Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Foto: DepositPhotos

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.

Naime, ona je navela SAD kao suparnika za EU na trgovinskom planu, zajedno s Kinom i Rusijom. To ne čudi s obzirom da američki predsjednik Donald Trump otvoreno proziva Europu i otežava odnose na svakom planu, pa tako i onom koji se tiče trgovine. Upravo zbog toga su čelnici EU svjesniji nego ikad prije da se moraju okrenuti sebi i ne oslanjati se na SAD jer bi im to moglo biti kontraproduktivno na duže staze.

"Naša perspektiva je drugačija i nemamo namjeru zabraniti Huweiju poslovanje u Europskoj uniji. Pragmatični smo i realni, vjerujemo u suradnju i multilaterizam. Istovremeno, ekstremno smo oprezni oko pristupa dobroj tehnologiji i očuvanju nacionalne sigurnosti kao i svih pravila koja se tiču sigurnosti", naglasio je francuski predsjednik.

Iako se sprema na izlazak iz EU, Velika Britanija vrlo će vjerojatno izabrati stati na stranu Huaweija, odnosno, na stranu EU, koja joj je biža no SAD. Ali, nije isključeno ni da se po izlasku iz Unije lideri Velika Britanije odluče otići "američkim putem" pa postanu glavni partner velesili kojoj je na čelu Trump. Sve je moguće.

No, činjenica jest da Kina sad u Europi vidi svog velikog partnera i okreće se ulaganjima u nju ispred SAD-a, koji je posljednjih desetljeća bio prisan suradnik na raznim poljima. Dakle, kompletna slika svijeta se mijenja u ovim trenucima i Huawei je nekako simbol te situacije, sve zahvaljujući konačnoj odluči Donalda Trumpa da mu zabrani poslovanje na američkom tlu.

Naravno, sve ovo ne znači da Huawei može poslovati kako ga volja, odsad će to činiti uz daleko više pozornosti od strane onih s kojima surađuje, no ako je vjerovati čelnicima tog kineskog giganta, u tome ne vide nikakve probleme...

Još iz kategorije

Na drugom ˝5G danu˝ predstavljene mogućnosti primjene 5G tehnologije

Na drugom ˝5G danu˝ predstavljene mogućnosti primjene 5G tehnologije

24.09.2019. komentiraj

U organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) održan je drugi “5G dan”, konferencija koja je okupila predstavnike institucija, akademske zajednice, investitore, predstavnike proizvođača opreme i medije s ciljem isticanja prednosti uvođenja nove 5G tehnologije koja donosi cijeli novi niz primjena u različitim područjima kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, industrijska proizvodnja i drugo. Za razliku od prve konferencije koja je u svom fokusu imala tehničke mogućnosti 5G-a, ova konferencija bila je usmjerena na primjenu 5G koja će doprinijeti razvoju gospodarstva Republike Hrvatske.

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

23.09.2019. komentiraj

Huawei na ovogodišnjem sajmu ITU – Telecom World Awards Ceremony koji se održao u Budimpešti osvojio je priznanje Green 5G Power za promicanje i afirmaciju zelene digitalne ekonomije, posebno izvanrednog doprinosa u smislu očuvanja energije, zaštite okoliša i smanjenje utjecaja mobilnih mreža.

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

21.09.2019. komentiraj

Ovogodišnji WMF u Rovinju državna tvrtka Odašiljači i veze odlučila je iskoristiti za predstavljanje diviju vrlo zanimljivih usluga i to nove platforme za medijske sadržaje koje omogućuju OIV-ove usluge DAB+ digitalni radio i Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV).