Microsoft i FBI protiv cyber kriminala teškog više od pola milijarde dolara

Microsoft i FBI protiv cyber kriminala teškog više od pola milijarde dolara

Foto: Fotolia (ilustracija)

Više od pola milijarde dolara uspjeli su se domoći cyber kriminalci protiv kojih su u zajedničku borbu krenuli internetski div Microsoft i FBI jer kako tvrde koriste se zaražena računala i kradu se digitalni identitet korisnika, informacije o bankovnim računima i kreditnim karticama.

Kako tvrde u Microsoftu i FIB-u riječ o računalima zaraženim virusima i drugim malicioznim softverom koji stvaraju mrežu kontroliranih računala kojima skriveni upravljaju hackeri, a ovakve „Botnet“ mreže idealne su za skrivanje i u konačnici krađu novca što je jedini cilj hackera.

Američki sigurnosni stručnjak i bivši zaposlenik US Department of Homeland Security Greg Garcia ističe kako je hackerim sada sve dostupnom na klik miša, a Citadel bootnet predstavlja sve veći svjetski sigurnosni problem jer omogućuje snimanje korisnikovih „udaraca po tipkama“ što je najjednostavniji način probijanja korisnikovih osobnih podataka, preuzimanje logina i passworda za različite servise pa i one bankarske.

Neki od domaćih sigurnosnih stručnjaka ističu kako su tu uz upotrebu tokena i digitalnog potpisa, odnosno potrebe da se svaka transakcija posebno digitalno potpisuj domaće internetske usluge mnogo sigurnije, ali upozoravaju pritom kako apsolutne sigurnosti u konačnici zapravo nema.

Prema dostupnim informacijama hackeru su uspjeli provaliti i kontrolirati računala u čak 90 zemalja svijeta, a nema kontinenta koji nije pod pritiskom hackera od Europe, Amerike, Azije, Australije, Afrike. Najveći broj zaraženih računala očekivano je u državama koje su bogatije pa su na udaru prije svega SAD, Kanada, Australija, europske zemlje, Japan, Hong Kong, ali i najmnogoljudnije zemlje svijeta Kina i Indija.

Još iz kategorije

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

17.05.2019. komentiraj

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

16.05.2019. komentiraj

Ericsson je objavio novo ConsumerLab izvješće pod nazivom 5G Consumer Potential, koje razbija mitove o značaju 5G za potrošače i opisuje mogućnosti koje su dostupne pružateljima komunikacijskih usluga.