Nadzorni odbor A1 Grupe potvrdio snažna ulaganja u Hrvatsku

Nadzorni odbor A1 Grupe potvrdio snažna ulaganja u Hrvatsku

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

U povodu skore 20. godišnjice A1 Hrvatska, druge najveće podružnice Grupe, članovi Nadzornog odbora A1 Telekom Austria Grupe sastali su se u njezinom sjedištu u Zagrebu. Osim rasprave o poslovnim rezultatima Grupe, daljnjim ulaganjima i tehnološkom razvoju, članovi Nadzornog odbora još jednom su potvrdili predanost razvoju mreža sljedeće generacije u Hrvatskoj. Također, istaknuli su napredak i značaj kompanije A1 Hrvatska, koja sa svojom konvergentnom fiksnom i mobilnom platformom predstavlja najveću međunarodnu operaciju A1 Telekom Austria Grupe.

Potpredsjednik Nadzornog odbora A1 Telekom Austria Grupe i član Uprave za financije América Móvila, Carlos García Moreno Elizondo izjavio je da „kao što smo istaknuli na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, nastavit ćemo ulagati u razvoj telekomunikacijske infrastrukture u Hrvatskoj. U sljedećih nekoliko godina namjeravamo uložiti pola milijarde eura u širenje optičke mreže i uvođenje 5G tehnologije. América Móvil, jedan je od najvećih pružatelja bežičnih širokopojasnih usluga u svijetu, ali i snažan ulagač s dugoročnim planovima. Odlučni smo u namjeri da razvijamo telekomunikacijsku infrastrukturu u Hrvatskoj.“

Istom je prigodom predsjednik Uprave A1 Telekom Austria Grupe Thomas Arnoldner dodao kako pozdravljaju „nedavnu Vladinu odluku o smanjenju naknada za radiofrekvencije jer je riječ o važnom preduvjetu za poticanje budućih ulaganja u Republici Hrvatskoj. A1 želi biti partner u procesu stvaranja gigabitnog društva kroz razvoj infrastrukture za ultrabrzu optiku i širokopojasni internet te 5G mreže, kao i digitalnih usluga budućnosti ne samo u urbanim, već i u ruralnim dijelovima Hrvatske.“

Investicijske planove tvrtke A1 Hrvatska prepoznala je i Europska Komisija u svom posljednjem izvješću o indeksu DESI (Indeks gospodarske i društvene digitalizacije), istaknuvši kako je riječ o ključnom pokretaču razvoja ultrabrzog fiksnog širokopojasnog interneta zahvaljujući ubrzanom uvođenju optičke mreže.

Kao dio grupacije A1 Telekom Austria i América Móvila, A1 Hrvatska svojim korisnicima pruža konvergentna telekomunikacijska rješenja, uključujući mobilne, fiksne i TV usluge. A1 Hrvatska ima najbržu 4G+/LTE mobilnu mrežu u Hrvatskoj s brzinama do 750 Mbps te najbolju optičku infrastrukturu za superbrzi internet i TV usluge koje su dostupne u 500 tisuća kućanstava diljem Hrvatske.

A1 Telekom Austria Grupa europska je podružnica América Móvila, jednoga od najvećih pružatelja bežičnih širokopojasnih usluga u svijetu. A1 Grupa je i vodeći pružatelj digitalnih usluga i komunikacijskih rješenja u središnjoj i istočnoj Europi s više od 24 milijuna korisnika, a trenutno posluje u sedam zemalja i to Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Bjelorusiji, Srbiji i Makedoniji. A1 Telekom Austria Grupa osim komunikacijskih, platnih i zabavnih usluga nudi i integrirana poslovna rješenja. Prošle je godine zabilježila prihode od 4,38 milijarde eura.

América Móvil vodeći je pružatelj integriranih telekomunikacijskih usluga u Latinskoj Americi. Izuzmemo li Kinu i Indiju, najveća je kompanija prema broju korisnika bežičnog interneta. Razvojem vrhunske integrirane telekomunikacijske platforme, América Móvil nudi portfelj usluga s dodatnom vrijednošću te napredna komunikacijska rješenja u 25 zemalja u Americi te središnjoj i istočnoj Europi. Dana 31. ožujka 2018. godine tvrtka je imala 362 milijuna pristupnih linija, uključujući 279 milijuna korisnika bežičnog interneta, 33 milijuna fiksnih linija, 28,6 milijuna pristupa širokopojasnom internetu, te 21,5 milijuna PayTV jedinica.

Još iz kategorije

Hrvatsku čeka 5G vrijeme

Hrvatsku čeka 5G vrijeme

11.12.2018. komentiraj

Zbog isticanja prednosti uvođenja nove 5G tehnologije i približavanja mogućnosti koje 5G donosi krajnjim korisnicima i gospodarstvu, ali i prepoznavanja potreba svih kategorija korisnika, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) održala je u Zagrebu prvi hrvatski „5G dan“. 5G je, za razliku od postojećih generacija tehnologija pokretnih komunikacija, prva tehnologija od početka dizajnirana ne samo za glasovnu i podatkovnu komunikaciju nego kao fleksibilna i programibilna tehnologija koja se bazira na višestrukom povećanju brzine pristupa, izrazito niskom kašnjenju te masovnoj inteligentnoj komunikaciji između uređaja.

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

08.12.2018. komentiraj

Nakon što se čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave prijavilo na europski natječaj WiFi4EU koji omogućava sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3,36 milijuna eura. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine. Hrvatska je na samom vrhu po broju gradova koji su uspjeli povući novac.

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

07.12.2018. komentiraj

Na kvartalnoj razini prihodi od širokopojasnog pristupa Internetu u Hrvatskoj porasli su za 15,85 posto na 1,273 milijarde kuna, stoji u najnovijem izvješću domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Na godišnjoj razini taj je rast ipak bio manji i iznosi 1,9 posto. Rastu prihodi u oba segmenta ali manje u fiksnom dijelu 0,56 posto, a više u mobilnom dijelu 2,76 posto.