ŠIRENJE OPTIKE

Milijardu eura ulaže se u optičku mrežu u Austriji

Milijardu eura ulaže se u optičku mrežu u Austriji
Fotolia

EU je dao odobrenje za tržišno natjecanje za Alpen Glasfaser, zajedničko ulaganje Magenta Telekoma mobilnog operatora u vlasništvu njemačkog DT-a i francuskog infrastrukturnog partnera Meridiama. Dozvola je izdana bez ikakvih uvjeta. Magenta i Meridiam najavili su osnivanje strateškog partnerstva za najveću austrijsku privatnu inicijativu za uvođenje optičkih vlakana u kolovozu 2022.

Novoosnovano poduzeće tako može započeti s radom i odmah ovog proljeća započeti s uvođenjem optičkih vlakana u mnogim regijama Austrije. Do 2030. kompanije će zajednički uložiti milijardu eura u širenje više od 650.000 novih brzih internetskih veza za kućanstva i tvrtke (FTTH) u Austriji. Alpen Glasfaser bit će odgovoran za izgradnju mreže, dok će Magenta Telekom plasirati proizvode i usluge korisnicima. U kasnijoj fazi, mreže će također biti otvorene za druge partnere.

Za upravljanje tvrtkom, dva su partnera uspjela sastaviti iskusni menadžment tim koji se sastoji od tri člana: Johannes Gungl, bivši čelnik regulatornog tijela RTR i trenutno generalni direktor RML-Infrastrukture (također ulaganje Meridiama), koja upravlja mrežom optičkih vlakana u četvrti Liezen. Robert Jelinek-Nacke, financijski menadžer s međunarodnim iskustvom koji je, između ostalog, niz godina obnašao funkcije u odjelu financija Deutsche Telekom Grupe, te Oliver Prostak, koji je uz tu funkciju i suizvršni direktor Meridiama. Glasfaser u Njemačkoj.