LTE bi mogao istisnuti Internet preko kablova

LTE bi mogao istisnuti Internet preko kablova

Foto: Fotolia (ilustracija)

Sve više korisnika traži alternativna rješenja za uslugu kabelskog interneta i televizije, te za sada nemaju drugog izbora nego nastaviti plaćati pretplatu pružateljima internet usluga.   No, tijekom narednih godina potreba za kabelskim internetom bi mogla nestati u mnogim regijama.

Prema istraživanju koje donosi ABI Research, LTE-FDD (frequency-division duplex) tehnologija će pokriti 57 posto svjetske populacije do 2018 godine, te će LTE-TDD (time-division duplex) do kraja istog tog perioda pokrivati 52 posto populacije.

Ne uzimajući u obzir razlike između te dvije tehnologije, biti će zanimljivo pratiti rast i razvoj prijenosa podataka putem brzih bežičnih veza, te kako će rast ove tehnologije utjecati na potrošače i tvrtke. Iako će zasigurno biti preklapanja u pokrivenosti dvjema tehnologijama, LTE-FDD i   LTE-TDD će kombinirano pokriti većinu svjetske populacije do 2018.

Kako se tehnologija sve više razvija i konkurencija sve više zaoštrava, bežični prijenos podataka mogao bi postati vrlo ozbiljna alternativa tradicionalnim uslugama interneta putem žica.

Najveća nedoumica za sada je limit prenesenih podata, no kako se tehnologija razvija i raste konkurentnost među pružateljima usluga, podižu se limiti u prijenosu podataka te se cijene spuštaju, u vrlo kratkom vremenu bežični prijenos podataka i internet usluga zasigurno će postati ravnopravni konkurent tradicionalnim žicama.

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.