MWC 2019: Ericsson će u 2019. na globalnoj razini obaviti tranziciju na 5G

MWC 2019: Ericsson će u 2019. na globalnoj razini obaviti tranziciju na 5G

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Bit će ovo velika godina za Ericsson, čiji je predsjednik i izvršni direktor (CEO) Borje Ekholm najavio da će u njoj kompanija na globalnoj razini obaviti tranziciju na mobilne mreže pete generacije (5G). Tim su njegovim velikim riječima mogli svjedočiti svi na MWC sajmu u Barceloni, a samim time su mogli i uistinu postati svjesni da je počelo, napredak je pred vratima.

"Uistinu prelazimo na 5G diljem svijeta u ovoj godini. Sklopili smo komercijalne dogovore s 12 poslužitelja, a s 42 memorandume o razumijevanju. Ono što možemo već sad reći je da će Ericsson omogućiti 5G mreže u Sjedinjenim Američkim Državama, Europi, Aziji i Australiji. A više uskoro, obećajem", rekao je Ekholm uz osmijeh i dobio pljesak.

Inače, 12 kompanija s kojima je sklopljen dogovor su T-Mobile US, Sprint, Verizon, AT&T, Vodafone UK, Swisscom, Telenor, Wind 3, Ooredoo, STC, SK Telecom i australska Telstra. Nedostaje samo potpis ugovora o partnerstvu s nekom od kompanija u Južnoj Americi i Africi pa će uistinu Ericsson imati "pokriven" cijeli svijet 5G mrežom.

Sve to plod je marljivog rada i činjenice da se ništa nije prepuštalo slučaju. Naime, još od 2015. je Ericsson imao 5G hardver spreman za korištenje i počeo ga isporučivati klijentima. Konkretnije, njegov Ericsson Radio System, koji se može koristiti i za 5G New Radio (NR), broji do današnjeg dana tri milijuna isporuka.

Naravno, prvo će se 5G implementirati u urbanoj zoni, a kad se to obavi onda kreće ubrzano širenje i u manje urbanim područjima, što će i dovesti do situacije da će 20 posto svjetske populacije imati pristup 5G mreži do kraja 2023. godine. Ali, korak po korak. Sjedinjene Američke Države, Japan, Južna Koreja i Kina bit će u prvom redu onih koji će dobiti 5G već u drugoj polovici 2019. godine, dok će svi ostali imati tu privilegiju koji mjesec kasnije.

Još iz kategorije

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

21.03.2019. komentiraj

I ove godine MWC19 je bio mjesto gdje se pričalo što nas čeka u budućnosti, a to je svakako RCS odnosno Rich Communication Services koji treba polako ali sigurno zamijeniti SMS poruke i ako se tko uopće sjeća još i MMS poruka.

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

20.03.2019. komentiraj

Prva 5G bazna stanica koja će se koristiti za isprobavanje mogućnosti 5G mreže i uređaja koji će na nju biti spojeni proradila je u Samoboru i predstavlja prvi korak prema 5G mreži, ističe Boris Drilo član Uprave i glavni izvršni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.