Mobilni operateri ostvaruju snažan napredak u korištenju obnovljivih izvora energije u mrežama

Mobilni operateri ostvaruju snažan napredak u korištenju obnovljivih izvora energije u mrežama
DepositPhotos

GSMA je objavila da su nove brojke otkrile da globalni mobilni operateri ostvaruju snažan napredak u maksimiziranju korištenja obnovljive energije u svojim mrežama. Količina korištene obnovljive električne energije povećala se u 12 mjeseci od summita COP26 u studenom 2021., dok operateri rade na ispunjavanju ciljeva Ujedinjenih naroda o neto nuli do 2050.

Anketa o obnovljivoj energiji koju je proveo GSMA pokazala je da su operateri postigli značajan napredak, povećavajući svoju upotrebu obnovljive energije kroz niz pristupa uključujući ugovore o kupnji električne energije i certifikate za obnovljivu energiju od dobavljača. Anketa je prikupila odgovore od 33 operatera na 86 tržišta, što čini oko polovicu svih globalnih mobilnih veza.

Pokazalo se da operateri u Europi i Sjevernoj Americi imaju lakši pristup obnovljivim izvorima energije, dok je situacija u Africi, na Bliskom istoku, u Aziji i Južnoj Americi bila izazovnija zbog nedostatka regulatornih smjernica, ograničenja u postavljanju elektroenergetskih mreža i nejednaki uvjeti za zelenije dobavljače. GSMA je pozvala na suradnju između javnog i privatnog sektora kako bi se unaprijedili zeleni ciljevi industrije.

„Operateri ostvaruju značajan napredak u korištenju obnovljivih izvora energije za napajanje komunikacijskih mreža. Međutim, s obzirom na razmjere potražnje, GSMA poziva na veću suradnju između privatnog i javnog sektora kako bi se proširila infrastruktura za obnovljivu energiju koja je potrebna za postizanje naših ambicija neto nula. To će zahtijevati smanjenje regulatornih prepreka, podršku tržišnim mehanizmima za pristup obnovljivoj električnoj energiji i poticanje ulaganja u novu proizvodnju obnovljive energije,“ rekao je John Giusti, glavni pravni savjetnik GSMA.