Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Foto: DepositPhotos

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.

Naime, ona je navela SAD kao suparnika za EU na trgovinskom planu, zajedno s Kinom i Rusijom. To ne čudi s obzirom da američki predsjednik Donald Trump otvoreno proziva Europu i otežava odnose na svakom planu, pa tako i onom koji se tiče trgovine. Upravo zbog toga su čelnici EU svjesniji nego ikad prije da se moraju okrenuti sebi i ne oslanjati se na SAD jer bi im to moglo biti kontraproduktivno na duže staze.

"Naša perspektiva je drugačija i nemamo namjeru zabraniti Huweiju poslovanje u Europskoj uniji. Pragmatični smo i realni, vjerujemo u suradnju i multilaterizam. Istovremeno, ekstremno smo oprezni oko pristupa dobroj tehnologiji i očuvanju nacionalne sigurnosti kao i svih pravila koja se tiču sigurnosti", naglasio je francuski predsjednik.

Iako se sprema na izlazak iz EU, Velika Britanija vrlo će vjerojatno izabrati stati na stranu Huaweija, odnosno, na stranu EU, koja joj je biža no SAD. Ali, nije isključeno ni da se po izlasku iz Unije lideri Velika Britanije odluče otići "američkim putem" pa postanu glavni partner velesili kojoj je na čelu Trump. Sve je moguće.

No, činjenica jest da Kina sad u Europi vidi svog velikog partnera i okreće se ulaganjima u nju ispred SAD-a, koji je posljednjih desetljeća bio prisan suradnik na raznim poljima. Dakle, kompletna slika svijeta se mijenja u ovim trenucima i Huawei je nekako simbol te situacije, sve zahvaljujući konačnoj odluči Donalda Trumpa da mu zabrani poslovanje na američkom tlu.

Naravno, sve ovo ne znači da Huawei može poslovati kako ga volja, odsad će to činiti uz daleko više pozornosti od strane onih s kojima surađuje, no ako je vjerovati čelnicima tog kineskog giganta, u tome ne vide nikakve probleme...

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.