Mobilni operateri uzbuđeni zbog prosvjeda

Mobilni operateri uzbuđeni zbog prosvjeda

Foto: Fotolia (ilustracija)

Udruga pokretnih komunikacija Hrvatske ovim putem izražava svoju zabrinutost tvrdnjama i informacijama koje su se pojavile posljednjih dana u javnosti, a slijedom postavljanja bazne stanice jednog operatora na privatni stambeni objekt u Pisarovinskoj ulici u naselju Rudeš u Zagrebu, ističu u udruzi koja okuplja mobilne telekomunikacije operatere.

Kako ističu u dokumentu kojim se poziva građanstvo na prosvjed, koriste se podaci o preporuci Europskog parlamenta za ograničenje od 100 µW/m2. Spomenuti podaci nalaze se u izvješću Europskog parlamenta iz 2001. godine i u formi su preporuke, no isti nisu usvojeni i preneseni u EU direktive koje su obvezujuće.

Ističu nadalje, da u Europskoj Uniji je trenutno na snazi važeća EU direktiva (1999/519/EC) o ograničenjima izloženosti opće populacije elektromagnetskim poljima u rasponu od 0 Hz do 300 GHz, koja je kroz godine bila revidirana, no nije se mijenjala.

„Predmetna direktiva se temelji na preporuci Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP), tijela koje redovito prati, izvještava i istražuje područje elektromagnetskih polja. Ovdje bismo željeli naglasiti kako su u Hrvatskoj na snazi ograničenja koja su 6,25 puta jača od ICNIRP-ovih normi. Podjednako tako, baratanje pojedinim vrijednostima je izrazito sugestivno. Velike brojke izražene u µW mogu postati razlog za zabrinutost javnosti jer je µW vrijednost 10-6 W, pa npr., žarulja od 60W, preračunavanjem vrijednosti dolazi do brojke od 60.000.000 µW. Vrijednost jačine žarulje izražena u µW mogla bi tako izazvati zabrinutost ljudi za zdravlje korištenjem takvih žarulja“, ističu u UPKH.

Podsjetimo, postavljanje elektroničke komunikacijske infrastrukture u Hrvatskoj je regulirano nizom zakonskih i podzakonskih akata iz područja prostornog uređenja,gradnje, zaštite kulturnih i prirodnih dobara, elektroničkih komunikacija i zaštite ljudskog zdravlja. Zakonom je definirano kako je elektronička komunikacijska infrastruktura i povezana oprema, kao i gradnja iste od interesa za državu.

„Suglasnosti pravnih i privatnih osoba za sve pojedine građevine su posebno regulirane zakonskim propisima.  Jačina snage koju upotrebljavaju bazne postaje višestruko se mjeri i kontrolira od više institucija, među kojima su Ministarstvo zdravlja i Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije. Mjerenja baznih postaja, kao i studije koje operatori redovito izrađuju, pokazuju kako su sve bazne postaje daleko ispod granica propisanih ne samo ICNIRP-ovim normama, već i daleko ispod granica propisanih hrvatskim propisima“, objašnjavaju u UPKH.

Na kraju naglašavaju kako se na kraju samog ranije već spomenutog izvješća Europskog parlamenta iz 2001., a što se u komunikaciji s javnosti ne iznosi, navodi se “da mišljenja iznesena u izvještaju nužno ne predstavljaju službeni stav Europskog Parlamenta“.

Još iz kategorije

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

17.05.2019. komentiraj

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

16.05.2019. komentiraj

Ericsson je objavio novo ConsumerLab izvješće pod nazivom 5G Consumer Potential, koje razbija mitove o značaju 5G za potrošače i opisuje mogućnosti koje su dostupne pružateljima komunikacijskih usluga.