MWC 2018: Intel i Huawei izveli prvu svjetsku demonstraciju 5G NR interoperabilnosti

MWC 2018: Intel i Huawei izveli prvu svjetsku demonstraciju 5G NR interoperabilnosti

Foto: DepositPhotos

Intel je najavio da će iskoristiti prisustvo na Mobile World Congress (MWC) u Barceloni kako bi izveo prvu svjetsku 5G New Radio (5G NR) demonstraciju služeći se OTA (Over The Air) načinom prijenosa podataka. U tome će Intelu pomoći Huawei s novim 3GPP 5G NR NSA standardima, postavljenima krajem prošle godine.

Mnogo je skraćenica u cijeloj ovoj novoj priči, ali za koju godinu lako će se njima baratati jer 5G će biti standard te samim time nešto potpuno normalno u svijetu, koji nam je još uvijek nepoznanica, no nepoznanica kojoj se radujemo. Da bi prestao biti takav brinu se upravo kompanije kao Intel i Huawei, tako što pomiču granice i idu prema naprijed sa željom da donesu nešto novo i bolje.

U ovom slučaju, riječ je o demonstraciji u kojoj će se vidjeti da već u ovom trenutku 5G konekcija može biti potpuno stabilna. Ali, predstavit će se i Intelov programabilna procesorska platforma, koja omogućava toj kompaniji mijenjati i razvijati sustav s napretkom 5G standarda. Dakle, fleksibilnost je ono što u ovom slučaju krasi Intel.

Također, ovom najavom jasno je sljedeće, da je Intel uključen u 25 testiranja 5G mreže diljem svijeta. Neka od njih već traju, a neka će se dogoditi, kao ova konkretna u Barceloni na MWC sajmu. No, najpoznatije testiranje svakako je ono u PyeongChangu, gdje se održavaju Zimske olimpijske igre. Već po tome je jasno koliko Intel ide daleko i koliko je zapravo 5G mreža blizu da bi postala realnost.

Što se Huaweija tiče u ovoj priči, sudjelovat će sa svojim prototipom 5G bazne stanice, koja bi trebala uvelike pomoći pri testu 5G NR preko sub-6Ghz frekvencijskog opsega, što uključuje i C-opseg između 4GHz i 8GHz. Iz Huaweija napominju da su već obavili slične testove pa su prepuni samopouzdanja prije demonstracije u Barceloni.

Još iz kategorije

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

12.12.2019. komentiraj

Krajem svibnja potpisan je ugovor o prodaju Tele2 Hrvatska United Grupi, a to je posljedica promjene strategije njihova vlasnika Tele2 AB i orijentaciju na švedsko i baltička tržišta jer su prije prodana i druga poslovanja u Europi, ističe Viktor Pavlinić predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska i dodaje kako oni očekuju da će prodaja bi završena u prvom kvartalu sljedeće godine.

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

11.12.2019. komentiraj

Australija je zakoračila u svijet mobilnih mreža pete generacije (5G) pa se konkretno može mjeriti njegov utjecaj ne samo na uređaje i samu mrežu, već i na ljudsko zdravlje. Pa tako dva najveća telekoma u toj zemlji, Optus i Telstra, tvrde da je elektromagnetska energija koju proizvodi 5G jednaka onoj koju proizvode uređaji u kućanstvu, kao mikrovalne pećnice.

Telefonica će odabrati još jednog dobavljača 5G opreme uz Huawei

Telefonica će odabrati još jednog dobavljača 5G opreme uz Huawei

10.12.2019. komentiraj

Španjolski telekom Telefonica kupit će dio temeljne opreme za mobilnu mrežu pete generacije (5G) od Huaweija, ali će uz tog kineskog proizvođača izabrati još jednog dogodine. Time kompanija više neće ovisiti isključivo o Huaweiju, što nudi ipak više mogućnosti i prostora pri dugoročnom planiranju.