LTE u tri godine do milijardu korisnika

LTE u tri godine do milijardu korisnika

Foto: Fotolia (ilustracija)

Prema analizi GSMA Intelligencea u naredne tri godine komercijalizacija mobilnih mreža četvrte generacije donijet će mobilnim telekom operaterima ukupno više od milijardu korisnika LTE-a (Long Term Evolution), te snažan rast prosječnog prihoda po korisniku.

Procjene analitičara govore kako će se na razvijenim tržištima ARPU (average revenue per user) povećati oko 40 posto, dok bi na tržištima gdje je mobilna industrija još uvijek u razvoju rast trebao biti još i snažniji uz povećanje ARPU-a od čak dvadeset puta.

Ove se godine očekuje kako će LTE koristiti oko 176 milijuna korisnika uz činjenicu kako je trenutno oko 20 posto svjetske populacije pokriveno, a do 2017. godine očekuje se da će biti pokriveno oko 50 posto uz već spomenutih milijardu korisnika i 456 aktivnih mobilnih mreža baziranih na LTE tehnologiji u komercijalnoj upotrebi.

I dok danas kada je riječ o LTE mrežama 46 posto spojenih korisnika je u SAD-u, samo 10 posto u Aziji, to će se u naredne tri godine jako promijeniti. U Aziji se očekuje da će biti oko 47 posto korisnika i to prije svega na najvećim svjetskim tržištima kao što su Kina i Indija. Već danas Južna Koreja ima najveći udjel na tržištu s više od 50 posto.

Kada je riječ o europskom tržištu samo 47 posto populacije pokriveno je LTE-om, no kako su upravo u tijeku velika ulaganja telekom operatera, pa tako i u Hrvatskoj u LTE mreže očekuje se da će rast pokrivenost biti snažan i da bi do 2017. godine moga dosegnuti i 80 posto populacije.

 

Još iz kategorije

Velika Britanija i Njemačka će vjerojatno dopustiti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Velika Britanija i Njemačka će vjerojatno dopustiti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

21.02.2019. komentiraj

Velika Britanija nije jedina skeptična oko američkih strahova vezanih za Huawei i navodnu špijunažu koja se veže uz njega jer i Njemačka će vrlo vjerojatno dopustiti toj kineskoj kompaniji rad na mobilnim mrežama pete generacije (5G) unutar svojih granica. Naime, Britanci unatoč američkoj pomoći prilikom istrage nisu pronašli ništa sporno kod Huaweija i razloga za zabranu poslovanja nemaju. Kao ni Nijemci.

Rat ukidanjem naknada za korisnike mobilnih telekom usluga na bonove

Rat ukidanjem naknada za korisnike mobilnih telekom usluga na bonove

20.02.2019. komentiraj

Domaći telekom operateri ratuju tarifama i bore se za korisnike i ukidanjem naknada za pristup mreži i za korisnike bonova. I to je zaista pravi i bespoštedan rat. Prvi je to učinio Tele2, onda HT pa A1 Hrvatska.

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.