Mogu li Ubuntu, Firefox i Jolla ugroziti dominaciju Androida i iOS-a

Mogu li Ubuntu, Firefox i Jolla ugroziti dominaciju Androida i iOS-a

Alternativni operativni sustavi za pametne telefone Ubuntu, Firefox i Jolla pokušavaju vrlo opasno konkurirati trenutno najdominantnijim sustavima Appleovom iOS i Googleom Androidu, od kojih ovaj posljednje suvereno vlada tržištem jer se Google dogovorio s velikim proizvođačima poput Samsunga, LG, HTC-a i drugih da u svoje pametne telefone ugrađuju upravo Android.

S druge strane, kako je gotovo svima poznato, Apple se i dalje oslanja na iznimnu snagu svoga branda, no mora se priznati kako gubi bitku s Androidom. Sve to ide u prilog Ubuntu, Firefox OS-u i Jolla operativnom sustavu.

Tu ulaze Ubuntu, jedna inačica Linuxa, Firefox OS i Jolla za pametne mobilne telefone, ali ne one u najskupljoj klasi, već u klasi uređaja koji će biti mnogo pristupačniji i cjenovno u rangu jeftinih uređaja što i za operatere, proizvođače i poglavito korisnike znači da će tržište pametnih telefona dobiti snažan rast.

Naime, kako tvrde analitičari, postoje za pametne telefone još uvijek vrlo velika i neotkrivena tržišta gladna novih telefona, prije svega onih pametnih s mnoštvom mogućnosti poglavito najrazličitijim novim oblicima mobilnog plaćanja i tu se prije svega misli na Afriku, ali i Indiju i Kinu.

Firefox OS oslanja se na HTML5 novi standard za web i zapravo je riječ o operativnom sustavu koji će funkcionirati poput „velikog web browsera i sustava za upravljanje aplikacijama“. Mozilla koja stoji iza Firefox OS-a objavila je kako je dobila podršku 17 operatera i to América Móvil, China Unicom, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchison Whampoa's Three Group, KDDI, KT, MegaFon, Qtel, SingTel, Smart, Sprint Nextel, Telecom Italia, Telefónica, Telenor, TMN i VimpelComa.

Možda je čak i važnija podrška proizvođača tako da je Mozilla dobila podršku i od tvrtki poput ZTE, LG, Huawei, TCL's Alcatel i Sony Mobile Communications koji su neki od najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona.

Još iz kategorije

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

26.09.2020. komentiraj

Grad Lepoglava je u suradnji s Hrvatskim Telekomom realizirao projekt besplatnog WiFi interneta čime je građanima Lepoglave, kao i njenim posjetiteljima, omogućen besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Kroz program WiFi4EU Gradu Lepoglavi dodijeljen je vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega je odabrao Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi Internet i time modernizirati i olakšati život građana Lepoglave.

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

24.09.2020. komentiraj

MIPRO 2020 organiziran je kao hibridni skup i odvijat će se fizički i virtualno, ovisno o epidemiološkoj situaciji te mogućnostima i potrebama sudionika. Spremnost RH za 5G, veleprodajni uvjeti pristupa novoizgrađenim mrežama i transparentnost uvjeta korištenja javnih komunikacijskih usluga, teme su koje će biti predstavljene na HAKOM-ovom Danu tržišta koji će se moći pratiti izravno putem društvenih mreža.

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

23.09.2020. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska postigao je rekordni prijenos podataka na udaljenost od 27 kilometara koristeći Ericssonove tehnologije MIMO i MINI-LINK. Prijenos podataka na udaljenosti do 26,8 kilometara odrađen je na komercijalnoj mreži A1 Hrvatska na lokacijama u blizini grada Splita pomoću opreme MINI-LINK s 2X2 MIMO funkcionalnošću.