Lubura: Bez trećeg relevantnog fiksnog operatora teško je uopće govoriti o konkurenciji

Lubura: Bez trećeg relevantnog fiksnog operatora teško je uopće govoriti o konkurenciji

O stanju na telekom tržištu porazgovarali smo sa stalnim sudskim vještakom za telekomunikacije koji je odnedavno prvi vještak za tržišno natjecanje u telekomunikacijama Đurom Luburom koji ističe kako na pitanje očekuje li promjene u tržišnom natjecanju na telekom tržištu prvi problem odnos države prema operatorima i samom poticanju tržišnog natjecanja.

Očekujem da će HAKOM, uvažavajući novonastale okolnosti na tržištu gdje je Hrvatski Telekom ojačao svoj položaj, provesti potrebne analize i poduzeti mjere kojima bi se omogućio razvoj konkurencije, pojašnjava Lubura i dodaje dio HAKOm može provesti sam ali da je za drugi dio poput smanjenja naknada za radiofrekvencijski spektar potrebna politička volja i suradnja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija.

Kakvim sad ocjenjujete konkurentnost na tržištu telekom usluga, obzirom na preuzimanje H1 Telekoma, preuzimanje Metroneta. Neki smatraju da je riječ o duopolu...

HT grupa koju čine Hrvatski Telekom, Iskonom te Optima Telekom u kojeg je „utopljen“ sad već  bivši H1 Telekom drži oko 80% tržišta nepokretnih komunikacija i veliku većinu elektroničke komunikacijske infrastrukture. Osim HT grupe, na tržištu nepokretnih komunikacija posluje još samo VIPnet koji je je preuzeo Metronet i neke manje telekome, te još nekoliko manjih ili regionalnih telekoma. U takvoj situaciji teško možemo govoriti o zadovoljavajućoj razini tržišnog natjecanja i konkurentnosti pa bih se uvjetno složio kako je doista riječ o duopolu. Uvjetno stoga jer je Tele2 u posljednje vrijeme počeo nuditi vrlo konkurentnu uslugu širokopojasnog pristupa internetu koja, prema mojim informacijama, dosta dobro funkcionira i donekle nadomješta nedostatak ponude tradicionalnih fiksnih operatora. Stoga je na neki način Tele2 opet brana duopolu, barem na tržištu širokopojasnog pristupa internetu, međutim bez trećeg relevantnog fiksnog operatora teško je uopće govoriti o konkurenciji, jer po mnogima je od monopola gori samo duopol.

Očekujete li neke promjene na tržištu kada je riječ o tržišnom natjecanju?

Ovo pitanje zahtjeva višeslojan odgovor jer je prvi problem odnos države prema operatorima i samom poticanju tržišnog natjecanja. Očekujem da će HAKOM, uvažavajući novonastale okolnosti na tržištu gdje je Hrvatski Telekom ojačao svoj položaj, provesti potrebne analize i poduzeti mjere kojima bi se omogućio razvoj konkurencije. Dio potrebnih mjera HAKOM može provesti sam, dok je za drugi dio poput smanjenja naknada za radiofrekvencijski spektar potrebna politička volja i suradnja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija. Vjerujem kako su do sada svi razumjeli da jedino smanjenje državnih nameta i ispravne regulatorne mjere vode do povećanja konkurentnosti i puno većih investicija.

Također, očekujem da i sami operatori, posebno oni najveći, postanu svjesni da se kršenje prava tržišnog natjecanja ne isplati. Naime, operatori s dominantnim tržišnim položajem ne smiju zlorabiti taj položaj nego moraju biti posebno pažljivi, posebno kod određivanja veleprodajnih cijena i uvjeta kako ne bi došlo do onemogućavanja drugih operatora uslijed povrede prava tržišnog natjecanja. To vrijedi čak i u slučaju da je regulator odobrio neku cijenu, a kasnije se pokaže da je ista previsoka i da se njome krši pravo tržišnog natjecanja. Bilo je takvog ponašanja, no izgleda da se vremena mijenjaju. Nedavno je na snagu stupio Zakon o postupcima naknade štete zbog povreda prava tržišnog natjecanja koji jako produljuje zastarne rokove i postupovno olakšava mogućnosti dokazivanja povrede tržišnog natjecanja, a što je još važnije Vrhovni sud i Visoki trgovački sud postali su u posljednje vrijeme puno svjesniji principa i važnosti tržišnog natjecanja. Imajući sve u vidu, za očekivati je puno veći broj sporova za naknadu štete po ovom osnovu, što je uostalom i bila ideja vodilja EU kod donošenja direktive temeljem koje je donesen ovaj Zakon. Zbog svega toga bi izloženost dominantnih operatora mogla biti izuzetno velika, tako da povreda prava tržišnog natjecanja nije dugoročno isplativa.

Nedavno su donesene i neke presude. O čemu je zapravo riječ?

Jedna manja telekomunikacijska tvrtka dobila je, koliko sam upoznat, prvu pravomoćnu presudu kojom je Hrvatski Telekom obvezan platiti višemilijunsku naknadu štete zbog povrede prava tržišnog natjecanja. U sudskom postupku je utvrđeno kako su manjem operatoru tijekom više godina nametali nepoštene uvjete te previsoke cijene pristupa svojoj mreži što nije bilo u skladu s propisima i pravom tržišnog natjecanja. To je tek jedan pravomoćno okončani spor, dok ih je prema mojim informacijama u tijeku još nekoliko.

Kako zaštititi potrošače u vrijeme kada se očekuje velika konsolidacija tržišta u EU?

