MWC 2018: Ericsson i Swisscom demonstrirali network slicing za 4G i 5G mreže

MWC 2018: Ericsson i Swisscom demonstrirali network slicing za 4G i 5G mreže

Foto: Ericsson

Ericsson i Swisscom na Mobile World Congress (MWC) sajmu u Barceloni demonstrirali su slaganje mreže (eng., network slicing) za mobilne mreže četvrte i pete generacije te pokazali funkcionalnost takvog načina rada u svakodnevici. Posebno se to odnosi na poboljšanje performansi aplikacija namijenjenih industrijama kao što su proizvodnja i prijevoz.

Poanta slaganja mreže jest u tome da svaka aplikacija ili usluga može neometano koristiti svoj dio mreže bez da pritom narušava rad drugoj aplikaciji ili mreži. Na taj način se radi na protočnosti, stabilnosti i osigurava se neometana brzina. Za te potrebe Ericsson i Swisscom osigurali su bazne stanice i tehnoloiju kao RAN (Radio Access Network), Quality of Service control (hrv., kontrola kvalitete usluge), funkcionalnost Ericssonove jezgrene mreže (eng., core network) i OSS (Operations Support Systems).

Sve ovo ujedno je i rezultat prisne suradnje dviju kompanija, koja je ostvarena u studenom prošle godine, kad je švicarska kompanijia izabrala švedsku za cjelovitu digitalnu transformaciju i evoluciju cijele mreže u implementaciji nacionalnog gigabitnog LTE-a od 2018. godine te 5G od 2020. godine.

Ta implementacija Swisscomu omogućava  da svojim korisnicima ponudi novu razinu korisničkog doživljaja mobilnog širokopojasnog pristupa. To uključuje ubrzavanje razvoja inovativnih korisničkih slučajeva za poslovne sustave temeljene na Massive Machine Type Communication (MTC) i Critical MTC u područjima poput automatizacije procesa u tvornicama, pametnim mrežama, inteligentnoj mobilnosti i digitalnom zdravstvu.

Sukladno ugovorenom, Ericsson će nastaviti transformaciju upravljanja Swisscomove mobilne mreže korištenjem svojeg sveobuhvatnog telekomunikacijskog rješenja u oblaku (eng., full stack) koja uključuje mogućnosti za slaganje mreže u skladu s budućim zahtjevima vezanim uz troškove, učinkovitost i fleksibilnost. Evolucija mreže će osigurati veći kapacitet i iznimno nisku latenciju te će za cijelu Švicarsku omogućiti novi trend u automatizaciji i razmjeni podataka u proizvodnji kao dio Industry 4.0.

Još iz kategorije

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

05.08.2020. komentiraj

5G tehnologija predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G white papera kojeg su predstavili Huawei i Analysys Masona, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge. U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njenog utjecaja na okoliš, s obzirom da će utjecaj 5G-a biti puno istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u čitavom nizu drugih industrija. Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

04.08.2020. komentiraj

United Grupa, objavila je završetak procesa preuzimanja Vivacoma. Prethodno je u travnju 2020. Europska komisija odobrila akviziciju, dok je sporazum o preuzimanju potpisan u studenom 2019., nakon što je United Grupa pobijedila na natječaju za kupnju ove vodeće telekomunikacijske tvrtke u Bugarskoj.

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

03.08.2020. komentiraj

Zahvaljujući komercijalnoj dostupnosti Ericssonovog (NASDAQ: ERIC) samostalnog 5G NR softvera za srednje i niske pojaseve, pružatelji komunikacijskih usluga sada mogu koristiti puni potencijal 5G nove radijske tehnologije (NR). Spomenuti je softver nedavno postao globalno dostupan svim kupcima.