MWC 2019: DT tvrdi kako 5G 2019. postaje stvarnost

MWC 2019: DT tvrdi kako 5G 2019. postaje stvarnost

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Precizni roboti, digitalni dodgeball, ekološki ulični namještaj - na Mobile World Congressu u Barceloni, Deutsche Telekom će prikazivati ​​i mreže visokih performansi i digitalne 5G aplikacije. Privatni korisnici, a posebno industrija, imat će koristi od 5G mreža.

"5G postaje stvarnost 2019. godine", kaže Claudia Nemat, članica odbora za tehnologiju i inovacije u Deutsche Telekomu i dodaje kako će "5G osloboditi svoju punu snagu tamo gdje se mnogi ljudi okupljaju ili gdje mnogi uređaji međusobno djeluju i to u  gradovima, selima, na stadionima, koncertima, sveučilištima, upravama, tvornicama“.

U prvom kvartalu 2019. godine, prvih 150 živih 5G antena već radi u europskim mrežama Deutsche Telekoma. Kompanija strogo testira novi standard u testnim poljima u šest zemalja. Sa 5G, mreže se mogu prilagoditi individualnim potrebama kupaca. Na MWC konferenciji za medije, Deutsche Telekom i tehnološka kompanija OSRAM pustili su u rad prvu kampus mrežu. Mreža se početno temelji na LTE-u. U drugom koraku slijedi 5G. Gejmeri će također imati koristi od niske latencije 5G mreže i iznimno visoke brzine prijenosa podataka.

Čak 150 5G antena u šest zemalja - to je prvi korak Deutsche Telekoma na njegovom 5G rasporedu za Europu. Telekom trenutno testira 5G u šest europskih zemalja: Austrija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Poljska i Nizozemska Antene će prenositi podatke preko 5G mreže u prvom kvartalu. Oni se u potpunosti temelje na budućem 5G standardu 5G New Radio (5G NR). Testiranje nove tehnologije već radi punom brzinom. "I to u stvarnom životu, a ne u laboratoriju", ističe Nemat.

Nova 5G tehnologija nudi mnoge prednosti posebno za industrijske aplikacije, tvornicu ključnih riječi budućnosti. Pogotovo kada veliki broj mobilnih robota želi surađivati ​​i komunicirati, potrebna im je jaka mreža. Na konferenciji za novinare, OSRAM i Deutsche Telekom zajednički su pustili u rad prvu kampus mrežu namijenjenu za 5G. To je tvornica OSRAM Schwabmünchen u južnoj Njemačkoj. Kampus mreža pokriva mobilne komunikacije za određeno područje i za specifične aplikacije. "S našim kampus mrežama isporučujemo novo rješenje za naše industrijske korisnike. Na temelju LTE-a već možemo implementirati mnoge aplikacije temeljene na njihivom individualnim potrebama“, kaže Nemat. "Sa 5G, ove mreže će biti još moćnije i fleksibilnije u budućnosti.“

OSRAM-ova tvornica u Schwabmünchenu provodi dvojnu mrežu kampusa. To znači da javnu i privatnu LTE mrežu kombinira u zajedničku infrastrukturu. A to jamči optimalnu opskrbu mobilnog radija. OSRAM koristi isključivo privatnu LTE mrežu. Deutsche Telekom također uspostavlja lokalni edge oblak koji omogućuje obradu podataka blizu aplikacije  i iznimno niske latencije. Takozvani AGV-ovi (automatski vođena vozila) transportna proizvoda i materijali u pogonu OSRAM-a.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.