LTE bi mogao istisnuti Internet preko kablova

LTE bi mogao istisnuti Internet preko kablova

Foto: Fotolia (ilustracija)

Sve više korisnika traži alternativna rješenja za uslugu kabelskog interneta i televizije, te za sada nemaju drugog izbora nego nastaviti plaćati pretplatu pružateljima internet usluga.   No, tijekom narednih godina potreba za kabelskim internetom bi mogla nestati u mnogim regijama.

Prema istraživanju koje donosi ABI Research, LTE-FDD (frequency-division duplex) tehnologija će pokriti 57 posto svjetske populacije do 2018 godine, te će LTE-TDD (time-division duplex) do kraja istog tog perioda pokrivati 52 posto populacije.

Ne uzimajući u obzir razlike između te dvije tehnologije, biti će zanimljivo pratiti rast i razvoj prijenosa podataka putem brzih bežičnih veza, te kako će rast ove tehnologije utjecati na potrošače i tvrtke. Iako će zasigurno biti preklapanja u pokrivenosti dvjema tehnologijama, LTE-FDD i   LTE-TDD će kombinirano pokriti većinu svjetske populacije do 2018.

Kako se tehnologija sve više razvija i konkurencija sve više zaoštrava, bežični prijenos podataka mogao bi postati vrlo ozbiljna alternativa tradicionalnim uslugama interneta putem žica.

Najveća nedoumica za sada je limit prenesenih podata, no kako se tehnologija razvija i raste konkurentnost među pružateljima usluga, podižu se limiti u prijenosu podataka te se cijene spuštaju, u vrlo kratkom vremenu bežični prijenos podataka i internet usluga zasigurno će postati ravnopravni konkurent tradicionalnim žicama.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.