MWC 2019: Ericsson će u 2019. na globalnoj razini obaviti tranziciju na 5G

MWC 2019: Ericsson će u 2019. na globalnoj razini obaviti tranziciju na 5G

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Bit će ovo velika godina za Ericsson, čiji je predsjednik i izvršni direktor (CEO) Borje Ekholm najavio da će u njoj kompanija na globalnoj razini obaviti tranziciju na mobilne mreže pete generacije (5G). Tim su njegovim velikim riječima mogli svjedočiti svi na MWC sajmu u Barceloni, a samim time su mogli i uistinu postati svjesni da je počelo, napredak je pred vratima.

"Uistinu prelazimo na 5G diljem svijeta u ovoj godini. Sklopili smo komercijalne dogovore s 12 poslužitelja, a s 42 memorandume o razumijevanju. Ono što možemo već sad reći je da će Ericsson omogućiti 5G mreže u Sjedinjenim Američkim Državama, Europi, Aziji i Australiji. A više uskoro, obećajem", rekao je Ekholm uz osmijeh i dobio pljesak.

Inače, 12 kompanija s kojima je sklopljen dogovor su T-Mobile US, Sprint, Verizon, AT&T, Vodafone UK, Swisscom, Telenor, Wind 3, Ooredoo, STC, SK Telecom i australska Telstra. Nedostaje samo potpis ugovora o partnerstvu s nekom od kompanija u Južnoj Americi i Africi pa će uistinu Ericsson imati "pokriven" cijeli svijet 5G mrežom.

Sve to plod je marljivog rada i činjenice da se ništa nije prepuštalo slučaju. Naime, još od 2015. je Ericsson imao 5G hardver spreman za korištenje i počeo ga isporučivati klijentima. Konkretnije, njegov Ericsson Radio System, koji se može koristiti i za 5G New Radio (NR), broji do današnjeg dana tri milijuna isporuka.

Naravno, prvo će se 5G implementirati u urbanoj zoni, a kad se to obavi onda kreće ubrzano širenje i u manje urbanim područjima, što će i dovesti do situacije da će 20 posto svjetske populacije imati pristup 5G mreži do kraja 2023. godine. Ali, korak po korak. Sjedinjene Američke Države, Japan, Južna Koreja i Kina bit će u prvom redu onih koji će dobiti 5G već u drugoj polovici 2019. godine, dok će svi ostali imati tu privilegiju koji mjesec kasnije.

Još iz kategorije

MAXtv usluga od danas je bogatija za tri nova programska paketa

MAXtv usluga od danas je bogatija za tri nova programska paketa

25.02.2020. komentiraj

MAXtv usluga od danas je bogatija za tri nova programska paketa – RTL paket, RTL Premium paket te Nova paket – koji korisnicima donose još više sadržaja, i to u HD kvaliteti slike. RTL paket donosi sve postojeće RTL kanale u HD ili HD ready kvaliteti slike. Riječ je o kanalima RTL, RTL 2, RTL Crime, RTL Living, RTL Kockica, RTL Passion, a novost je i potpuno novi RTL Adria kanal koji korisnicima nudi najbolje od filmskih sadržaja i iznimno popularnih regionalnih serija. U sklopu ovog paketa korisnicima su na raspolaganju i usluge Snimalica, koja se sastoji od funkcionalnosti TVoY, odnosno gledanja sadržaja unazad do 7 dana te Catch-up TV, kojim se označava gledanje trenutne emisije od početka.

Ništa od povrata novca izlagačima za otkazivanje MWC-a 2020

Ništa od povrata novca izlagačima za otkazivanje MWC-a 2020

24.02.2020. komentiraj

Koronavirus izazvao je toliku paniku da se Mobile World Congress (MWC) u Barceloni prvi put u tri desetljeća neće održati, što će neki pozdraviti kao opravdanu mjeru opreza, ali mnogi će kritizirati kao pretjerano širenje panike. Ipak, odluka je donesena, najvećeg mobilnost sajma na svijetu ove godine nema, kao ni povrata novca izlagačima koji su bili voljni pojaviti se na njemu.

Hrvatski Telekom i FER pokreću projekt Campus Network u Zagrebu

Hrvatski Telekom i FER pokreću projekt Campus Network u Zagrebu

21.02.2020. komentiraj

Hrvatski Telekom pokreće projekt Campus Network u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva, a cilj projekta jest ponuditi studentima, znanstvenoj zajednici, start-upima i industriji mogućnost rada na najnovijim komunikacijskim tehnologijama kao što su Industrija 4.0, 5G mreža i IoT. Hrvatski Telekom kao dio Deutsche Telekoma započeo je suradnju po uzoru na kampus mreže koje DT pokreće u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Mađarskoj.