao HD video streaming u stvarnom vremenu odašiljanjem live feedova kamere s nekoliko mobilnih uređaja koristeći Multicasting.io streaming mobilnu platformu, koja je radila na Azure edge infrastrukturi. Ovo rješenje za usitnjavanje 5G rubne mreže u oblaku mogu koristiti razne industrije uključujući maloprodaju, medije, komunalne usluge, zdravstvo i transport, nudeći mobilnim operaterima priliku za stvaranje novih tokova prihoda.

Rješenje omogućuje operaterima korištenje mogućnosti usitnjavanja i rubnog oblaka te pružanje vrijednosti svojim klijentima. Mrežni odsječci mogu se prilagoditi za podršku specifičnim slučajevima korištenja korisnika i različitim aplikacijama na temelju performansi mreže, kvalitete, usmjeravanja prometa, latencije i sigurnosti.

Ovo novo rješenje omogućilo je A1 da izolira svoj javni internetski i poslovni promet dok kritični poslovni promet održava lokalnim koristeći 4G/5G core breakout za poslovne rubne cloud aplikacije. Mrežni odsječci su implementirani u Devices-RAN-Transport-Core-Edge Cloud Applications. Nokijino rješenje također nudi razdvojeni mobilni širokopojasni VPN u odabranim poslovnim područjima kao što su kampus ili gradsko okruženje.

Skalabilno 5G Edge Slicing podržava višestruke VPN implementacije poduzeća koristeći istu 4G/5G mrežu. Može se koristiti sa svim 4G/5G uređajima, uključujući nove višeslojne pametne telefone koji podržavaju URSP (UE Route Selection Policy) za različite aplikacije. Proba je izvršena s Azureom, koji podržava privatne i javne poslovne aplikacije na rubu operatera i poduzeća. Rubno računalstvo kojim upravlja Azure postavljeno je u podatkovnom centru A1 u Beču s povezivanjem s Azure regijom u Austriji.