Mreža za internet stvari od Odašiljača i veza u Zagreb, Split, Rijeku i Osijek

Mreža za internet stvari od Odašiljača i veza u  Zagreb, Split, Rijeku i Osijek

Foto: DepositPhotos

Prateći najnovije tehnologije Odašiljači i veze podigli su IoT mrežu koja trenutno pokriva gradove Zagreb, Split, Rijeku i Osijek. OIV infrastruktura za IoT mreže bazirana je na LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) koja omogućuje razvoj pametnih gradova (Smart Cities), pametnih zgrada (Smart Buldings), ali i pametne poljoprivrede (Smart Agriculture).

Također, omogućuje i nudi najnovija rješenja za očitanje stanja vodomjera, plinomjera, upravljanje pametnom javnom rasvjetom, upravljanje i nadzor parkirališnih mjesta, mjerenje kvalitete zraka u unutarnjem i vanjskom prostoru, pametno upravljanje otpadom, GPS praćenje pošte, osoba, motocikala, vozila, plovila, detektore pokreta, dima i vatre, da nabrojimo samo neke.

OIV infrastruktura i mreža otvorenog je standarda, a omogućuje razvoj domaćih proizvoda i aplikacija. U gradovima je na mrežu moguće spojiti stotine tisuća uređaja, a trenutno je u svijetu aktivno više od pedeset milijuna uređaja na LoRaWAN mreži. Tehnologija pripada LPWAN (Low Power Wide Area Network) s kojom se postiže mala potrošnja energije i koja osigurava rad većine senzora na bateriju u trajanju od desetak godina. Tehnologija je usklađena s visokim zahtjevima za sigurnost tako da su podatci kriptirani već na samom uređaju. Također podržava i najzahtjevnije korisnike koji imaju potrebu za dvosmjernom komunikacijom i mogućnosti stalnog pristupa svojim uređajima.

Još iz kategorije

Na drugom ˝5G danu˝ predstavljene mogućnosti primjene 5G tehnologije

Na drugom ˝5G danu˝ predstavljene mogućnosti primjene 5G tehnologije

24.09.2019. komentiraj

U organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) održan je drugi “5G dan”, konferencija koja je okupila predstavnike institucija, akademske zajednice, investitore, predstavnike proizvođača opreme i medije s ciljem isticanja prednosti uvođenja nove 5G tehnologije koja donosi cijeli novi niz primjena u različitim područjima kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, industrijska proizvodnja i drugo. Za razliku od prve konferencije koja je u svom fokusu imala tehničke mogućnosti 5G-a, ova konferencija bila je usmjerena na primjenu 5G koja će doprinijeti razvoju gospodarstva Republike Hrvatske.

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

23.09.2019. komentiraj

Huawei na ovogodišnjem sajmu ITU – Telecom World Awards Ceremony koji se održao u Budimpešti osvojio je priznanje Green 5G Power za promicanje i afirmaciju zelene digitalne ekonomije, posebno izvanrednog doprinosa u smislu očuvanja energije, zaštite okoliša i smanjenje utjecaja mobilnih mreža.

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

21.09.2019. komentiraj

Ovogodišnji WMF u Rovinju državna tvrtka Odašiljači i veze odlučila je iskoristiti za predstavljanje diviju vrlo zanimljivih usluga i to nove platforme za medijske sadržaje koje omogućuju OIV-ove usluge DAB+ digitalni radio i Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV).