MWC 2017: Stiže 5G standard

MWC 2017: Stiže 5G standard

Foto: Fotolia - ilustracija

Uoči sajma Mobile World Congress u Barceloni na kojem će ponovno jedna od ključnih tema biti 5G mreže velikih brzina i iznimno malog odziva Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) objavila je još jednu u nizu radnih verzija 5G standarda koji bi trebao omogućiti sasvim novu upotrebu mobilnih telekomunikacijskih mreža.

Prema onome što piše u novom dokumentu ITU-a 5G mreže, prema standardu ITU-a, će trebati imati downlink propusnosti najmanje 20 Gbps (4G LTE nudi 1 Gbps), te uplink od 10 Gbps. Te brzine će se dijeliti s drugima korisnicima, a prema planu podržavat će spajanje i do milijun uređaja na području od jednog kvadratnog kilometra. Time se otvara mogućnost za IoT uređaje, ali i mnoge kućanske uređaje, automobile. Kako predviđa novi ITU standard bit će po uređaju omogućene maksimalne brzine 100 Mbps za download i 50 Mbps za upload. Latencija, odnosno brzina odziva mreže bit će vrlo mala.

Kako bi se omogućile velike brzine prijenosa i primjerice kod vlakova planirano je da će se omogućiti 5G mreže do 500 km/h bez da izgube signal.

 

Još iz kategorije

Huawei predstavio 5G mrežu podržanu umjetnom inteligencijom za obrazovne institucije i velike kompanije

Huawei predstavio 5G mrežu podržanu umjetnom inteligencijom za obrazovne institucije i velike kompanije

26.02.2020. komentiraj

Huawei je najavio je punu komercijalizaciju svog tehnološkog rješenja specijaliziranog za obrazovne institucije i velike poslovne subjekte, pod nazivom HiCampus, koje će omogućiti potpuno bežićnu naprednu podršku dislociranom poslovanju, videokonferencijama i edukacijama temeljenima na AR i VR tehnlogijama.

5G ove godine kreće za ozbiljno, ali ne baš za sve

5G ove godine kreće za ozbiljno, ali ne baš za sve

26.02.2020. komentiraj

Svijet je posljednjih godinu dana imao prilike doznati više o mobilnim mrežama pete generacije (5G) te se pripremiti za “ono pravo”, što stiže s ovom godinom. Nažalost, ne za sve jer mnoge zemlje svijeta neće biti još neko vrijeme u prilici svjedočiti ovoj tehnologiji.

MAXtv usluga od danas je bogatija za tri nova programska paketa

MAXtv usluga od danas je bogatija za tri nova programska paketa

25.02.2020. komentiraj

MAXtv usluga od danas je bogatija za tri nova programska paketa – RTL paket, RTL Premium paket te Nova paket – koji korisnicima donose još više sadržaja, i to u HD kvaliteti slike. RTL paket donosi sve postojeće RTL kanale u HD ili HD ready kvaliteti slike. Riječ je o kanalima RTL, RTL 2, RTL Crime, RTL Living, RTL Kockica, RTL Passion, a novost je i potpuno novi RTL Adria kanal koji korisnicima nudi najbolje od filmskih sadržaja i iznimno popularnih regionalnih serija. U sklopu ovog paketa korisnicima su na raspolaganju i usluge Snimalica, koja se sastoji od funkcionalnosti TVoY, odnosno gledanja sadržaja unazad do 7 dana te Catch-up TV, kojim se označava gledanje trenutne emisije od početka.