Lideri industrije raspravljali o 5G mrežama i umjetnog inteligencije na MBB Forumu u Londonu

Lideri industrije raspravljali o 5G mrežama i umjetnog inteligencije na MBB Forumu u Londonu

Foto: DepositPhotos

London je od 19. do 21. studenoga na MBB forumu kao glavne teme o kojima su lideri industrije raspravljali postavio mobilne mreže pete generacije (5G) i umjetnu inteligenciju (UI), a svoje viđenje situacije dao je direktor inovacija u British Telecomu, Howard Watson. On smatra da se treba jako pažljivo koncentrirati na sve detalje kod implementacije nove mrežne tehnologije jer svi dijelovi su ključni da bi se ostvario uspjeh.

Identificirao je TIP inicijativu kao primjer suradnje operatera prema identičnom cilju i uz mnogo opreza naveo da proizvođači također moraju po tom pitanju podosta poraditi jer i njih se tiču sve novosti koje stižu. Naravno, kao primjer odličnog rada naveo je BT, kao i posao koji on sam radi. Dakle, 5G testovi u Londonu idu prema svom zacrtanom cilju i 2019. je godina kad će sve skupa zaživjeti. Probleme pritom nije navodio direktno kod govora o svojoj kompaniji, odlučio se za širi pristup kako bi se obratio svima i problem predstavio kao općenit umjesto vezan za konkretno neku od kompanija.

Ipak, u cijeloj toj (samo)hvali, Watson je istaknuo nešto bitno, spomenuo je usku integraciju za WiFi u ukupnu sliku povezivosti za BTEE klijente. Jer, BT širi IMS mrežu koju trenutno koristi za WiFi pozive kako bi bezbolno napravio potrebnu promjenu iz mobilnog stanja u WiFi stanje.

"Kreirati jednostavnost iznimno je komplicirano", naveo je na kraju pojašnjavanja te dinamične promjene koju će s 5G morati obaviti svi operateri, a javna je tajna da se podosta muče kako to izvesti.

Nakon iscrpnog izlaganja, na podiju se pojavio prvi čovjek T-Labsa u Deutsche Telekomu. Riječ je o Alexu Choiju, koji nije previše vremena trošio na već poznate probleme. Umjesto toga, odlučio se tek za malo (samo)hvale dijelom govora o uspješnom 5G testiranju u Berlinu, koje se obavlja uz pomoć Huaweija, a potom je naglasio važnost "ekosustav pristupa" ta 5G i u prvi plan postavio HD video streaming kao nešto od iznimnog značaja za krajnje korisnike.

Taj njegov dio govora može se lako povezati s dijelom onoga koji je imao Watson, kad je rekao da su svi dijelovi tijekom integracije bitni i da nije dovoljno samo ponuditi 5G signal, a uz njega ne i stabilnost svih usluga koje bi on morao donijeti...

Još iz kategorije

Hrvatsku čeka 5G vrijeme

Hrvatsku čeka 5G vrijeme

11.12.2018. komentiraj

Zbog isticanja prednosti uvođenja nove 5G tehnologije i približavanja mogućnosti koje 5G donosi krajnjim korisnicima i gospodarstvu, ali i prepoznavanja potreba svih kategorija korisnika, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) održala je u Zagrebu prvi hrvatski „5G dan“. 5G je, za razliku od postojećih generacija tehnologija pokretnih komunikacija, prva tehnologija od početka dizajnirana ne samo za glasovnu i podatkovnu komunikaciju nego kao fleksibilna i programibilna tehnologija koja se bazira na višestrukom povećanju brzine pristupa, izrazito niskom kašnjenju te masovnoj inteligentnoj komunikaciji između uređaja.

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

08.12.2018. komentiraj

Nakon što se čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave prijavilo na europski natječaj WiFi4EU koji omogućava sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3,36 milijuna eura. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine. Hrvatska je na samom vrhu po broju gradova koji su uspjeli povući novac.

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

07.12.2018. komentiraj

Na kvartalnoj razini prihodi od širokopojasnog pristupa Internetu u Hrvatskoj porasli su za 15,85 posto na 1,273 milijarde kuna, stoji u najnovijem izvješću domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Na godišnjoj razini taj je rast ipak bio manji i iznosi 1,9 posto. Rastu prihodi u oba segmenta ali manje u fiksnom dijelu 0,56 posto, a više u mobilnom dijelu 2,76 posto.