Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Foto: DepositPhotos

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.

Naime, ona je navela SAD kao suparnika za EU na trgovinskom planu, zajedno s Kinom i Rusijom. To ne čudi s obzirom da američki predsjednik Donald Trump otvoreno proziva Europu i otežava odnose na svakom planu, pa tako i onom koji se tiče trgovine. Upravo zbog toga su čelnici EU svjesniji nego ikad prije da se moraju okrenuti sebi i ne oslanjati se na SAD jer bi im to moglo biti kontraproduktivno na duže staze.

"Naša perspektiva je drugačija i nemamo namjeru zabraniti Huweiju poslovanje u Europskoj uniji. Pragmatični smo i realni, vjerujemo u suradnju i multilaterizam. Istovremeno, ekstremno smo oprezni oko pristupa dobroj tehnologiji i očuvanju nacionalne sigurnosti kao i svih pravila koja se tiču sigurnosti", naglasio je francuski predsjednik.

Iako se sprema na izlazak iz EU, Velika Britanija vrlo će vjerojatno izabrati stati na stranu Huaweija, odnosno, na stranu EU, koja joj je biža no SAD. Ali, nije isključeno ni da se po izlasku iz Unije lideri Velika Britanije odluče otići "američkim putem" pa postanu glavni partner velesili kojoj je na čelu Trump. Sve je moguće.

No, činjenica jest da Kina sad u Europi vidi svog velikog partnera i okreće se ulaganjima u nju ispred SAD-a, koji je posljednjih desetljeća bio prisan suradnik na raznim poljima. Dakle, kompletna slika svijeta se mijenja u ovim trenucima i Huawei je nekako simbol te situacije, sve zahvaljujući konačnoj odluči Donalda Trumpa da mu zabrani poslovanje na američkom tlu.

Naravno, sve ovo ne znači da Huawei može poslovati kako ga volja, odsad će to činiti uz daleko više pozornosti od strane onih s kojima surađuje, no ako je vjerovati čelnicima tog kineskog giganta, u tome ne vide nikakve probleme...

Još iz kategorije

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

20.01.2020. komentiraj

Integraciju mobilnih mreža pete generacije (5G) usporava i skepticizam, koji vlada po pitanju utjecaja zračenja na ljudsko zdravlje. Konkretno se to moglo vidjeti na primjeru švicarskog grada Wohlena, gdje se pokušava implementirati najnovija tehnologija, ali lokalne vlasti to ne dopuštaju.

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

19.01.2020. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) ove će se godine spominjati na sve strane jer su postale stvarnost i sastavni dio svih budućih pametnih telefona, tableta, ali i mnogih drugih uređaja. No, potrebno je znati da postoje tri vrste 5G mreža, što može itekako zbunjivati...

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

15.01.2020. komentiraj

TIM i Ericsson, u suradnji s Qualcommom, uspješno su ostvarili europski rekord prekoračivši brzinu od 2 Gb/s na komercijalnoj 5G mreži uživo. Ostvaren je na 26 gigahercnom milimetarskom pojasu (mmWave) koji je TIM stekao na natječaju za 5G u Italiji.