LG postavlja trendove sa 6G THZ dalekosežnim pojasom nove generacije

LG postavlja trendove sa 6G THZ dalekosežnim pojasom nove generacije

LG Electronics ponovno je potvrdio svoje globalno vodstvo u tehnologiji mobilnih mreža, uspješno testirajući bežični prijenos i prijam podataka od 6G THz - u frekvencijskom rasponu od 155 do 175 GHz - na udaljenosti od 320 metara na otvorenom.

To dostignuće ostvareno 7. rujna na Institutu Fraunhofer Heinrich Hertz (HHI - Fraunhofer Heinrich Hertz Institute) u Berlinu značajan je korak ka komercijalizaciji 6G THz u otvorenim i zatvorenim urbanim područjima budući da je referentna pokrivenost baznih stanica za urbane makroćelije oko 250 metara na otvorenom. To je veliki skok i u odnosu na kolovoz 2021. kada je LG dokazao da može prenositi 6G THz podatke na udaljenosti od 100 metara na otvorenom.

6G, koji koristi ultraširokopojasne frekvencije, ima relativno mali domet te je moguć gubitak snage od prijenosa do prijama. Kako bi riješili te probleme, LG, Institut Fraunhofer Heinrich Hertz i Institut za primijenjenu fiziku čvrstog stanja Fraunhofer (IAF - Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics) zajednički su razvili pojačalo koje može povećati snagu prijenosa i pojačalo prijamnika s niskim šumom koje poboljšava kvalitetu dolaznog signala.

Višekanalno pojačalo koje je korišteno u demonstraciji ima izlaz veći od 20dBm što predstavlja povećanje od preko 5dBm u odnosu na rješenja koja su LG, HHI i IAF postavili u prethodnom ispitivanju. Korišteno je i pojačalo prijemnika koje minimizira stvaranje šuma kod prijamnog signala. Te nove tehnologije integrirane su u LG-ev najnoviji modularni dizajn spreman za buduću proizvodnju integriranih krugova kako bi se olakšao put prema komercijalizaciji.

„S ovim najnovijim uspjehom korak smo bliže ostvarenju 6G brzina od 1 terabita u sekundi u otvorenim i zatvorenim urbanim područjima,“ rekao je dr. Kim Byoung-hoon, tehnički direktor i izvršni potpredsjednik LG Electronicsa. „LG će nastaviti surađivati s istraživačkim institutima i inovatorima kako bi dodatno učvrstio vodstvo u 6G tehnologiji. Očekujemo da će 6G biti glavni pokretač budućeg poslovanja i novih korisničkih iskustava, stoga ne postoji mjesto na kojem bismo radije bili nego ovdje, na čelu njegova razvoja.“

LG planira objaviti potpune rezultate svog najnovijeg testa 6G komunikacija i pregled dosadašnjeg razvoja tehnologije na nadolazećem 6G Grand Summitu koji će se održati 23. rujna u LG Science Parku u Seulu. Tvrtka je domaćin događaja u suradnji s Korejskim naprednim institutom za znanost i tehnologiju (KAIST - Korea Advanced Institute of Science and Technology) i Korejskim istraživačkim institutom za standarde i znanost (KRISS - Korea Research Institute of Standards and Science).

Očekuje se da će rasprave o standardizaciji 6G mreže započeti oko 2025. godine, a komercijalizacija tehnologije predviđena je za 2029. U usporedbi s 5G bežičnim mrežama, 6G će pružiti daleko bolje brzine prijenosa podataka s nižom latencijom i većom pouzdanošću.

Globalne tvrtke utrkuju se za ulazak u 6G prostor s obzirom na ključnu ulogu koju će imati u omogućavanju svih vrsta inovacija, od ultrarealističnih mobilnih holograma do sljedeće faze interneta stvari  i ambijentalnog računalstva, koje će osigurati fleksibilnije i osobnije iskustvo kroz organsko povezivanje ljudi, predmeta i prostora.

Kako bi osigurao svoje kontinuirano vodstvo u 6G, LG aktivno surađuje s renomiranim istraživačkim institutima, sveučilištima i tvrtkama iz cijelog svijeta. Kompaniji je također cilj uspostaviti suradnje u području istraživanja i razvoja  osnovnih 6G tehnologija s organizacijama, uključujući HHI, IAF, KAIST, KRISS i Keysight Technologies, Inc., kako bi se ubrzao dolazak sljedeće generacije bežičnih mrežnih komunikacija.

Također, Savez sljedeće generacije (Next G Alliance), inicijativa Saveza za rješenja u telekomunikacijskoj industriji (ATIS - Alliance for Telecommunications Industry Solutions) odabrao je još u lipnju 2021. upravo LG za predvodnika radne skupine za aplikacije koja će raspravljati o 6G tehnologijama i voditi budući smjer 6G telekomunikacijskih usluga.