LTE u tri godine do milijardu korisnika

LTE u tri godine do milijardu korisnika

Foto: Fotolia (ilustracija)

Prema analizi GSMA Intelligencea u naredne tri godine komercijalizacija mobilnih mreža četvrte generacije donijet će mobilnim telekom operaterima ukupno više od milijardu korisnika LTE-a (Long Term Evolution), te snažan rast prosječnog prihoda po korisniku.

Procjene analitičara govore kako će se na razvijenim tržištima ARPU (average revenue per user) povećati oko 40 posto, dok bi na tržištima gdje je mobilna industrija još uvijek u razvoju rast trebao biti još i snažniji uz povećanje ARPU-a od čak dvadeset puta.

Ove se godine očekuje kako će LTE koristiti oko 176 milijuna korisnika uz činjenicu kako je trenutno oko 20 posto svjetske populacije pokriveno, a do 2017. godine očekuje se da će biti pokriveno oko 50 posto uz već spomenutih milijardu korisnika i 456 aktivnih mobilnih mreža baziranih na LTE tehnologiji u komercijalnoj upotrebi.

I dok danas kada je riječ o LTE mrežama 46 posto spojenih korisnika je u SAD-u, samo 10 posto u Aziji, to će se u naredne tri godine jako promijeniti. U Aziji se očekuje da će biti oko 47 posto korisnika i to prije svega na najvećim svjetskim tržištima kao što su Kina i Indija. Već danas Južna Koreja ima najveći udjel na tržištu s više od 50 posto.

Kada je riječ o europskom tržištu samo 47 posto populacije pokriveno je LTE-om, no kako su upravo u tijeku velika ulaganja telekom operatera, pa tako i u Hrvatskoj u LTE mreže očekuje se da će rast pokrivenost biti snažan i da bi do 2017. godine moga dosegnuti i 80 posto populacije.

 

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.