Nastavlja se rast potrošnje podatkovnog pometa

Nastavlja se rast potrošnje podatkovnog pometa

Foto: DepositPhotos

Telekom operaterima u vrijeme velikog rasta multimedije drastično se nastavlja rast potrošnje podataka. Prije svega se to odnosi na mobilni podatkovni promet koji je u posljednjem kvartalu prošle godine, prema najnovijim podacima domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a porastao čak 93,73 posto na godišnjoj razini na čak 55,1 milijuna GB prenesenih podataka.

Zanimljivo, zbog sezonalnosti koju osjećamo zbog turističke sezone ipak je to manje za čak 16,57 posto u odnosu na prethodni kvartal odnosno treći kvartal 2018. godine.

Ako se pak pogleda potrošnja ona je nastavila rasti u segmentu nepokretnog pristupa i dosegla je 285 milijuna GB-a što je rat san godišnjoj razini od 21 posto, dok je u donosu na kvartal prije rast svega 1,55 posto. Tu treba uzeti u obzir kako je sve veći broj korisnika na IPTV platformama koje podosta troše podatkovnog prometa.

Niti kod fiksnog niti kod mobilnog pristupa ne treba zaboraviti niti OTT igrače i to prije svega YouTube, Netflix, ali i društvene mreže Facebook, Snapchat i mnoge messenger platforme kao što su WhatsApp, Viber ali i Skype i naravno opet Facebook. Oni zbog toga je korisnici vole video troše jako veliki dio podatkovnog prometa.

Još iz kategorije

VIDEO: Vrijeme promjena

VIDEO: Vrijeme promjena

24.03.2019. komentiraj

Telekomunikacijsko tržište se mijenja i to možda na prvi pogled nije vidljivo. Danas je vrijeme dolaska 5G mreža i to svi primjećuju, no mnogo manje da je vrijeme SMS poruka polako na kraju, da se koriste chatbotovi u komunikaciji s korisnicima barem za one jednostavnije akcije i pomoć korisnicima. Možda se to čini nehumano, ali situacija je jednostavno takva.

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

21.03.2019. komentiraj

I ove godine MWC19 je bio mjesto gdje se pričalo što nas čeka u budućnosti, a to je svakako RCS odnosno Rich Communication Services koji treba polako ali sigurno zamijeniti SMS poruke i ako se tko uopće sjeća još i MMS poruka.