Nadzorni odbor A1 Grupe potvrdio snažna ulaganja u Hrvatsku

Nadzorni odbor A1 Grupe potvrdio snažna ulaganja u Hrvatsku

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

U povodu skore 20. godišnjice A1 Hrvatska, druge najveće podružnice Grupe, članovi Nadzornog odbora A1 Telekom Austria Grupe sastali su se u njezinom sjedištu u Zagrebu. Osim rasprave o poslovnim rezultatima Grupe, daljnjim ulaganjima i tehnološkom razvoju, članovi Nadzornog odbora još jednom su potvrdili predanost razvoju mreža sljedeće generacije u Hrvatskoj. Također, istaknuli su napredak i značaj kompanije A1 Hrvatska, koja sa svojom konvergentnom fiksnom i mobilnom platformom predstavlja najveću međunarodnu operaciju A1 Telekom Austria Grupe.

Potpredsjednik Nadzornog odbora A1 Telekom Austria Grupe i član Uprave za financije América Móvila, Carlos García Moreno Elizondo izjavio je da „kao što smo istaknuli na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, nastavit ćemo ulagati u razvoj telekomunikacijske infrastrukture u Hrvatskoj. U sljedećih nekoliko godina namjeravamo uložiti pola milijarde eura u širenje optičke mreže i uvođenje 5G tehnologije. América Móvil, jedan je od najvećih pružatelja bežičnih širokopojasnih usluga u svijetu, ali i snažan ulagač s dugoročnim planovima. Odlučni smo u namjeri da razvijamo telekomunikacijsku infrastrukturu u Hrvatskoj.“

Istom je prigodom predsjednik Uprave A1 Telekom Austria Grupe Thomas Arnoldner dodao kako pozdravljaju „nedavnu Vladinu odluku o smanjenju naknada za radiofrekvencije jer je riječ o važnom preduvjetu za poticanje budućih ulaganja u Republici Hrvatskoj. A1 želi biti partner u procesu stvaranja gigabitnog društva kroz razvoj infrastrukture za ultrabrzu optiku i širokopojasni internet te 5G mreže, kao i digitalnih usluga budućnosti ne samo u urbanim, već i u ruralnim dijelovima Hrvatske.“

Investicijske planove tvrtke A1 Hrvatska prepoznala je i Europska Komisija u svom posljednjem izvješću o indeksu DESI (Indeks gospodarske i društvene digitalizacije), istaknuvši kako je riječ o ključnom pokretaču razvoja ultrabrzog fiksnog širokopojasnog interneta zahvaljujući ubrzanom uvođenju optičke mreže.

Kao dio grupacije A1 Telekom Austria i América Móvila, A1 Hrvatska svojim korisnicima pruža konvergentna telekomunikacijska rješenja, uključujući mobilne, fiksne i TV usluge. A1 Hrvatska ima najbržu 4G+/LTE mobilnu mrežu u Hrvatskoj s brzinama do 750 Mbps te najbolju optičku infrastrukturu za superbrzi internet i TV usluge koje su dostupne u 500 tisuća kućanstava diljem Hrvatske.

A1 Telekom Austria Grupa europska je podružnica América Móvila, jednoga od najvećih pružatelja bežičnih širokopojasnih usluga u svijetu. A1 Grupa je i vodeći pružatelj digitalnih usluga i komunikacijskih rješenja u središnjoj i istočnoj Europi s više od 24 milijuna korisnika, a trenutno posluje u sedam zemalja i to Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Bjelorusiji, Srbiji i Makedoniji. A1 Telekom Austria Grupa osim komunikacijskih, platnih i zabavnih usluga nudi i integrirana poslovna rješenja. Prošle je godine zabilježila prihode od 4,38 milijarde eura.

América Móvil vodeći je pružatelj integriranih telekomunikacijskih usluga u Latinskoj Americi. Izuzmemo li Kinu i Indiju, najveća je kompanija prema broju korisnika bežičnog interneta. Razvojem vrhunske integrirane telekomunikacijske platforme, América Móvil nudi portfelj usluga s dodatnom vrijednošću te napredna komunikacijska rješenja u 25 zemalja u Americi te središnjoj i istočnoj Europi. Dana 31. ožujka 2018. godine tvrtka je imala 362 milijuna pristupnih linija, uključujući 279 milijuna korisnika bežičnog interneta, 33 milijuna fiksnih linija, 28,6 milijuna pristupa širokopojasnom internetu, te 21,5 milijuna PayTV jedinica.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.