MWC 2018: Intel i Huawei izveli prvu svjetsku demonstraciju 5G NR interoperabilnosti

MWC 2018: Intel i Huawei izveli prvu svjetsku demonstraciju 5G NR interoperabilnosti

Foto: DepositPhotos

Intel je najavio da će iskoristiti prisustvo na Mobile World Congress (MWC) u Barceloni kako bi izveo prvu svjetsku 5G New Radio (5G NR) demonstraciju služeći se OTA (Over The Air) načinom prijenosa podataka. U tome će Intelu pomoći Huawei s novim 3GPP 5G NR NSA standardima, postavljenima krajem prošle godine.

Mnogo je skraćenica u cijeloj ovoj novoj priči, ali za koju godinu lako će se njima baratati jer 5G će biti standard te samim time nešto potpuno normalno u svijetu, koji nam je još uvijek nepoznanica, no nepoznanica kojoj se radujemo. Da bi prestao biti takav brinu se upravo kompanije kao Intel i Huawei, tako što pomiču granice i idu prema naprijed sa željom da donesu nešto novo i bolje.

U ovom slučaju, riječ je o demonstraciji u kojoj će se vidjeti da već u ovom trenutku 5G konekcija može biti potpuno stabilna. Ali, predstavit će se i Intelov programabilna procesorska platforma, koja omogućava toj kompaniji mijenjati i razvijati sustav s napretkom 5G standarda. Dakle, fleksibilnost je ono što u ovom slučaju krasi Intel.

Također, ovom najavom jasno je sljedeće, da je Intel uključen u 25 testiranja 5G mreže diljem svijeta. Neka od njih već traju, a neka će se dogoditi, kao ova konkretna u Barceloni na MWC sajmu. No, najpoznatije testiranje svakako je ono u PyeongChangu, gdje se održavaju Zimske olimpijske igre. Već po tome je jasno koliko Intel ide daleko i koliko je zapravo 5G mreža blizu da bi postala realnost.

Što se Huaweija tiče u ovoj priči, sudjelovat će sa svojim prototipom 5G bazne stanice, koja bi trebala uvelike pomoći pri testu 5G NR preko sub-6Ghz frekvencijskog opsega, što uključuje i C-opseg između 4GHz i 8GHz. Iz Huaweija napominju da su već obavili slične testove pa su prepuni samopouzdanja prije demonstracije u Barceloni.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.