MWC 2018: 5G spreman za poslovanje

MWC 2018: 5G spreman za poslovanje
Goran Matošević / Tomich Productions

Ericsson je već tradicionalno veliki izlagač na najznačajnijem događanju u svijetu mobilnih komunikacija, Mobile World Congressu koji se već niz godina održava u Barceloni. Ovdje predstavlja novosti i potencijal za poslovni rast koje omogućuju inovacije u području 5G, IoT i digitalnog poslovanja. Nizom demonstracija tehnoloških postignuća i suradnje s kupcima Ericsson je pokazao kako nadolazeća tehnologija omogućuje maksimiziranje poslovnog potencijala i učinka.

Predsjednik i generalni direktor Ericssona Börje Ekholm u svom se obraćanju novinarima i analitičarima fokusirao na komercijalizaciju 5G. Istaknuo je da će unaprijeđeni mobilni širokopojasni pristup predstavljati prvi široko korišteni 5G korisnički slučaj, na temelju potrebe za efikasnijim mrežama i boljim korisničkim iskustvom. Naveo je tri fundamentalna područja u kojima pružatelji usluga trebaju uspjeti; efikasnost koja donosi nižu cijenu gigabajta, digitalno iskustvo koje unaprjeđuje korisnički doživljaj i smanjuje cijenu te stvaranje novih prihoda na temelju 5G i IoT korisničkih slučajeva.

„Nakon mnogo godina rada na standardizaciji i razvoju tehnologije, 5G ulazi u komercijalnu fazu. Ericsson je do sada potpisao 38 memoranduma razumijevanja s pružateljima usluga za testni rad. Štoviše, potpisali smo više ugovora s isporukom do kraja ove godine.“, ističe Ekholm.

Delegacija Ericssona Nikole Tesle imala je također vrlo ispunjen radni kalendar. Od susreta s najvišim Ericssonovim rukovodstvom, regulatorima i kupcima do niza medijskih aktivnosti.

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle naglašava: „U našim susretima s kupcima predstavljamo Ericssonov portfelj i različite korisničke slučajeve vezane uz 5G i rast Interneta stvari. Kupci su iznimno zainteresirani i došlo je do zanimljivih diskusija i dogovora o konkretnim aktivnostima. Od velikog interesa su i digitalna transformacija, komunikacija u području nacionalne i javne sigurnosti, odsječci mreže u 5G, inovativna rješenja za tvornice budućnosti...“

U razgovorima s ključnim hrvatskim tehnološkim medijima predsjednica Ericssona Nikole Tesle i Hrvoje Benčić, direktor Digitalnih usluga govorili su o različitim kompanijskim rješenjima za raznolike sadašnje i buduće komunikacijske potrebe.

Gordana Kovačević je istaknula Ericssonovo tehnološko liderstvo u 5G - jednoj mreži za puno industrija: „Internet stvari ima veliki potencijal za korisnike, a naše kompetencije i niz uspješno ostvarenih velikih projekata čine nas pouzdanim poslovnim partnerom.“

Na Mobile World Congressu je predstavljen i demo rješenja nastalog u Ericsson Garage Croatia. Sustav inteligentne pomoći u brizi za starije osobe razvijen je s ciljem da pruži dodatnu sigurnost te da skrbnicima ili članovima obitelji omogući provjeru je li sve u redu sa starijom osobom koja živi sama.

Korištenjem naprednih algoritama za strojno učenje, a na temelju podataka prikupljenih s uređaja, sustav može detektirati obrasce navika starijih osoba koje žive same te obavijestiti članove obitelji ako se dogodi nešto neuobičajeno.

Temelji se na korištenju jednostavnih uređaja koji su dio standardne ponude gotovo svih rješenja za pametne kuće, poput senzora pokreta, senzora klime, senzora za vrata i prozore, pametnih utičnica i slično. Ne koristi uređaje poput kamera ili mikrofona koji bitno narušavaju privatnost korisnika već jednostavne uređaje koji nisu nametljivi, a postavljaju se u domu starije osobe.

Kao zanimljivost spomenimo da su  kompanijski stručnjaci, uz pomoć proširene stvarnosti (Augmented Reality - AR) omogućili prikazivanje tehničkih i marketinških informacija o Ericssonovom radijskom portfelju kao i prikazivanje zrake koja se, korištenjem  Android/iOS aplikacije i Hololens uređaja, formira u 5G MIMO - naprednu antensku tehnologiju.