Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Foto: DepositPhotos

Kineski tehnološki gigant Huawei i službeno je dobio dopuštenje za rad na mobilnim mrežama pete generacije (5G) u Njemačkoj jer Kršćanski demokrati (Christian Democrats CDU) i Kršćansko-socijalna unija (Christian Social Union CSU) glasali su protiv njegova isključenja iz budućih javnih nabava za uspostavu te mreže u zemlji.

Time se samo potvrđuju ranije informacije, pristigle još u listopadu prošle godine, kad se nagađalo da Huawei neće imati problema u Njemačkoj. Nakon što se slična odluka donijela i u Velikoj Britaniji, jasno je da kineska kompanija slavi veliku pobjedu. A Donald Trump i Sjedinjene Američke Države još jedan poraz te potvrdu da bez truda na području vanjske politike izostaju i uspjesi

Ipak, bilo je kroz prvi dio prošle godine podosta informacija o odustajanju Njemačke od Huaweija, zatim se moglo čuti da će odgovorne institucije sagledati cijelu situaciju pa donijeti najbolju moguću odluku. Ona je, sad se službeno zna, takva da kineski proizvođač može poslovati na njemačkom tlu s najnovijom i revolucionarnom tehnologijom.

Što je i logično jer riječ je o jednom od najvećih proizvođača u 5G svijetu. Bez njega bi tranzicija išla sporije, a upitna je i kvaliteta koja bi u konačnici bila na raspolaganju.

"Najbolje je ostaviti da činjenice govore same za sebe. A činjenica je da je Huawei na vrlo visokoj sigurnosnoj razini. Vjerujemo da je cyber sigurnost globalni problem čijem bi rješavanju trebali pristupiti svi zajedno. Nikada nismo imali ozbiljan sigurnosni incident s našom opremom. Čak s najstrožim pregledom i screeningom od strane regulatora ili naših kupaca, nikada nije bilo nijednog dokaza da naša oprema predstavlja sigurnosnu prijetnju. Uvijek smo otvoreni za dijalog s bilo kim tko ima opravdane sumnje, ali na bilo koje neutemeljene tvrdnje čvrsto ćemo reagirati, branit ćemo se i nećemo dopustiti da naš ugled bude okaljan", rekao je Ken Hu, izvršni direktor (CEO) Huaweija prošle godine na ovu temu.

Naravno, njemu i kompaniji pomaže činjenica da Huawei ima 28 posto udjela na tržištu i da je uspješno implementirao 5G u 50 svjetskih zemalja te isporučio 150 tisuća 5G baznih stanica. Sve to su razlozi zašto su Nijemci izabrali Huawei te stavili po strani sve optužbe na njegov račun.

Još iz kategorije

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

31.03.2020. komentiraj

Vijeće HAKOM-a donijelo je odluku o odgodi primjene dijela mjere Metodologije testa istiskivanja marže do kraja godine zbog epidemije koronavirusa i potresa.

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

27.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na svakodnevicu i uzdrmala brojne industrije, a prvo veće otkazivanje nekog događaja zbog straha od širenja zaraze bilo je ono u Barceloni. Mobile World Congress (MWC) nije se održao prvi put u svojoj povijesti, izgubljeno je oko pola milijarde eura prihoda, a organizator GSMA je sve “začinio” vijesti da povrata novca neće biti. Ipak, to se možda promijenilo.

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

27.03.2020. komentiraj

Pokušali smo saznati kako domaći telekom operateri vide odgodu otvaranja druge digitalne dividende odnosno odluku HAKOM-a da se odgodi uvođenje DVBT-2 tehnologije koja bila predviđena potkraj svibnja taman prije Europskog nogometnog prvenstva.