MWC 2019: DT tvrdi kako 5G 2019. postaje stvarnost

MWC 2019: DT tvrdi kako 5G 2019. postaje stvarnost

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Precizni roboti, digitalni dodgeball, ekološki ulični namještaj - na Mobile World Congressu u Barceloni, Deutsche Telekom će prikazivati ​​i mreže visokih performansi i digitalne 5G aplikacije. Privatni korisnici, a posebno industrija, imat će koristi od 5G mreža.

"5G postaje stvarnost 2019. godine", kaže Claudia Nemat, članica odbora za tehnologiju i inovacije u Deutsche Telekomu i dodaje kako će "5G osloboditi svoju punu snagu tamo gdje se mnogi ljudi okupljaju ili gdje mnogi uređaji međusobno djeluju i to u  gradovima, selima, na stadionima, koncertima, sveučilištima, upravama, tvornicama“.

U prvom kvartalu 2019. godine, prvih 150 živih 5G antena već radi u europskim mrežama Deutsche Telekoma. Kompanija strogo testira novi standard u testnim poljima u šest zemalja. Sa 5G, mreže se mogu prilagoditi individualnim potrebama kupaca. Na MWC konferenciji za medije, Deutsche Telekom i tehnološka kompanija OSRAM pustili su u rad prvu kampus mrežu. Mreža se početno temelji na LTE-u. U drugom koraku slijedi 5G. Gejmeri će također imati koristi od niske latencije 5G mreže i iznimno visoke brzine prijenosa podataka.

Čak 150 5G antena u šest zemalja - to je prvi korak Deutsche Telekoma na njegovom 5G rasporedu za Europu. Telekom trenutno testira 5G u šest europskih zemalja: Austrija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Poljska i Nizozemska Antene će prenositi podatke preko 5G mreže u prvom kvartalu. Oni se u potpunosti temelje na budućem 5G standardu 5G New Radio (5G NR). Testiranje nove tehnologije već radi punom brzinom. "I to u stvarnom životu, a ne u laboratoriju", ističe Nemat.

Nova 5G tehnologija nudi mnoge prednosti posebno za industrijske aplikacije, tvornicu ključnih riječi budućnosti. Pogotovo kada veliki broj mobilnih robota želi surađivati ​​i komunicirati, potrebna im je jaka mreža. Na konferenciji za novinare, OSRAM i Deutsche Telekom zajednički su pustili u rad prvu kampus mrežu namijenjenu za 5G. To je tvornica OSRAM Schwabmünchen u južnoj Njemačkoj. Kampus mreža pokriva mobilne komunikacije za određeno područje i za specifične aplikacije. "S našim kampus mrežama isporučujemo novo rješenje za naše industrijske korisnike. Na temelju LTE-a već možemo implementirati mnoge aplikacije temeljene na njihivom individualnim potrebama“, kaže Nemat. "Sa 5G, ove mreže će biti još moćnije i fleksibilnije u budućnosti.“

OSRAM-ova tvornica u Schwabmünchenu provodi dvojnu mrežu kampusa. To znači da javnu i privatnu LTE mrežu kombinira u zajedničku infrastrukturu. A to jamči optimalnu opskrbu mobilnog radija. OSRAM koristi isključivo privatnu LTE mrežu. Deutsche Telekom također uspostavlja lokalni edge oblak koji omogućuje obradu podataka blizu aplikacije  i iznimno niske latencije. Takozvani AGV-ovi (automatski vođena vozila) transportna proizvoda i materijali u pogonu OSRAM-a.

Još iz kategorije

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

12.12.2019. komentiraj

Krajem svibnja potpisan je ugovor o prodaju Tele2 Hrvatska United Grupi, a to je posljedica promjene strategije njihova vlasnika Tele2 AB i orijentaciju na švedsko i baltička tržišta jer su prije prodana i druga poslovanja u Europi, ističe Viktor Pavlinić predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska i dodaje kako oni očekuju da će prodaja bi završena u prvom kvartalu sljedeće godine.

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

11.12.2019. komentiraj

Australija je zakoračila u svijet mobilnih mreža pete generacije (5G) pa se konkretno može mjeriti njegov utjecaj ne samo na uređaje i samu mrežu, već i na ljudsko zdravlje. Pa tako dva najveća telekoma u toj zemlji, Optus i Telstra, tvrde da je elektromagnetska energija koju proizvodi 5G jednaka onoj koju proizvode uređaji u kućanstvu, kao mikrovalne pećnice.

Telefonica će odabrati još jednog dobavljača 5G opreme uz Huawei

Telefonica će odabrati još jednog dobavljača 5G opreme uz Huawei

10.12.2019. komentiraj

Španjolski telekom Telefonica kupit će dio temeljne opreme za mobilnu mrežu pete generacije (5G) od Huaweija, ali će uz tog kineskog proizvođača izabrati još jednog dogodine. Time kompanija više neće ovisiti isključivo o Huaweiju, što nudi ipak više mogućnosti i prostora pri dugoročnom planiranju.