MWC 2019: Ericsson će u 2019. na globalnoj razini obaviti tranziciju na 5G

MWC 2019: Ericsson će u 2019. na globalnoj razini obaviti tranziciju na 5G

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Bit će ovo velika godina za Ericsson, čiji je predsjednik i izvršni direktor (CEO) Borje Ekholm najavio da će u njoj kompanija na globalnoj razini obaviti tranziciju na mobilne mreže pete generacije (5G). Tim su njegovim velikim riječima mogli svjedočiti svi na MWC sajmu u Barceloni, a samim time su mogli i uistinu postati svjesni da je počelo, napredak je pred vratima.

"Uistinu prelazimo na 5G diljem svijeta u ovoj godini. Sklopili smo komercijalne dogovore s 12 poslužitelja, a s 42 memorandume o razumijevanju. Ono što možemo već sad reći je da će Ericsson omogućiti 5G mreže u Sjedinjenim Američkim Državama, Europi, Aziji i Australiji. A više uskoro, obećajem", rekao je Ekholm uz osmijeh i dobio pljesak.

Inače, 12 kompanija s kojima je sklopljen dogovor su T-Mobile US, Sprint, Verizon, AT&T, Vodafone UK, Swisscom, Telenor, Wind 3, Ooredoo, STC, SK Telecom i australska Telstra. Nedostaje samo potpis ugovora o partnerstvu s nekom od kompanija u Južnoj Americi i Africi pa će uistinu Ericsson imati "pokriven" cijeli svijet 5G mrežom.

Sve to plod je marljivog rada i činjenice da se ništa nije prepuštalo slučaju. Naime, još od 2015. je Ericsson imao 5G hardver spreman za korištenje i počeo ga isporučivati klijentima. Konkretnije, njegov Ericsson Radio System, koji se može koristiti i za 5G New Radio (NR), broji do današnjeg dana tri milijuna isporuka.

Naravno, prvo će se 5G implementirati u urbanoj zoni, a kad se to obavi onda kreće ubrzano širenje i u manje urbanim područjima, što će i dovesti do situacije da će 20 posto svjetske populacije imati pristup 5G mreži do kraja 2023. godine. Ali, korak po korak. Sjedinjene Američke Države, Japan, Južna Koreja i Kina bit će u prvom redu onih koji će dobiti 5G već u drugoj polovici 2019. godine, dok će svi ostali imati tu privilegiju koji mjesec kasnije.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.