MWC 2019: DT tvrdi kako 5G 2019. postaje stvarnost

MWC 2019: DT tvrdi kako 5G 2019. postaje stvarnost

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Precizni roboti, digitalni dodgeball, ekološki ulični namještaj - na Mobile World Congressu u Barceloni, Deutsche Telekom će prikazivati ​​i mreže visokih performansi i digitalne 5G aplikacije. Privatni korisnici, a posebno industrija, imat će koristi od 5G mreža.

"5G postaje stvarnost 2019. godine", kaže Claudia Nemat, članica odbora za tehnologiju i inovacije u Deutsche Telekomu i dodaje kako će "5G osloboditi svoju punu snagu tamo gdje se mnogi ljudi okupljaju ili gdje mnogi uređaji međusobno djeluju i to u  gradovima, selima, na stadionima, koncertima, sveučilištima, upravama, tvornicama“.

U prvom kvartalu 2019. godine, prvih 150 živih 5G antena već radi u europskim mrežama Deutsche Telekoma. Kompanija strogo testira novi standard u testnim poljima u šest zemalja. Sa 5G, mreže se mogu prilagoditi individualnim potrebama kupaca. Na MWC konferenciji za medije, Deutsche Telekom i tehnološka kompanija OSRAM pustili su u rad prvu kampus mrežu. Mreža se početno temelji na LTE-u. U drugom koraku slijedi 5G. Gejmeri će također imati koristi od niske latencije 5G mreže i iznimno visoke brzine prijenosa podataka.

Čak 150 5G antena u šest zemalja - to je prvi korak Deutsche Telekoma na njegovom 5G rasporedu za Europu. Telekom trenutno testira 5G u šest europskih zemalja: Austrija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Poljska i Nizozemska Antene će prenositi podatke preko 5G mreže u prvom kvartalu. Oni se u potpunosti temelje na budućem 5G standardu 5G New Radio (5G NR). Testiranje nove tehnologije već radi punom brzinom. "I to u stvarnom životu, a ne u laboratoriju", ističe Nemat.

Nova 5G tehnologija nudi mnoge prednosti posebno za industrijske aplikacije, tvornicu ključnih riječi budućnosti. Pogotovo kada veliki broj mobilnih robota želi surađivati ​​i komunicirati, potrebna im je jaka mreža. Na konferenciji za novinare, OSRAM i Deutsche Telekom zajednički su pustili u rad prvu kampus mrežu namijenjenu za 5G. To je tvornica OSRAM Schwabmünchen u južnoj Njemačkoj. Kampus mreža pokriva mobilne komunikacije za određeno područje i za specifične aplikacije. "S našim kampus mrežama isporučujemo novo rješenje za naše industrijske korisnike. Na temelju LTE-a već možemo implementirati mnoge aplikacije temeljene na njihivom individualnim potrebama“, kaže Nemat. "Sa 5G, ove mreže će biti još moćnije i fleksibilnije u budućnosti.“

OSRAM-ova tvornica u Schwabmünchenu provodi dvojnu mrežu kampusa. To znači da javnu i privatnu LTE mrežu kombinira u zajedničku infrastrukturu. A to jamči optimalnu opskrbu mobilnog radija. OSRAM koristi isključivo privatnu LTE mrežu. Deutsche Telekom također uspostavlja lokalni edge oblak koji omogućuje obradu podataka blizu aplikacije  i iznimno niske latencije. Takozvani AGV-ovi (automatski vođena vozila) transportna proizvoda i materijali u pogonu OSRAM-a.

Još iz kategorije

VIDEO: Vrijeme promjena

VIDEO: Vrijeme promjena

24.03.2019. komentiraj

Telekomunikacijsko tržište se mijenja i to možda na prvi pogled nije vidljivo. Danas je vrijeme dolaska 5G mreža i to svi primjećuju, no mnogo manje da je vrijeme SMS poruka polako na kraju, da se koriste chatbotovi u komunikaciji s korisnicima barem za one jednostavnije akcije i pomoć korisnicima. Možda se to čini nehumano, ali situacija je jednostavno takva.

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

21.03.2019. komentiraj

I ove godine MWC19 je bio mjesto gdje se pričalo što nas čeka u budućnosti, a to je svakako RCS odnosno Rich Communication Services koji treba polako ali sigurno zamijeniti SMS poruke i ako se tko uopće sjeća još i MMS poruka.