Nastavlja se rast potrošnje podatkovnog pometa

Nastavlja se rast potrošnje podatkovnog pometa

Foto: DepositPhotos

Telekom operaterima u vrijeme velikog rasta multimedije drastično se nastavlja rast potrošnje podataka. Prije svega se to odnosi na mobilni podatkovni promet koji je u posljednjem kvartalu prošle godine, prema najnovijim podacima domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a porastao čak 93,73 posto na godišnjoj razini na čak 55,1 milijuna GB prenesenih podataka.

Zanimljivo, zbog sezonalnosti koju osjećamo zbog turističke sezone ipak je to manje za čak 16,57 posto u odnosu na prethodni kvartal odnosno treći kvartal 2018. godine.

Ako se pak pogleda potrošnja ona je nastavila rasti u segmentu nepokretnog pristupa i dosegla je 285 milijuna GB-a što je rat san godišnjoj razini od 21 posto, dok je u donosu na kvartal prije rast svega 1,55 posto. Tu treba uzeti u obzir kako je sve veći broj korisnika na IPTV platformama koje podosta troše podatkovnog prometa.

Niti kod fiksnog niti kod mobilnog pristupa ne treba zaboraviti niti OTT igrače i to prije svega YouTube, Netflix, ali i društvene mreže Facebook, Snapchat i mnoge messenger platforme kao što su WhatsApp, Viber ali i Skype i naravno opet Facebook. Oni zbog toga je korisnici vole video troše jako veliki dio podatkovnog prometa.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.