Ministri telekomunikacija o digitalnim prioritetima EU-a

Ministri telekomunikacija o digitalnim prioritetima EU-a

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Ministri telekomunikacija, na svojoj drugoj neformalnoj videokonferenciji održali su raspravu o digitalnim prioritetima EU-a u vremenu nakon koronavirusa. Sastankom je predsjedao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, dok je Komisiju zastupao povjerenik Thierry Breton.

Tijekom rasprave, ministri su bili pozvani da razmotre naučene lekcije iz korona krize u digitalnom sektoru kao i prioritete buduće digitalne strategije. Osim toga, ministri su raspravljali o tome kako osigurati konkurentnost i digitalni suverenitet EU-a na globalnoj razini u kontekstu prioriteta ulaganja u elemente koji su se pokazali neophodnim za vrijeme krize, poput povezanosti, digitalnih tehnologija i umjetne inteligencije.

„Glavnina ekonomije, ali i društva, prebacila se na digitalni mode tijekom pandemije. Danas smo se složili da ne smijemo dopustiti da ta prilika prođe, već moramo učiniti sve kako bi u budućnosti osigurali još jaču digitalizaciju poduzeća i javnih usluga, kao i sigurnosti i kapaciteta naših mreža.“ istaknuo je ministar Butković.

Pod točkom „Razno“ predsjedništvo je informiralo ministre o stanju zakonodavnih dosjea poput prijedloga Uredbe o ePrivatnosti i Uredbe o uspostavljanju Europskog centra za kibernetičku sigurnost i Mreže koordinacijskih centara. U dijelu nezakonodavnih aktivnosti, dana je informacija o pokretanju pisane procedure usvajanja zaključaka Vijeća o strategiji „Oblikovanje digitalne budućnosti Europe“, te o stanju u vezi s provedbom EU seta alata za sigurnost 5G mreža.

Osim toga, Komisija je izvijestila ministre o razvoju aplikacija za praćenje kontakata i slanje upozorenja u kontekstu pandemije koronavirusa. U tom smislu, Komisija nastavlja raditi na tome da ove aplikacije postanu interoperabilne kako bi se iste mogle koristiti prekogranično tj. između država članica EU.

Na kraju videokonferencije, nadolazeće njemačko predsjedništvo predstavilo je svoj program rada na području telekomunikacija za drugu polovicu ove godine.

Još iz kategorije

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

24.09.2020. komentiraj

MIPRO 2020 organiziran je kao hibridni skup i odvijat će se fizički i virtualno, ovisno o epidemiološkoj situaciji te mogućnostima i potrebama sudionika. Spremnost RH za 5G, veleprodajni uvjeti pristupa novoizgrađenim mrežama i transparentnost uvjeta korištenja javnih komunikacijskih usluga, teme su koje će biti predstavljene na HAKOM-ovom Danu tržišta koji će se moći pratiti izravno putem društvenih mreža.

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

23.09.2020. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska postigao je rekordni prijenos podataka na udaljenost od 27 kilometara koristeći Ericssonove tehnologije MIMO i MINI-LINK. Prijenos podataka na udaljenosti do 26,8 kilometara odrađen je na komercijalnoj mreži A1 Hrvatska na lokacijama u blizini grada Splita pomoću opreme MINI-LINK s 2X2 MIMO funkcionalnošću.

MWC 2021 krajem lipnja u Barceloni

MWC 2021 krajem lipnja u Barceloni

23.09.2020. komentiraj

Iako je ove godine zbog pandemije otkazan MWC 2020. koji se trebao kajem veljače održati u Barceloni mnogi su očekivali da predviđeni datumi početkom ožujka 2021. neće doći u pitanje sada se ipak dogodio obrat i MWC 2021 seli u ljeto sljedeće godine i službeni su datumi 28. lipnja do 1. srpnja 2021. godine.