LTE u tri godine do milijardu korisnika

LTE u tri godine do milijardu korisnika

Foto: Fotolia (ilustracija)

Prema analizi GSMA Intelligencea u naredne tri godine komercijalizacija mobilnih mreža četvrte generacije donijet će mobilnim telekom operaterima ukupno više od milijardu korisnika LTE-a (Long Term Evolution), te snažan rast prosječnog prihoda po korisniku.

Procjene analitičara govore kako će se na razvijenim tržištima ARPU (average revenue per user) povećati oko 40 posto, dok bi na tržištima gdje je mobilna industrija još uvijek u razvoju rast trebao biti još i snažniji uz povećanje ARPU-a od čak dvadeset puta.

Ove se godine očekuje kako će LTE koristiti oko 176 milijuna korisnika uz činjenicu kako je trenutno oko 20 posto svjetske populacije pokriveno, a do 2017. godine očekuje se da će biti pokriveno oko 50 posto uz već spomenutih milijardu korisnika i 456 aktivnih mobilnih mreža baziranih na LTE tehnologiji u komercijalnoj upotrebi.

I dok danas kada je riječ o LTE mrežama 46 posto spojenih korisnika je u SAD-u, samo 10 posto u Aziji, to će se u naredne tri godine jako promijeniti. U Aziji se očekuje da će biti oko 47 posto korisnika i to prije svega na najvećim svjetskim tržištima kao što su Kina i Indija. Već danas Južna Koreja ima najveći udjel na tržištu s više od 50 posto.

Kada je riječ o europskom tržištu samo 47 posto populacije pokriveno je LTE-om, no kako su upravo u tijeku velika ulaganja telekom operatera, pa tako i u Hrvatskoj u LTE mreže očekuje se da će rast pokrivenost biti snažan i da bi do 2017. godine moga dosegnuti i 80 posto populacije.

 

Još iz kategorije

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

24.04.2019. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla i tvrtka RUNE Crow potpisali su ugovor vezan uz implementaciju pristupa širokopojasne svjetlovodne mreže u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije. Rural Network Project (RUNE) je prvi i u ovom trenutku jedini međunarodni projekt na razini Europe kojim se povezuje teritorij više zemalja članica putem jedinstvene prekogranične svjetlovodne mreže. Izgradnjom mreže u ruralnim područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internetskih usluga,

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

24.04.2019. komentiraj

Poslovni rezultati trećeg po veličini domaći telekom operatora Tele2 Hrvatska za prvi kvartal 2019. godine pokazuju nastavak pozitivnih trendova jer je prihod  porastao 9,7 posto na 475 milijuna švedskih kruna. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla čak 3,6 puta(360 posto) na 199 milijuna švedskih kruna na kraju prvog tromjesečja ove godine.

Nepovratna promjena na telekom tržištu

Nepovratna promjena na telekom tržištu

23.04.2019. komentiraj

Telekomunikacijska industrija nalazi se na prekretnici, promjena koja dolazi je 5G koja će rezultirati velikim korisničkim zahtjevima za brzim pristupom internetu koji će tada korisnici stalno očekivati. Tako nešto neće biti nimalo jednostavno ispuniti jer je riječ o sasvim novoj paradigmi mobilnog pristupa internetu koji može biti iskorišten i za pokrivanje područje gdje optika jednostavno za telekome nije isplativa.