MWC 2019: Ericsson će u 2019. na globalnoj razini obaviti tranziciju na 5G

MWC 2019: Ericsson će u 2019. na globalnoj razini obaviti tranziciju na 5G

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Bit će ovo velika godina za Ericsson, čiji je predsjednik i izvršni direktor (CEO) Borje Ekholm najavio da će u njoj kompanija na globalnoj razini obaviti tranziciju na mobilne mreže pete generacije (5G). Tim su njegovim velikim riječima mogli svjedočiti svi na MWC sajmu u Barceloni, a samim time su mogli i uistinu postati svjesni da je počelo, napredak je pred vratima.

"Uistinu prelazimo na 5G diljem svijeta u ovoj godini. Sklopili smo komercijalne dogovore s 12 poslužitelja, a s 42 memorandume o razumijevanju. Ono što možemo već sad reći je da će Ericsson omogućiti 5G mreže u Sjedinjenim Američkim Državama, Europi, Aziji i Australiji. A više uskoro, obećajem", rekao je Ekholm uz osmijeh i dobio pljesak.

Inače, 12 kompanija s kojima je sklopljen dogovor su T-Mobile US, Sprint, Verizon, AT&T, Vodafone UK, Swisscom, Telenor, Wind 3, Ooredoo, STC, SK Telecom i australska Telstra. Nedostaje samo potpis ugovora o partnerstvu s nekom od kompanija u Južnoj Americi i Africi pa će uistinu Ericsson imati "pokriven" cijeli svijet 5G mrežom.

Sve to plod je marljivog rada i činjenice da se ništa nije prepuštalo slučaju. Naime, još od 2015. je Ericsson imao 5G hardver spreman za korištenje i počeo ga isporučivati klijentima. Konkretnije, njegov Ericsson Radio System, koji se može koristiti i za 5G New Radio (NR), broji do današnjeg dana tri milijuna isporuka.

Naravno, prvo će se 5G implementirati u urbanoj zoni, a kad se to obavi onda kreće ubrzano širenje i u manje urbanim područjima, što će i dovesti do situacije da će 20 posto svjetske populacije imati pristup 5G mreži do kraja 2023. godine. Ali, korak po korak. Sjedinjene Američke Države, Japan, Južna Koreja i Kina bit će u prvom redu onih koji će dobiti 5G već u drugoj polovici 2019. godine, dok će svi ostali imati tu privilegiju koji mjesec kasnije.

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.