Lideri industrije raspravljali o 5G mrežama i umjetnog inteligencije na MBB Forumu u Londonu

Lideri industrije raspravljali o 5G mrežama i umjetnog inteligencije na MBB Forumu u Londonu

Foto: DepositPhotos

London je od 19. do 21. studenoga na MBB forumu kao glavne teme o kojima su lideri industrije raspravljali postavio mobilne mreže pete generacije (5G) i umjetnu inteligenciju (UI), a svoje viđenje situacije dao je direktor inovacija u British Telecomu, Howard Watson. On smatra da se treba jako pažljivo koncentrirati na sve detalje kod implementacije nove mrežne tehnologije jer svi dijelovi su ključni da bi se ostvario uspjeh.

Identificirao je TIP inicijativu kao primjer suradnje operatera prema identičnom cilju i uz mnogo opreza naveo da proizvođači također moraju po tom pitanju podosta poraditi jer i njih se tiču sve novosti koje stižu. Naravno, kao primjer odličnog rada naveo je BT, kao i posao koji on sam radi. Dakle, 5G testovi u Londonu idu prema svom zacrtanom cilju i 2019. je godina kad će sve skupa zaživjeti. Probleme pritom nije navodio direktno kod govora o svojoj kompaniji, odlučio se za širi pristup kako bi se obratio svima i problem predstavio kao općenit umjesto vezan za konkretno neku od kompanija.

Ipak, u cijeloj toj (samo)hvali, Watson je istaknuo nešto bitno, spomenuo je usku integraciju za WiFi u ukupnu sliku povezivosti za BTEE klijente. Jer, BT širi IMS mrežu koju trenutno koristi za WiFi pozive kako bi bezbolno napravio potrebnu promjenu iz mobilnog stanja u WiFi stanje.

"Kreirati jednostavnost iznimno je komplicirano", naveo je na kraju pojašnjavanja te dinamične promjene koju će s 5G morati obaviti svi operateri, a javna je tajna da se podosta muče kako to izvesti.

Nakon iscrpnog izlaganja, na podiju se pojavio prvi čovjek T-Labsa u Deutsche Telekomu. Riječ je o Alexu Choiju, koji nije previše vremena trošio na već poznate probleme. Umjesto toga, odlučio se tek za malo (samo)hvale dijelom govora o uspješnom 5G testiranju u Berlinu, koje se obavlja uz pomoć Huaweija, a potom je naglasio važnost "ekosustav pristupa" ta 5G i u prvi plan postavio HD video streaming kao nešto od iznimnog značaja za krajnje korisnike.

Taj njegov dio govora može se lako povezati s dijelom onoga koji je imao Watson, kad je rekao da su svi dijelovi tijekom integracije bitni i da nije dovoljno samo ponuditi 5G signal, a uz njega ne i stabilnost svih usluga koje bi on morao donijeti...

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.