Njemačka još uvijek nije donijela konačnu odluku za sudjelovanje Huaweija u izgradnji 5G mreža

Njemačka još uvijek nije donijela konačnu odluku za sudjelovanje Huaweija u izgradnji 5G mreža

Foto: DepositPhotos

Njemačka još uvijek nije donijela konačnu odluku o ulozi Huaweija u izgradnju 5G infrastrukture na njenom teritoriju. Oko tog pitanja traju žestoke rasprave u Bundestagu, posebno nakon što je kancelarka Angela Merkel dozvolila strožu provjeru dobavljača opreme za 5G odašiljače i ostale telekomunikacijske mreže.

Naime, koalicija Kršćansko-demokratske unije (CDU) te Zelenih i Socijaldemokratske stranke (SPD) protivi se Huaweiju i ne želi ga u Njemačkoj. Naravno, razlozi su različiti. Dok CDU stoji uz američku politiku oko špijunaže i 5G mreža, Zeleni i SPD ne žele kinesku kompaniju u Njemačkoj zbog odnosa kineskih vlasti prema disidentima i u Hong Kongu i Ujgurima.

Naravno, njemačke kompanije protive se takvim odlukama pa lobiraju za Huawei, ne samo jer može najbrže izvesti potrebne radove na 5G mrežnoj infrastrukturi, već i zato što strahuju od kineske osvete. Naime, moguće je da će i Kinezi posegnuti za osvetom pa isključe njemačke kompanije iz raznih projekata na svom tlu.

No, problemi su i u troškovima jer postojeću 4G infrastrukturu treba mijenjati s 5G i dugoročni planovi uključivali su Huawei u te planove, što se promijenilo s krajem prošle godine, ali kroz ovu godinu postajala je nada da zabrane možda neće biti. Tako nagla promjena samo bi Deutsche Telekom mogla stajati 3,5 milijardi američkih dolara. A to je godišnji profit te kompanije. Iz tog kuta je jasno zašto žele Huawei uz sebe.

Sve to uzima se u obzir, nude se alternativna rješenja i bit će zanimljivo vidjeti u kojem smjeru će Njemačka otići. Nekako djeluje da će u smjeru potpune zabrane poslovanja za Huawei, no iznenađenja su itekako moguća.

Treba imati na umu i da nije ovo baš potpuno njemačka odluka. Europske vlade mijenjaju odnos prema dobavljačima nakon pritiska iz SAD-a gdje tvrde da Huawei predstavlja sigurnosnu prijetnju budući da su, između ostalog, kineske kompanije i građani po zakonu dužni pomagati državi u prikupljanju obavještajnih podataka. Tako nešto teško je ignorirati...

Još iz kategorije

Rješenje iz Slovenije za brzi internetski pristup

Rješenje iz Slovenije za brzi internetski pristup

26.11.2020. komentiraj

Iskratel je predstavio novi Innbox U92, koji omogućava multi-gigabit iskustvo putem bakra, optike ili mobilnih rješenja - objedinjeno kroz jedan kućni mrežni uređaj.

U Češkoj za 5G licence država uprihodila 211 milijuna eura

U Češkoj za 5G licence država uprihodila 211 milijuna eura

26.11.2020. komentiraj

Češki regulator telekomunikacija (Český telekomunikační úřad) objavio je završetak aukcije frekvencijskog opsega od 700 MHz i 3,4 do 3,6 GHz. Licence je pritom dobilo pet kandidata, a to ih je koštalo ukupnih 211 milijuna eura.

5G može donijeti 210 milijardi eura koristi cijeloj Europi

5G može donijeti 210 milijardi eura koristi cijeloj Europi

26.11.2020. komentiraj

Pametne tvornice, poljoprivreda te prigradska i ruralna područja imat će najveći utjecaj na BDP. Za manje od 20 milijardi eura javnog ulaganja može se dobiti više od 50 milijardi eura dodatne koristi od 5G.