Krenula utrka za tornjeve Deutsche Telekoma

Krenula utrka za tornjeve Deutsche Telekoma
DepositPhotos

Investicijske kompanije KKR, Global Infrastructure Partners (GIP) i Stonepeak Partners udružile su se i predale obvezujuću ponudu za kontrolni udio u portfelju Deutsche Telekoma (DT). Prema izvješćima medija, radi se o 20 milijardi eura.

Ponuda je time automatski postala konkurentna konzorciju kanadskog Brookfield Asset Managementa i španjolskog Cellnex Telecoma, koji su također predali ponudu za udio u poslovanju njemačkog giganta. Do ovoga je došlo zbog glasina da DT ostavlja otvorenom mogućnost prodaje dijela vlasništva pa se sad čeka reakcija na ponude.

Ali, nisu samo spomenuti zainteresirani za ono što DT postavlja "na stol". U priči je i infrastrukturna podružnica Vodafone grupe Vantage Towers, koja je itekako zainteresirana za posao i još se u njoj premišljaju hoće li ići samostalno s ponudom ili će također u sve uključiti nekog partnera.

Što se glasina o prodaji tiče, koje su sve pokrenule... Naime, DT je navodno započeo proces prodaje svojih 40.600 mobilnih konstrukcija za radiotornjeve i antene, tzv. jarbole, u ožujku ove godine. Sve s ciljem pokušaja maksimiziranja vrijednosti infrastrukturne imovine.

Izvršni direktor (CEO) Timotheus Hoettges također je u prošlosti iskazivao interes za pronalaženjem partnera za aspekt poslovanja vezan uz tornjeve umjesto prodaje, ali čini se da u tome nije uspio pa će DT morati ipak na ovaj način.

Inače, što se tiče razvoja 5G infrastrukture, DT je ispred konkurenata kao O2 i Vodafone, barem kad je riječ o opsegu mreže. Kako tvrde analitičari OpenSignala u analizi su korisnici proveli su 13,3 posto svog vremena s aktivnom 5G vezom koristeći DT-ovu mrežu što je otprilike dvostruko više od iskustva korisnika koji su se povezali s drugoplasiranim Vodafoneom.

A to je samo jedan od detalja koji DT čine iznimno poželjnim za ulaganje tako da nema sumnje da će i spomenutih 20 milijardi eura, koliko se planira investirati u kontrolni udio, biti korisno uložen novac.