Nadzorni odbor A1 Grupe potvrdio snažna ulaganja u Hrvatsku

Nadzorni odbor A1 Grupe potvrdio snažna ulaganja u Hrvatsku

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

U povodu skore 20. godišnjice A1 Hrvatska, druge najveće podružnice Grupe, članovi Nadzornog odbora A1 Telekom Austria Grupe sastali su se u njezinom sjedištu u Zagrebu. Osim rasprave o poslovnim rezultatima Grupe, daljnjim ulaganjima i tehnološkom razvoju, članovi Nadzornog odbora još jednom su potvrdili predanost razvoju mreža sljedeće generacije u Hrvatskoj. Također, istaknuli su napredak i značaj kompanije A1 Hrvatska, koja sa svojom konvergentnom fiksnom i mobilnom platformom predstavlja najveću međunarodnu operaciju A1 Telekom Austria Grupe.

Potpredsjednik Nadzornog odbora A1 Telekom Austria Grupe i član Uprave za financije América Móvila, Carlos García Moreno Elizondo izjavio je da „kao što smo istaknuli na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, nastavit ćemo ulagati u razvoj telekomunikacijske infrastrukture u Hrvatskoj. U sljedećih nekoliko godina namjeravamo uložiti pola milijarde eura u širenje optičke mreže i uvođenje 5G tehnologije. América Móvil, jedan je od najvećih pružatelja bežičnih širokopojasnih usluga u svijetu, ali i snažan ulagač s dugoročnim planovima. Odlučni smo u namjeri da razvijamo telekomunikacijsku infrastrukturu u Hrvatskoj.“

Istom je prigodom predsjednik Uprave A1 Telekom Austria Grupe Thomas Arnoldner dodao kako pozdravljaju „nedavnu Vladinu odluku o smanjenju naknada za radiofrekvencije jer je riječ o važnom preduvjetu za poticanje budućih ulaganja u Republici Hrvatskoj. A1 želi biti partner u procesu stvaranja gigabitnog društva kroz razvoj infrastrukture za ultrabrzu optiku i širokopojasni internet te 5G mreže, kao i digitalnih usluga budućnosti ne samo u urbanim, već i u ruralnim dijelovima Hrvatske.“

Investicijske planove tvrtke A1 Hrvatska prepoznala je i Europska Komisija u svom posljednjem izvješću o indeksu DESI (Indeks gospodarske i društvene digitalizacije), istaknuvši kako je riječ o ključnom pokretaču razvoja ultrabrzog fiksnog širokopojasnog interneta zahvaljujući ubrzanom uvođenju optičke mreže.

Kao dio grupacije A1 Telekom Austria i América Móvila, A1 Hrvatska svojim korisnicima pruža konvergentna telekomunikacijska rješenja, uključujući mobilne, fiksne i TV usluge. A1 Hrvatska ima najbržu 4G+/LTE mobilnu mrežu u Hrvatskoj s brzinama do 750 Mbps te najbolju optičku infrastrukturu za superbrzi internet i TV usluge koje su dostupne u 500 tisuća kućanstava diljem Hrvatske.

A1 Telekom Austria Grupa europska je podružnica América Móvila, jednoga od najvećih pružatelja bežičnih širokopojasnih usluga u svijetu. A1 Grupa je i vodeći pružatelj digitalnih usluga i komunikacijskih rješenja u središnjoj i istočnoj Europi s više od 24 milijuna korisnika, a trenutno posluje u sedam zemalja i to Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Bjelorusiji, Srbiji i Makedoniji. A1 Telekom Austria Grupa osim komunikacijskih, platnih i zabavnih usluga nudi i integrirana poslovna rješenja. Prošle je godine zabilježila prihode od 4,38 milijarde eura.

América Móvil vodeći je pružatelj integriranih telekomunikacijskih usluga u Latinskoj Americi. Izuzmemo li Kinu i Indiju, najveća je kompanija prema broju korisnika bežičnog interneta. Razvojem vrhunske integrirane telekomunikacijske platforme, América Móvil nudi portfelj usluga s dodatnom vrijednošću te napredna komunikacijska rješenja u 25 zemalja u Americi te središnjoj i istočnoj Europi. Dana 31. ožujka 2018. godine tvrtka je imala 362 milijuna pristupnih linija, uključujući 279 milijuna korisnika bežičnog interneta, 33 milijuna fiksnih linija, 28,6 milijuna pristupa širokopojasnom internetu, te 21,5 milijuna PayTV jedinica.

Još iz kategorije

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

19.02.2019. komentiraj

Kompanija Infobip, jedna od vodećih regionalnih IT kompanija s globalnim uspjehom, u Tuzli je u ponedjeljak otvorila svoj 61. ured u svijetu te 25 novih radnih mjesta za IT i business stručnjake koji će imati priliku razvijati inovativna komunikacijska rješenja za vodeće svjetske kompanije poput WhatsAppa, Ubera i mnogih drugih.

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

18.02.2019. komentiraj

Huawei nije samo među tri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu i prvi u Kini, ta kompanija je i vodeća kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) pa činjenica da joj se otežava ili onemogućava poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu, Južnoj Koreji i Europskoj uniji, nije baš najpozitivnija. Upravo zato kineski gigant javno obznanjuje da prihvaća strože kontrole kako bi mogao bezbrižno ostati na 5G tržištu, ali i onom koje se tiče pametnih telefona.