Lideri industrije raspravljali o 5G mrežama i umjetnog inteligencije na MBB Forumu u Londonu

Lideri industrije raspravljali o 5G mrežama i umjetnog inteligencije na MBB Forumu u Londonu

Foto: DepositPhotos

London je od 19. do 21. studenoga na MBB forumu kao glavne teme o kojima su lideri industrije raspravljali postavio mobilne mreže pete generacije (5G) i umjetnu inteligenciju (UI), a svoje viđenje situacije dao je direktor inovacija u British Telecomu, Howard Watson. On smatra da se treba jako pažljivo koncentrirati na sve detalje kod implementacije nove mrežne tehnologije jer svi dijelovi su ključni da bi se ostvario uspjeh.

Identificirao je TIP inicijativu kao primjer suradnje operatera prema identičnom cilju i uz mnogo opreza naveo da proizvođači također moraju po tom pitanju podosta poraditi jer i njih se tiču sve novosti koje stižu. Naravno, kao primjer odličnog rada naveo je BT, kao i posao koji on sam radi. Dakle, 5G testovi u Londonu idu prema svom zacrtanom cilju i 2019. je godina kad će sve skupa zaživjeti. Probleme pritom nije navodio direktno kod govora o svojoj kompaniji, odlučio se za širi pristup kako bi se obratio svima i problem predstavio kao općenit umjesto vezan za konkretno neku od kompanija.

Ipak, u cijeloj toj (samo)hvali, Watson je istaknuo nešto bitno, spomenuo je usku integraciju za WiFi u ukupnu sliku povezivosti za BTEE klijente. Jer, BT širi IMS mrežu koju trenutno koristi za WiFi pozive kako bi bezbolno napravio potrebnu promjenu iz mobilnog stanja u WiFi stanje.

"Kreirati jednostavnost iznimno je komplicirano", naveo je na kraju pojašnjavanja te dinamične promjene koju će s 5G morati obaviti svi operateri, a javna je tajna da se podosta muče kako to izvesti.

Nakon iscrpnog izlaganja, na podiju se pojavio prvi čovjek T-Labsa u Deutsche Telekomu. Riječ je o Alexu Choiju, koji nije previše vremena trošio na već poznate probleme. Umjesto toga, odlučio se tek za malo (samo)hvale dijelom govora o uspješnom 5G testiranju u Berlinu, koje se obavlja uz pomoć Huaweija, a potom je naglasio važnost "ekosustav pristupa" ta 5G i u prvi plan postavio HD video streaming kao nešto od iznimnog značaja za krajnje korisnike.

Taj njegov dio govora može se lako povezati s dijelom onoga koji je imao Watson, kad je rekao da su svi dijelovi tijekom integracije bitni i da nije dovoljno samo ponuditi 5G signal, a uz njega ne i stabilnost svih usluga koje bi on morao donijeti...

Još iz kategorije

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

19.02.2019. komentiraj

Kompanija Infobip, jedna od vodećih regionalnih IT kompanija s globalnim uspjehom, u Tuzli je u ponedjeljak otvorila svoj 61. ured u svijetu te 25 novih radnih mjesta za IT i business stručnjake koji će imati priliku razvijati inovativna komunikacijska rješenja za vodeće svjetske kompanije poput WhatsAppa, Ubera i mnogih drugih.

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

18.02.2019. komentiraj

Huawei nije samo među tri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu i prvi u Kini, ta kompanija je i vodeća kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) pa činjenica da joj se otežava ili onemogućava poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu, Južnoj Koreji i Europskoj uniji, nije baš najpozitivnija. Upravo zato kineski gigant javno obznanjuje da prihvaća strože kontrole kako bi mogao bezbrižno ostati na 5G tržištu, ali i onom koje se tiče pametnih telefona.