Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

Foto: Shutterstock

Na kvartalnoj razini prihodi od širokopojasnog pristupa Internetu u Hrvatskoj porasli su za 15,85 posto na 1,273 milijarde kuna, stoji u najnovijem izvješću domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Na godišnjoj razini taj je rast ipak bio manji i iznosi 1,9 posto. Rastu prihodi u oba segmenta ali manje u fiksnom dijelu 0,56 posto, a više u mobilnom dijelu 2,76 posto.

Što se tiče ukupnog broja priključaka on je dosegnuo 4,694 milijuna korisnika uz rast na godišnjoj razini od 2,85 posto, a na kvartalnoj razini skoro 2 posto odnosno točnije 1,99 posto. Ako se gleda segment nepokretnih telekom usluga u širokopojasnom pristupu internetu broj korisnika je 1,113 milijuna uz rast na godišnjoj razini od 2,59 posto. To je svakako dobar pokazatelj za Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2 te Optimu Telekom koji su u ovom trenutku jedini igrači na telekom tržištu.

Na godišnjoj razini rastao je broj vlastitih optičkih priključaka 11,5 posto, dok je zanimljivo na kvartalnoj razini on pao znakovitih 9,08 posto. U segmentu bitstreama pad je za 3,15 posto na ukupno 155 tisuća korisnika. Pristup putem kabelskih mreža nastavio je vrlo visoki rast na godišnjoj razini čak 48,98 posto na ukupno 118 tisuća korisnika.

U segmentu mobilnoj telefonije rast broja korisnika je 2,93 posto na godišnjoj razini čime je dosegnuto 3,581 milijun korisnika. Najveći dio korisnika njih čak 2,55 milijuna koristi pristup putem mobilnih telefona i taj je segment rastao ali ne nešto znakovito brzo i to za 1,87 posto na godišnjoj razini. Broj poslovnih korisnika rastao je za 7,85 posto čime je od ukupnog broja poslovnih korisnika tako 893 tisuće, a zanimljivo je kako je rastao i broj korisnika podatkovnih kartica u poslovnom segmentu za 4,56 posto na godišnjoj razini, dok je kor privatnih korisnika broj podatkovnih kartica pao 6,68 posto.

Kada gledamo pakete usluge odnosno 2D što uključuje fiksnu uslugu i Internet, 3D sve navedeno kao kod 2D plus dodajmo tome i internetsku televiziju, odnosno 4D pakete kod koji je uključena fiksna telefonija, pristup internetu, televizija i mobilna telefonija taj je segment po broju korisnika rastao na godišnjoj razini čak 62,17 posto na ukupno 185 tisuća korisnika 4D paketa.

Što se tiče ukupnog prometa potrošili smo 347,529 milijuna GB uz rast od 24,095 posto. Od toga je u nepokretnim mrežama potrošeno 281,476 milijuna GB uz rast od 14,11 posto. U mobilnoj telefoniji na godišnjoj razini rast podatkovnog prometa je čak 97,25 posto na 66 milijuna GB dok je na kvartalnoj razini u odnosu na drugi ovogodišnji kvartal rast također velikih 73,53 posto.

Dotaknimo se malo i IPTV-a odnosno internetske televizije koja je na godišnjoj razini u prihodima rasla 5,09 posto i time telekomima donijela 193,146 milijuna kuna prihoda. Uz snažan pad korisnika samostalne TV usluge broj korisnika kabelske TV raste 4,11 posto, internetske 1,21 posto, satelitske 1,74 posto. U segmentu zemaljske naplatne je i najveći rast od čak 19,94 posto na ukupno nešto više od 71 tisuću korisnika. To su zapravo EVO TV korisnici, odnosno oni korisnici koje je Hrvatska pošta prodala HT-u kada im je prodala svoju tvrtku kćer HP produkcija o čemu smo već pisali.

Još iz kategorije

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

24.04.2019. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla i tvrtka RUNE Crow potpisali su ugovor vezan uz implementaciju pristupa širokopojasne svjetlovodne mreže u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije. Rural Network Project (RUNE) je prvi i u ovom trenutku jedini međunarodni projekt na razini Europe kojim se povezuje teritorij više zemalja članica putem jedinstvene prekogranične svjetlovodne mreže. Izgradnjom mreže u ruralnim područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internetskih usluga,

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

24.04.2019. komentiraj

Poslovni rezultati trećeg po veličini domaći telekom operatora Tele2 Hrvatska za prvi kvartal 2019. godine pokazuju nastavak pozitivnih trendova jer je prihod  porastao 9,7 posto na 475 milijuna švedskih kruna. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla čak 3,6 puta(360 posto) na 199 milijuna švedskih kruna na kraju prvog tromjesečja ove godine.

Nepovratna promjena na telekom tržištu

Nepovratna promjena na telekom tržištu

23.04.2019. komentiraj

Telekomunikacijska industrija nalazi se na prekretnici, promjena koja dolazi je 5G koja će rezultirati velikim korisničkim zahtjevima za brzim pristupom internetu koji će tada korisnici stalno očekivati. Tako nešto neće biti nimalo jednostavno ispuniti jer je riječ o sasvim novoj paradigmi mobilnog pristupa internetu koji može biti iskorišten i za pokrivanje područje gdje optika jednostavno za telekome nije isplativa.