Merkel želi ulagati 12 milijardi eura u optičku infrastrukturu

Merkel želi ulagati 12 milijardi eura u optičku infrastrukturu

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Koalicijska vlada njemačke kancelarke Angele Merkel želi modernizirati nacionalnu broadband mrežu s novim ulaganjima u optičku infrastrukturu. Želja im je do 2025. godine cijelu zemlju pokriti gigabitnim brzinama što će zahtijevati ulaganja između 10 i 12 milijardi eura.

To se može iščitati iz nedavnog prijedloga koalicijskog sporazuma, koji u trenutku pisanja ovog teksta još nije potpisan, a čiji je primjerak došao u ruke novinara. "Njemačka treba sveobuhvatnu i naprednu digitalnu infrastrukturu. Želimo se okrenuti optici", stoji u tekstu. Novac bi bio uplaćen u poseban fond iz kojeg bi se sufinancirala izgradnja mreže, a posebno bi se obratilo pozornost na područja koja su slabije povezana. Idealan scenarija bi bio dovođenje optike ravno do domova korisnika.

Merkel je već ranije u nekoliko navrata pokazivala želju za razvojem i izgradnjom najmodernije optičke mreže koja bi mogla ispuniti zahtjeve današnjice. Hoće li najnoviji plan uspjeti ovisit će, osim o političkoj volji, i o Deutsche Telekomu, odnosno o njihovoj volji za ulaganjima u širenje optike do domova krajnjih korisnika što je skup i zahtjevan proces. Nekadašnji monopolist najavio je kako ove godine planira izgraditi novih 60 tisuća kilometara optike, premda nisu specificirali koliko bi od toga išlo izravno do domova korisnika. Drugi najveći telekom u Njemačkoj, Vodafone, planira do 2021. uložiti dvije milijarde u izgradnju optike.

Kada je u pitanju izgradnja 5G mreže, koalicija će davati u zakup frekvencije samo uz obvezivanje operatera za izgradnju kako resursi ne bi bili unajmljeni i potom neiskorišteni. Također planiraju osnovati centar za umjetnu inteligenciju, kojeg bi gradili zajedno s Francuskom, smanjiti birokraciju, što bi olakšalo otvaranje startup tvrtki, a planiraju pokrenuti i sveobuhvatnu blockchain strategiju te lobirati za prikladnu regulaciju tržišta kriptovaluta. Kako bi sve to uspjeli realizirati, otvorit će digitalnu agenciju pri vladi koja bi trebala pomoći u lakšem ostvarivanju ciljeva.

 

Još iz kategorije

Hrvatski Telekom predstavio novu uslugu koja digitalizira razmjenu dokumenta između tvrtki

Hrvatski Telekom predstavio novu uslugu koja digitalizira razmjenu dokumenta između tvrtki

24.05.2018. komentiraj

HT je na Combis konferenciji predstavio novu uslugu elektroničke razmjene dokumenata (EDI) za poslovne korisnike, koja će smanjiti papirno poslovanje, ubrzati svakodnevni posao, povećati transparentnost i smanjiti troškove.

Digitalna Hrvatska: Krajnji je trenutak da se alternativnim operaterima omogući poštena tržišna utakmica

Digitalna Hrvatska: Krajnji je trenutak da se alternativnim operaterima omogući poštena tržišna utakmica

23.05.2018. komentiraj

Nedavno objavljen Indeks digitalnog gospodarstva i društva za 2018. godinu (DESI), jasno potvrđuje da je stanje na tržištu telekomunikacija u Hrvatskoj gotovo monopolističko. Digitalna Hrvatska od ranije ističe činjenicu da imamo najskuplje i najlošije telekomunikacijske usluge u fiksnoj mrežu u čitavoj Europskoj uniji. Istovremeno, ranije istraživanje Digitalne Hrvatske pokazuje da 85 posto hrvatskih građana korištenje interneta s neograničenom količinom podataka za prihvatljivu cijenu smatra svojim neotuđivim pravom.

Tele2 predstavio novu ponudu MobiTelka

Tele2 predstavio novu ponudu MobiTelka

23.05.2018. komentiraj

Domaći telekom operater Tele2 ususret svjetskom nogometnom prvenstvu predstavio je novu ponudu MobiTelka, koja uz neograničeno surfanje uključuje Sony Smart TV te mobilne uređaje Samsung Galaxy J3 2016 ili Huawei P Smart DS za 199 kn odmah i ostatak na rate, uz tarifu RASPALI s BEZBROJ GB.