Na tržištu elektroničkih komunikacija rastu ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu

Na tržištu elektroničkih komunikacija rastu ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

U prvoj polovici 2021. rasla su ukupna ulaganja i prihodi te priključci na svjetlovodnim mrežama, a oporavak turističke sezone utjecao je na povećanje roaming minuta stranaca u nacionalnim mrežama.

Tijekom prvih šest mjeseci 2021. na tržištu elektroničkih komunikacija ukupna ulaganja operatora povećana su za četiri posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U nepokretnoj mreži zabilježen je značajan porast ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu od čak 121 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Također, ukupni prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija u prvom su polugodištu ove godine rasli za pet posto. Prema tržišnim pokazateljima zabilježen je i rast prihoda od širokopojasnog pristupa internetu od 10 posto, najma mreže i vodova od sedam posto i usluge naplatne televizije od četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

S druge strane, proporcionalno s rastom ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu, raste i broj novih priključaka putem svjetlovodnih tehnologija te je na godišnjoj razini broj istih veći za 32 posto. Na kraju drugog tromjesečja udio broja širokopojasnih priključaka velikih brzina (iznad 30 Mbit/s) iznosio je 49 posto od ukupnog broja priključaka. Također, raste i broj širokopojasnih priključaka s brzinama iznad 100 Mbit/s te je u drugom tromjesečju 2021. udio tih priključaka 22 posto u ukupnom broju priključaka. Povećan je i ukupan broj korisnika paketa usluga, najviše onih s 4D paketima, što je rezultat migracija korisnika s 3D paketa na 4D pakete kako bi ostvarili veće popuste na cjelokupne usluge grupiranjem fiksnih i mobilnih usluga.

Utrošene roaming minute stranaca u nacionalnim mrežama ukazuju na dobru turističku sezonu u Republici Hrvatskoj, a broj takvih minuta veći je za 45 posto u drugom tromjesečju 2021. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Na tržištu usluge televizije, najveći broj kućanstava, njih gotovo 60 posto, televiziju gleda putem nekog od oblika naplatne televizije što je vidljivo i po porastu prihoda naplatne televizije koji su za pet posto viši u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ukupni odlazni promet operatora od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži u odnosu na drugo tromjesečje 2020. za 12 je posto niži.

Još iz kategorije

Snažan rast prihoda i dobiti A1 Hrvatska u prvih devet mjeseci 2021.

Snažan rast prihoda i dobiti A1 Hrvatska u prvih devet mjeseci 2021.

19.10.2021.

U odnosu na prvih 9 mjeseci 2020., ukupni prihodi ! Hrvatska, prema objavljenim poslovnim rezultatima Telekom Austria, porasli su 7,7 posto i iznose 336,2 milijuna eura. Rezultat je to snažnog rasta prihoda od usluga, dok su prihodi od opreme ostali na prošlogodišnjoj razini, objašnjavaju iz A1 Hrvatska na upit ICTbusiness.info.

Huawei najavio desetljeće 5G tehnologije

Huawei najavio desetljeće 5G tehnologije

19.10.2021.

Tijekom 12. Global Broadband Mobile foruma u Dubaiju, Chaobin Yang, predsjednik Huaweijevog odjela bežične tehnologije, predstavio je najnovija Huaweijeva dostignuća u području 5G tehnologije koja su održiva, jednostavna i većih kapaciteta te je naglasio kako je inovacija glavna pokretačka snaga kompanije u tom segmentu.

Ježina: Spremni smo provesti jako brzu integraciju Optime u Telemach

Ježina: Spremni smo provesti jako brzu integraciju Optime u Telemach

18.10.2021.

Stupanjem na snagu novog Zakona početkom listopada i s ukidanjem ranije zabrane, ostvarena je jedna od pretpostavki za preuzimanje Optima telekoma, a nakon što ovu odluku potvrdi i AZTN Telemach će moći potpisati ugovor kojim finalizira kupnju Optime, pojašnjavaju iz Telemach Hrvatska na upit ICTbusiness.info o preuzima nju Optime Telekoma.