MWC 2018: Ericsson i Swisscom demonstrirali network slicing za 4G i 5G mreže

MWC 2018: Ericsson i Swisscom demonstrirali network slicing za 4G i 5G mreže

Foto: Ericsson

Ericsson i Swisscom na Mobile World Congress (MWC) sajmu u Barceloni demonstrirali su slaganje mreže (eng., network slicing) za mobilne mreže četvrte i pete generacije te pokazali funkcionalnost takvog načina rada u svakodnevici. Posebno se to odnosi na poboljšanje performansi aplikacija namijenjenih industrijama kao što su proizvodnja i prijevoz.

Poanta slaganja mreže jest u tome da svaka aplikacija ili usluga može neometano koristiti svoj dio mreže bez da pritom narušava rad drugoj aplikaciji ili mreži. Na taj način se radi na protočnosti, stabilnosti i osigurava se neometana brzina. Za te potrebe Ericsson i Swisscom osigurali su bazne stanice i tehnoloiju kao RAN (Radio Access Network), Quality of Service control (hrv., kontrola kvalitete usluge), funkcionalnost Ericssonove jezgrene mreže (eng., core network) i OSS (Operations Support Systems).

Sve ovo ujedno je i rezultat prisne suradnje dviju kompanija, koja je ostvarena u studenom prošle godine, kad je švicarska kompanijia izabrala švedsku za cjelovitu digitalnu transformaciju i evoluciju cijele mreže u implementaciji nacionalnog gigabitnog LTE-a od 2018. godine te 5G od 2020. godine.

Ta implementacija Swisscomu omogućava  da svojim korisnicima ponudi novu razinu korisničkog doživljaja mobilnog širokopojasnog pristupa. To uključuje ubrzavanje razvoja inovativnih korisničkih slučajeva za poslovne sustave temeljene na Massive Machine Type Communication (MTC) i Critical MTC u područjima poput automatizacije procesa u tvornicama, pametnim mrežama, inteligentnoj mobilnosti i digitalnom zdravstvu.

Sukladno ugovorenom, Ericsson će nastaviti transformaciju upravljanja Swisscomove mobilne mreže korištenjem svojeg sveobuhvatnog telekomunikacijskog rješenja u oblaku (eng., full stack) koja uključuje mogućnosti za slaganje mreže u skladu s budućim zahtjevima vezanim uz troškove, učinkovitost i fleksibilnost. Evolucija mreže će osigurati veći kapacitet i iznimno nisku latenciju te će za cijelu Švicarsku omogućiti novi trend u automatizaciji i razmjeni podataka u proizvodnji kao dio Industry 4.0.

Još iz kategorije

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

12.12.2019. komentiraj

Krajem svibnja potpisan je ugovor o prodaju Tele2 Hrvatska United Grupi, a to je posljedica promjene strategije njihova vlasnika Tele2 AB i orijentaciju na švedsko i baltička tržišta jer su prije prodana i druga poslovanja u Europi, ističe Viktor Pavlinić predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska i dodaje kako oni očekuju da će prodaja bi završena u prvom kvartalu sljedeće godine.

Nastavak ulaganja u razvoj mreže i novi IPTV sustav

Nastavak ulaganja u razvoj mreže i novi IPTV sustav

12.12.2019. komentiraj

Sljedeća telekomunikacijska godina bit će vrlo zanimljiva za sve igrače na tržištu jer će osim tehnoloških događanja oko 5G mreža, događati i nastavak konsolidacije tržišta, no A1 Hrvatska kreće dalje u pripreme za 5G mrežu o čemu smo razgovarali s Vladimirom Skenderom, direktorom razvoja i planiranja mreže A1 Hrvatska.

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

11.12.2019. komentiraj

Australija je zakoračila u svijet mobilnih mreža pete generacije (5G) pa se konkretno može mjeriti njegov utjecaj ne samo na uređaje i samu mrežu, već i na ljudsko zdravlje. Pa tako dva najveća telekoma u toj zemlji, Optus i Telstra, tvrde da je elektromagnetska energija koju proizvodi 5G jednaka onoj koju proizvode uređaji u kućanstvu, kao mikrovalne pećnice.