Microsoft i FBI protiv cyber kriminala teškog više od pola milijarde dolara

Microsoft i FBI protiv cyber kriminala teškog više od pola milijarde dolara

Foto: Fotolia (ilustracija)

Više od pola milijarde dolara uspjeli su se domoći cyber kriminalci protiv kojih su u zajedničku borbu krenuli internetski div Microsoft i FBI jer kako tvrde koriste se zaražena računala i kradu se digitalni identitet korisnika, informacije o bankovnim računima i kreditnim karticama.

Kako tvrde u Microsoftu i FIB-u riječ o računalima zaraženim virusima i drugim malicioznim softverom koji stvaraju mrežu kontroliranih računala kojima skriveni upravljaju hackeri, a ovakve „Botnet“ mreže idealne su za skrivanje i u konačnici krađu novca što je jedini cilj hackera.

Američki sigurnosni stručnjak i bivši zaposlenik US Department of Homeland Security Greg Garcia ističe kako je hackerim sada sve dostupnom na klik miša, a Citadel bootnet predstavlja sve veći svjetski sigurnosni problem jer omogućuje snimanje korisnikovih „udaraca po tipkama“ što je najjednostavniji način probijanja korisnikovih osobnih podataka, preuzimanje logina i passworda za različite servise pa i one bankarske.

Neki od domaćih sigurnosnih stručnjaka ističu kako su tu uz upotrebu tokena i digitalnog potpisa, odnosno potrebe da se svaka transakcija posebno digitalno potpisuj domaće internetske usluge mnogo sigurnije, ali upozoravaju pritom kako apsolutne sigurnosti u konačnici zapravo nema.

Prema dostupnim informacijama hackeru su uspjeli provaliti i kontrolirati računala u čak 90 zemalja svijeta, a nema kontinenta koji nije pod pritiskom hackera od Europe, Amerike, Azije, Australije, Afrike. Najveći broj zaraženih računala očekivano je u državama koje su bogatije pa su na udaru prije svega SAD, Kanada, Australija, europske zemlje, Japan, Hong Kong, ali i najmnogoljudnije zemlje svijeta Kina i Indija.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.