Mobilni operateri uzbuđeni zbog prosvjeda

Mobilni operateri uzbuđeni zbog prosvjeda

Foto: Fotolia (ilustracija)

Udruga pokretnih komunikacija Hrvatske ovim putem izražava svoju zabrinutost tvrdnjama i informacijama koje su se pojavile posljednjih dana u javnosti, a slijedom postavljanja bazne stanice jednog operatora na privatni stambeni objekt u Pisarovinskoj ulici u naselju Rudeš u Zagrebu, ističu u udruzi koja okuplja mobilne telekomunikacije operatere.

Kako ističu u dokumentu kojim se poziva građanstvo na prosvjed, koriste se podaci o preporuci Europskog parlamenta za ograničenje od 100 µW/m2. Spomenuti podaci nalaze se u izvješću Europskog parlamenta iz 2001. godine i u formi su preporuke, no isti nisu usvojeni i preneseni u EU direktive koje su obvezujuće.

Ističu nadalje, da u Europskoj Uniji je trenutno na snazi važeća EU direktiva (1999/519/EC) o ograničenjima izloženosti opće populacije elektromagnetskim poljima u rasponu od 0 Hz do 300 GHz, koja je kroz godine bila revidirana, no nije se mijenjala.

„Predmetna direktiva se temelji na preporuci Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP), tijela koje redovito prati, izvještava i istražuje područje elektromagnetskih polja. Ovdje bismo željeli naglasiti kako su u Hrvatskoj na snazi ograničenja koja su 6,25 puta jača od ICNIRP-ovih normi. Podjednako tako, baratanje pojedinim vrijednostima je izrazito sugestivno. Velike brojke izražene u µW mogu postati razlog za zabrinutost javnosti jer je µW vrijednost 10-6 W, pa npr., žarulja od 60W, preračunavanjem vrijednosti dolazi do brojke od 60.000.000 µW. Vrijednost jačine žarulje izražena u µW mogla bi tako izazvati zabrinutost ljudi za zdravlje korištenjem takvih žarulja“, ističu u UPKH.

Podsjetimo, postavljanje elektroničke komunikacijske infrastrukture u Hrvatskoj je regulirano nizom zakonskih i podzakonskih akata iz područja prostornog uređenja,gradnje, zaštite kulturnih i prirodnih dobara, elektroničkih komunikacija i zaštite ljudskog zdravlja. Zakonom je definirano kako je elektronička komunikacijska infrastruktura i povezana oprema, kao i gradnja iste od interesa za državu.

„Suglasnosti pravnih i privatnih osoba za sve pojedine građevine su posebno regulirane zakonskim propisima.  Jačina snage koju upotrebljavaju bazne postaje višestruko se mjeri i kontrolira od više institucija, među kojima su Ministarstvo zdravlja i Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije. Mjerenja baznih postaja, kao i studije koje operatori redovito izrađuju, pokazuju kako su sve bazne postaje daleko ispod granica propisanih ne samo ICNIRP-ovim normama, već i daleko ispod granica propisanih hrvatskim propisima“, objašnjavaju u UPKH.

Na kraju naglašavaju kako se na kraju samog ranije već spomenutog izvješća Europskog parlamenta iz 2001., a što se u komunikaciji s javnosti ne iznosi, navodi se “da mišljenja iznesena u izvještaju nužno ne predstavljaju službeni stav Europskog Parlamenta“.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.