Milijarda 5G konekcija diljem svijeta do 2023.

Milijarda 5G konekcija diljem svijeta do 2023.

Foto: DepositPhotos

Mobilna mreža pete generacije (5G) već uvelike je dostupna na području Južne Koreje, Kine i Sjedinjenih Američkih Država te bi do 2023. trebala dosegnuti 1,01 konekcija diljem svijeta! Izniman je to skok, navodi IDC, s obzirom da je u 2019. bilo njih deset milijuna, a do kraja ove bi trebalo biti oko 60 milijuna, iako najoptimističniji tvrde da će biti stotinu milijuna.

Naime, to nije ništa čudno jer implementacija ipak traje i potrajat će u podosta zemalja svijeta, koje nisu razvijene poput spomenutog trojca iz uvoda. Također, tu su razne regulative i postavljanje standarda, što čini podosta glavobolje Europskoj uniji, u kojoj o svemu mora raspravljati 27 zemalja članica.

Nije ni to sve, cijene onih boljih i zvučnijih 5G pametnih telefona još uvijek su vrtoglavo skupe, a ostat će takvima narednih nekoliko godina. Riječ je o tisuću i više američkih dolara. No, postoje i jeftinija rješenja, koja nude proizvođači kao Xiaomi. Samim time, 5G će još oko dvije godine biti svojevrsni luksuz za malobrojne, ali nakon toga kreće istinska renesansa za ovu tehnologiju.

Tek kad se "slegne" početno privikavanje i namiri poslovni dio tržišta, počet će padati cijene, a samim time će do nove tehnologije lakše dolaziti manje razvijene zemlje u tehnološkom ili gospodarskom smislu i u konačnici će se potrošači lakše okretati 5G uređajima. Treba znati da će do kraja 2025. 98 posto svih 5G konekcija dolaziti s mobilnih uređaja.

Treba znati i još neke podatke, oko 40 posto svih konekcija činit će činiti Kina, a sto milijuna konekcija najveće regije će pojedinačno prijeći do 2022. Pritom je riječ o kineskoj, američkoj i južnokorejskoj, očekivano. Europa će kasniti godinu dana za prelazak te magične granice. Tome je tako zbog jednostavnijih regulativa, širenju mreže i infrastrukturi općenito. Koju, uzgred rečeno, nije lako izvesti na adekvatan način i mobilni operateri imaju pune ruke posla s tim segmentom.

Ali, kad 5G zaživi u punom jeku, s njime će i Internet stvari (IoT), umjetna inteligencija, ali procvat će doživjeti i virtualna te proširena stvarnost. Naime, VR i AR nikako da dožive što se predviđalo, ali stručnjaci su uvjereni da bi s 5G aplikacije koje se baziraju na VR i AR trebale napokon ispuniti potencijal.

Još iz kategorije

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

31.03.2020. komentiraj

Vijeće HAKOM-a donijelo je odluku o odgodi primjene dijela mjere Metodologije testa istiskivanja marže do kraja godine zbog epidemije koronavirusa i potresa.

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

27.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na svakodnevicu i uzdrmala brojne industrije, a prvo veće otkazivanje nekog događaja zbog straha od širenja zaraze bilo je ono u Barceloni. Mobile World Congress (MWC) nije se održao prvi put u svojoj povijesti, izgubljeno je oko pola milijarde eura prihoda, a organizator GSMA je sve “začinio” vijesti da povrata novca neće biti. Ipak, to se možda promijenilo.

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

27.03.2020. komentiraj

Pokušali smo saznati kako domaći telekom operateri vide odgodu otvaranja druge digitalne dividende odnosno odluku HAKOM-a da se odgodi uvođenje DVBT-2 tehnologije koja bila predviđena potkraj svibnja taman prije Europskog nogometnog prvenstva.