Konsolidacija tržišta omogućuje operatorima da naprave sinergiju ljudskih i tehničkih resursa, te značajno smanje troškove. Stoga konsolidacija sama po sebi nije neprijatelj niti tržišnom natjecanju niti potrošačima. Međutim, u svemu tome ključno je da nadležni regulatori za zaštitu tržišnog natjecanja koji su zaduženi za procjenjivanje učinaka koncentracija jako vode računa da na pojedinim tržištima uvijek bude zadovoljavajuće konkurencije. Pojednostavljeno, s aspekta zaštite tržišnog natjecanja nije problem što se H1 Telekom integrirao u Optima Telekomom, već samo činjenica da njima upravlja najveći operator koji sada ima oko 80% tržišta. U takvoj situaciji ne ostaje nikakvog prostora za razvoj drugim operatorima, potencijalnim investitorima u telekom tržište se šalje poruka da tu nemaju što tražiti, a sve to posljedično neminovno dovodi do manjih investicija, lošijih usluga i većih cijena nego što bi bile kada bi postojala zadovoljavajuća konkurencija.

Očekujete li da će se Tele2 povući s tržišta ili kako se ponovno sve češće govori biti prodan nekom velikom igraču koji će onda u nekom trenutku preuzeti i spojeni Optima Telekom i H1 Telekom?

Čujte, takve priče za Tele2 kolaju već godinama, a ja ne vidim da su se pokazale istinitima. Može se čak steći dojam kako neki njihovi konkurenti na telekom tržištu priželjkuju da se to dogodi jer je činjenica da se Tele2 razvija i raste. Nedavno su imali jako velika ulaganja u mrežu i sada su tehnološki u pojedinim segmentima bolji od druga dva mobilna operatora, a u ostalim segmentima podjednaki. Također, njihovi posljednji rezultati pokazuju da su i korisnici Tele2 prepoznali kao dobrog mobilnog operatora, a što mene osobno posebno veseli i kao odličnu alternativu brzom fiksnom internetu kojeg zbog loše fiksne infrastrukture veliki broj građana ne može dobiti od tradicionalnih fiksnih operatora. Iako ja osobno smatram kako bi za tržište bilo izvanredno kada bi Tele2 i Optima Telekom s objedinjenim H1 Telekomom bili u poziciji zajednički tržišno nastupiti, bojim se da to ovog trena nije realno.

Nedavno ste postali prvi vještak za tržišno natjecanje u telekomunikacijama jer ste već i do sada radili kao sudski vještak za telekomunikacije u kaznenim i drugim predmetima. Što to sad znači u segmentu trgovačkog prava?

U segmentu trgovačkog prava ja sam kao vještak za telekomunikacije i prije ovog posljednjeg imenovanja sudjelovao u postupcima radi povrede tržišnog natjecanja, tako da je ovo logičan slijed tim više što je nedavno usvojen ranije spomenuti Zakon. U današnje vrijeme pred sudove, a posljedično i pred sudske vještake, postavljaju se zahtjevi za izrazitom stručnosti. Velike kompanije raspolažu ozbiljnim resursima, ljudskim i materijalnim, i jedini način kako sudovi mogu adekvatno utvrditi činjenice i istinu te kvalitetno voditi i dovršavati postupke je dodatno osposobljavanje i specijalizacija. Mojim imenovanjem sudovi su dobili usko specijaliziranog stalnog sudskog vještaka koji im kompetentno može pomoći utvrditi činjenice u svim postupcima koji su izravno ili neizravno povezani s mogućim povredama prava tržišnog natjecanja u telekomunikacijama, a takvih postupaka bi zbog poboljšanog zakonskog okvira moglo biti sve više jer se povreda prava tržišnog natjecanja promatra u odnosu na relevantno tržište, što onda može zahvatiti ne samo najvećeg nego i druge veće telekom operatore.

Još iz kategorije

Iskon uveo pretraživanje svih TV sadržaja prema kategorijama

Iskon uveo pretraživanje svih TV sadržaja prema kategorijama

16.07.2018. komentiraj

Telekomunikacijski operater Iskon nastavio je unaprjeđivati svoju ponudu IPTV usluga. Brojnim novitetima na portalu za korisnike, koje su lansirali proteklih mjeseci, sada su dodali još neke zanimljive mogućnosti.

Modernizacija mobilne mreže preduvjet dolaska 5G mreže

Modernizacija mobilne mreže preduvjet dolaska 5G mreže

14.07.2018. komentiraj

Početkom 2018. godine Hrvatski Telekom pokrenuo je modernizaciju radijske pristupne mreže te će ta mreža omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar, pojašnjava za ICTbusiness.info Ivan Uremović, direktor projekta modernizacije radisjke pristupne mreže.

Hrvatski Telekom pripremio mrežu u Istri za 5G funkcionalnosti

Hrvatski Telekom pripremio mrežu u Istri za 5G funkcionalnosti

13.07.2018. komentiraj

Hrvatski Telekom je danas u Puli obilježio završetak modernizacije radijske pristupne mreže na području Istre čime su se stvorili preduvjeti za implementaciju 5G mreže na tom području. Istra je tako postala prva regija u zemlji na čijem je području instalirana najmodernija oprema koja uključuje dodatne kapacitete 4G mreže i najnovije funkcionalnosti (IoT). Hrvatski Telekom je u potpunosti pripremio Istru za turističku sezonu te je korisnicima omogućeno nesmetano korištenje HT mobilnih usluga čak i u najfrekventnijem razdoblju.