MWC 2018: Intel i Huawei izveli prvu svjetsku demonstraciju 5G NR interoperabilnosti

MWC 2018: Intel i Huawei izveli prvu svjetsku demonstraciju 5G NR interoperabilnosti

Foto: DepositPhotos

Intel je najavio da će iskoristiti prisustvo na Mobile World Congress (MWC) u Barceloni kako bi izveo prvu svjetsku 5G New Radio (5G NR) demonstraciju služeći se OTA (Over The Air) načinom prijenosa podataka. U tome će Intelu pomoći Huawei s novim 3GPP 5G NR NSA standardima, postavljenima krajem prošle godine.

Mnogo je skraćenica u cijeloj ovoj novoj priči, ali za koju godinu lako će se njima baratati jer 5G će biti standard te samim time nešto potpuno normalno u svijetu, koji nam je još uvijek nepoznanica, no nepoznanica kojoj se radujemo. Da bi prestao biti takav brinu se upravo kompanije kao Intel i Huawei, tako što pomiču granice i idu prema naprijed sa željom da donesu nešto novo i bolje.

U ovom slučaju, riječ je o demonstraciji u kojoj će se vidjeti da već u ovom trenutku 5G konekcija može biti potpuno stabilna. Ali, predstavit će se i Intelov programabilna procesorska platforma, koja omogućava toj kompaniji mijenjati i razvijati sustav s napretkom 5G standarda. Dakle, fleksibilnost je ono što u ovom slučaju krasi Intel.

Također, ovom najavom jasno je sljedeće, da je Intel uključen u 25 testiranja 5G mreže diljem svijeta. Neka od njih već traju, a neka će se dogoditi, kao ova konkretna u Barceloni na MWC sajmu. No, najpoznatije testiranje svakako je ono u PyeongChangu, gdje se održavaju Zimske olimpijske igre. Već po tome je jasno koliko Intel ide daleko i koliko je zapravo 5G mreža blizu da bi postala realnost.

Što se Huaweija tiče u ovoj priči, sudjelovat će sa svojim prototipom 5G bazne stanice, koja bi trebala uvelike pomoći pri testu 5G NR preko sub-6Ghz frekvencijskog opsega, što uključuje i C-opseg između 4GHz i 8GHz. Iz Huaweija napominju da su već obavili slične testove pa su prepuni samopouzdanja prije demonstracije u Barceloni.

Još iz kategorije

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

05.08.2020. komentiraj

5G tehnologija predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G white papera kojeg su predstavili Huawei i Analysys Masona, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge. U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njenog utjecaja na okoliš, s obzirom da će utjecaj 5G-a biti puno istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u čitavom nizu drugih industrija. Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

04.08.2020. komentiraj

United Grupa, objavila je završetak procesa preuzimanja Vivacoma. Prethodno je u travnju 2020. Europska komisija odobrila akviziciju, dok je sporazum o preuzimanju potpisan u studenom 2019., nakon što je United Grupa pobijedila na natječaju za kupnju ove vodeće telekomunikacijske tvrtke u Bugarskoj.

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

03.08.2020. komentiraj

Zahvaljujući komercijalnoj dostupnosti Ericssonovog (NASDAQ: ERIC) samostalnog 5G NR softvera za srednje i niske pojaseve, pružatelji komunikacijskih usluga sada mogu koristiti puni potencijal 5G nove radijske tehnologije (NR). Spomenuti je softver nedavno postao globalno dostupan svim kupcima.