Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Foto: DepositPhotos

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.

Naime, ona je navela SAD kao suparnika za EU na trgovinskom planu, zajedno s Kinom i Rusijom. To ne čudi s obzirom da američki predsjednik Donald Trump otvoreno proziva Europu i otežava odnose na svakom planu, pa tako i onom koji se tiče trgovine. Upravo zbog toga su čelnici EU svjesniji nego ikad prije da se moraju okrenuti sebi i ne oslanjati se na SAD jer bi im to moglo biti kontraproduktivno na duže staze.

"Naša perspektiva je drugačija i nemamo namjeru zabraniti Huweiju poslovanje u Europskoj uniji. Pragmatični smo i realni, vjerujemo u suradnju i multilaterizam. Istovremeno, ekstremno smo oprezni oko pristupa dobroj tehnologiji i očuvanju nacionalne sigurnosti kao i svih pravila koja se tiču sigurnosti", naglasio je francuski predsjednik.

Iako se sprema na izlazak iz EU, Velika Britanija vrlo će vjerojatno izabrati stati na stranu Huaweija, odnosno, na stranu EU, koja joj je biža no SAD. Ali, nije isključeno ni da se po izlasku iz Unije lideri Velika Britanije odluče otići "američkim putem" pa postanu glavni partner velesili kojoj je na čelu Trump. Sve je moguće.

No, činjenica jest da Kina sad u Europi vidi svog velikog partnera i okreće se ulaganjima u nju ispred SAD-a, koji je posljednjih desetljeća bio prisan suradnik na raznim poljima. Dakle, kompletna slika svijeta se mijenja u ovim trenucima i Huawei je nekako simbol te situacije, sve zahvaljujući konačnoj odluči Donalda Trumpa da mu zabrani poslovanje na američkom tlu.

Naravno, sve ovo ne znači da Huawei može poslovati kako ga volja, odsad će to činiti uz daleko više pozornosti od strane onih s kojima surađuje, no ako je vjerovati čelnicima tog kineskog giganta, u tome ne vide nikakve probleme...

Još iz kategorije

HT: Zakonska regulativa bazne stanice stavlja u jednostavne građevine

HT: Zakonska regulativa bazne stanice stavlja u jednostavne građevine

26.06.2019. komentiraj

Nakon što smo obradili sve institucije, na red su došli i telekomi pa tako iz HT-a ističu kako za gradnju baznih stanica lokacijska dozvola i građevinska dozvola nisu potrebne i to za antenske stupove i antenske prihvate na postojećim građevinama budući da je sve propisano Zakonom o gradnji i Pravilnikom o jednostavnim građevinama i radovima.

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

24.06.2019. komentiraj

Za telekome gradnja baznih stanica nije nimalo jednostavan postupak jer potrebno je ispoštovati niz propisa i zakonskih i podzakonskih akata, ali i proći ministarstva agencije i lokalnu samoupravu da bi sve bilo po zakonu. Tako će biti i za 5G bazne stanice kojih će biti više nego za 4G bazne stanice. Zanimljivo je da populistički nastrojeni političari lupetaju kako je sve to jednostavno i bez kontrole, pa smo upitali domaćeg telekom regulatora HAKOM kako stvari zapravo stoje s baznim stanicama.

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

21.06.2019. komentiraj

Kako graditi bazne postaje, što je po pitanju građevine potrebno upitali smo nadležno ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i oni ističu da sukladno Zakonu o prostornom uređenju, jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) te županije i grad Zagreb, kao nositelji planiranja na svom području, određuju lokacije i druge uvjete gradnje antenskih stupova, prihvata i elektroničke komunikacijske infrastrukture, uz sudjelovanje i mišljenje HAKOM-a.