MWC 2017: Stiže 5G standard

MWC 2017: Stiže 5G standard

Foto: Fotolia - ilustracija

Uoči sajma Mobile World Congress u Barceloni na kojem će ponovno jedna od ključnih tema biti 5G mreže velikih brzina i iznimno malog odziva Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) objavila je još jednu u nizu radnih verzija 5G standarda koji bi trebao omogućiti sasvim novu upotrebu mobilnih telekomunikacijskih mreža.

Prema onome što piše u novom dokumentu ITU-a 5G mreže, prema standardu ITU-a, će trebati imati downlink propusnosti najmanje 20 Gbps (4G LTE nudi 1 Gbps), te uplink od 10 Gbps. Te brzine će se dijeliti s drugima korisnicima, a prema planu podržavat će spajanje i do milijun uređaja na području od jednog kvadratnog kilometra. Time se otvara mogućnost za IoT uređaje, ali i mnoge kućanske uređaje, automobile. Kako predviđa novi ITU standard bit će po uređaju omogućene maksimalne brzine 100 Mbps za download i 50 Mbps za upload. Latencija, odnosno brzina odziva mreže bit će vrlo mala.

Kako bi se omogućile velike brzine prijenosa i primjerice kod vlakova planirano je da će se omogućiti 5G mreže do 500 km/h bez da izgube signal.

 

Još iz kategorije

HT: Zakonska regulativa bazne stanice stavlja u jednostavne građevine

HT: Zakonska regulativa bazne stanice stavlja u jednostavne građevine

26.06.2019. komentiraj

Nakon što smo obradili sve institucije, na red su došli i telekomi pa tako iz HT-a ističu kako za gradnju baznih stanica lokacijska dozvola i građevinska dozvola nisu potrebne i to za antenske stupove i antenske prihvate na postojećim građevinama budući da je sve propisano Zakonom o gradnji i Pravilnikom o jednostavnim građevinama i radovima.

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

24.06.2019. komentiraj

Za telekome gradnja baznih stanica nije nimalo jednostavan postupak jer potrebno je ispoštovati niz propisa i zakonskih i podzakonskih akata, ali i proći ministarstva agencije i lokalnu samoupravu da bi sve bilo po zakonu. Tako će biti i za 5G bazne stanice kojih će biti više nego za 4G bazne stanice. Zanimljivo je da populistički nastrojeni političari lupetaju kako je sve to jednostavno i bez kontrole, pa smo upitali domaćeg telekom regulatora HAKOM kako stvari zapravo stoje s baznim stanicama.

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

21.06.2019. komentiraj

Kako graditi bazne postaje, što je po pitanju građevine potrebno upitali smo nadležno ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i oni ističu da sukladno Zakonu o prostornom uređenju, jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) te županije i grad Zagreb, kao nositelji planiranja na svom području, određuju lokacije i druge uvjete gradnje antenskih stupova, prihvata i elektroničke komunikacijske infrastrukture, uz sudjelovanje i mišljenje HAKOM-a.