MWC 2019: DT tvrdi kako 5G 2019. postaje stvarnost

MWC 2019: DT tvrdi kako 5G 2019. postaje stvarnost

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Precizni roboti, digitalni dodgeball, ekološki ulični namještaj - na Mobile World Congressu u Barceloni, Deutsche Telekom će prikazivati ​​i mreže visokih performansi i digitalne 5G aplikacije. Privatni korisnici, a posebno industrija, imat će koristi od 5G mreža.

"5G postaje stvarnost 2019. godine", kaže Claudia Nemat, članica odbora za tehnologiju i inovacije u Deutsche Telekomu i dodaje kako će "5G osloboditi svoju punu snagu tamo gdje se mnogi ljudi okupljaju ili gdje mnogi uređaji međusobno djeluju i to u  gradovima, selima, na stadionima, koncertima, sveučilištima, upravama, tvornicama“.

U prvom kvartalu 2019. godine, prvih 150 živih 5G antena već radi u europskim mrežama Deutsche Telekoma. Kompanija strogo testira novi standard u testnim poljima u šest zemalja. Sa 5G, mreže se mogu prilagoditi individualnim potrebama kupaca. Na MWC konferenciji za medije, Deutsche Telekom i tehnološka kompanija OSRAM pustili su u rad prvu kampus mrežu. Mreža se početno temelji na LTE-u. U drugom koraku slijedi 5G. Gejmeri će također imati koristi od niske latencije 5G mreže i iznimno visoke brzine prijenosa podataka.

Čak 150 5G antena u šest zemalja - to je prvi korak Deutsche Telekoma na njegovom 5G rasporedu za Europu. Telekom trenutno testira 5G u šest europskih zemalja: Austrija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Poljska i Nizozemska Antene će prenositi podatke preko 5G mreže u prvom kvartalu. Oni se u potpunosti temelje na budućem 5G standardu 5G New Radio (5G NR). Testiranje nove tehnologije već radi punom brzinom. "I to u stvarnom životu, a ne u laboratoriju", ističe Nemat.

Nova 5G tehnologija nudi mnoge prednosti posebno za industrijske aplikacije, tvornicu ključnih riječi budućnosti. Pogotovo kada veliki broj mobilnih robota želi surađivati ​​i komunicirati, potrebna im je jaka mreža. Na konferenciji za novinare, OSRAM i Deutsche Telekom zajednički su pustili u rad prvu kampus mrežu namijenjenu za 5G. To je tvornica OSRAM Schwabmünchen u južnoj Njemačkoj. Kampus mreža pokriva mobilne komunikacije za određeno područje i za specifične aplikacije. "S našim kampus mrežama isporučujemo novo rješenje za naše industrijske korisnike. Na temelju LTE-a već možemo implementirati mnoge aplikacije temeljene na njihivom individualnim potrebama“, kaže Nemat. "Sa 5G, ove mreže će biti još moćnije i fleksibilnije u budućnosti.“

OSRAM-ova tvornica u Schwabmünchenu provodi dvojnu mrežu kampusa. To znači da javnu i privatnu LTE mrežu kombinira u zajedničku infrastrukturu. A to jamči optimalnu opskrbu mobilnog radija. OSRAM koristi isključivo privatnu LTE mrežu. Deutsche Telekom također uspostavlja lokalni edge oblak koji omogućuje obradu podataka blizu aplikacije  i iznimno niske latencije. Takozvani AGV-ovi (automatski vođena vozila) transportna proizvoda i materijali u pogonu OSRAM-a.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.