Nepovratna promjena na telekom tržištu

Nepovratna promjena na telekom tržištu

Foto: DepositPhotos

Telekomunikacijska industrija nalazi se na prekretnici, promjena koja dolazi je 5G koja će rezultirati velikim korisničkim zahtjevima za brzim pristupom internetu koji će tada korisnici stalno očekivati. Tako nešto neće biti nimalo jednostavno ispuniti jer je riječ o sasvim novoj paradigmi mobilnog pristupa internetu koji može biti iskorišten i za pokrivanje područje gdje optika jednostavno za telekome nije isplativa.

Iako će mnogi danas reći kako je 5G tu samo zbog brzina stvarnost je ipak mnogo drugačija. Većina korisnika, a pod time mislim na obične mobitelske korisnike velike brzine interneta zapravo i ne treba. Ono što treba velike brzine su neke industrijske primjene, medicina i telemedicina, samovozeće i na daljinu upravljani strojevi i uređaji, promet u gradovima.

Međutim ono što je tada i više nego presudno nije sama brzina mreže već brzina odziva mreže. Tu 5G donosi višestruke prednosti u odnosu na 4G i sve njegove inačice.  O svemu tome pričali smo u Barceloni na MWC19 s direktoricom Nokie za Hrvatsku Nives Sandri.

Još iz kategorije

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

17.05.2019. komentiraj

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

16.05.2019. komentiraj

Ericsson je objavio novo ConsumerLab izvješće pod nazivom 5G Consumer Potential, koje razbija mitove o značaju 5G za potrošače i opisuje mogućnosti koje su dostupne pružateljima komunikacijskih usluga.

Deutsche Telekom i Ericsson pogurali mikrovalni link na brzinu iznad 100Gbps

Deutsche Telekom i Ericsson pogurali mikrovalni link na brzinu iznad 100Gbps

15.05.2019. komentiraj

Deutsche Telekom i Ericsson nastavljaju probijati granice pa su nakon uspješnog povezivanja bežične konekcije brzine 40Gbps uspjeli i povezati brzinu višu od 100Gbps na udaljenosti od 1,5 kilometara. Zbilo se to u Ateni i korišten je Ericssonov Mini-Link 6352, temeljen na mikrovalnim rješenjima.