MWC 2019: Ericsson će u 2019. na globalnoj razini obaviti tranziciju na 5G

MWC 2019: Ericsson će u 2019. na globalnoj razini obaviti tranziciju na 5G

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Bit će ovo velika godina za Ericsson, čiji je predsjednik i izvršni direktor (CEO) Borje Ekholm najavio da će u njoj kompanija na globalnoj razini obaviti tranziciju na mobilne mreže pete generacije (5G). Tim su njegovim velikim riječima mogli svjedočiti svi na MWC sajmu u Barceloni, a samim time su mogli i uistinu postati svjesni da je počelo, napredak je pred vratima.

"Uistinu prelazimo na 5G diljem svijeta u ovoj godini. Sklopili smo komercijalne dogovore s 12 poslužitelja, a s 42 memorandume o razumijevanju. Ono što možemo već sad reći je da će Ericsson omogućiti 5G mreže u Sjedinjenim Američkim Državama, Europi, Aziji i Australiji. A više uskoro, obećajem", rekao je Ekholm uz osmijeh i dobio pljesak.

Inače, 12 kompanija s kojima je sklopljen dogovor su T-Mobile US, Sprint, Verizon, AT&T, Vodafone UK, Swisscom, Telenor, Wind 3, Ooredoo, STC, SK Telecom i australska Telstra. Nedostaje samo potpis ugovora o partnerstvu s nekom od kompanija u Južnoj Americi i Africi pa će uistinu Ericsson imati "pokriven" cijeli svijet 5G mrežom.

Sve to plod je marljivog rada i činjenice da se ništa nije prepuštalo slučaju. Naime, još od 2015. je Ericsson imao 5G hardver spreman za korištenje i počeo ga isporučivati klijentima. Konkretnije, njegov Ericsson Radio System, koji se može koristiti i za 5G New Radio (NR), broji do današnjeg dana tri milijuna isporuka.

Naravno, prvo će se 5G implementirati u urbanoj zoni, a kad se to obavi onda kreće ubrzano širenje i u manje urbanim područjima, što će i dovesti do situacije da će 20 posto svjetske populacije imati pristup 5G mreži do kraja 2023. godine. Ali, korak po korak. Sjedinjene Američke Države, Japan, Južna Koreja i Kina bit će u prvom redu onih koji će dobiti 5G već u drugoj polovici 2019. godine, dok će svi ostali imati tu privilegiju koji mjesec kasnije.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.