Kreće europska brza i sigurna kvantna mreža

Kreće europska brza i sigurna kvantna mreža

Foto: DepositPhotos

Tijekom proteklih nekoliko godina neumorno su u EK radili na unapređenju jedinstvenog digitalnog tržišta koje donosi opipljiva postignuća za europske građane i tvrtke, tvrdi povjerenica za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel.

„Pokazali smo da je opredjeljenje za pristup EU jedini način da se zajedno suočimo s izazovima koji se razvijaju i uspijemo digitalno preobraziti. Digitalna skupština je naš ključni događaj na kojem ćemo raspravljati o budućim digitalnim mogućnostima i političkim prioritetima i obnoviti naše obveze temeljene na našim zajedničkim vrijednostima“, ističe Mariya Gabriel

Nova ultra-sigurna kvantna komunikacijska mreža bila je tema Digital Assembly 2019, a nekoliko zemalja EU-a je će svoju predanost zajedničkom radu kako bi izgradile kvantnu komunikacijsku infrastrukturu (QCI) koja će omogućiti prijenos i pohranu informacija i podataka na potpuno siguran način te integriranje kvantne tehnologije i sustavi u konvencionalne komunikacijske infrastrukture. Kao rezultat toga, ona će potaknuti europske sposobnosti u području kibernetičke sigurnosti, kvantnih tehnologija i industrijske konkurentnosti, držeći korak s globalnim konkurentima.

Radna skupina za digitalnu ekonomiju Europske unije - Afrička unija (DETF) usvojit je  svoje izvješće s preporukama za politike i konkretnim aktivnostima za jačanje suradnje na digitalnim pitanjima između dva kontinenta. DETF je jedna od radnih skupina koja je uspostavljena kao dio Saveza Afrika-Europa za održiva ulaganja i radna mjesta koji je pokrenuo predsjednik Juncker u svojoj adresi o stanju Unije za 2018. godinu.

Europska komisija, zajedno s Europskom investicijskom bankom, Europskim investicijskim fondom, Europskom bankom za obnovu i razvoj te Svjetskom bankom i Međunarodnom financijskom bankom Korporacija će pokrenuti inicijativu Digital Innovation and Scale-up (DISI). To će biti prvi regionalni investicijski fond koji je posebno usmjeren na digitalne inovacije i povećanje broja digitalnih start-up poduzeća u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi.

Podsjetim, Europska komisija je 2015. godine usvojila strategiju digitalnog jedinstvenog tržišta kako bi najbolje iskoristila digitalne mogućnosti u Europi. Samo četiri godine kasnije građani i poduzeća mogu imati koristi od 35 novih digitalnih prava i sloboda, uključujući ukidanje naknada za roaming kada putuju u inozemstvo, poboljšanu kibernetičku sigurnost i više mogućnosti za prekogranično kupovanje putem interneta.

Još iz kategorije

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

17.07.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine 595 milijuna kruna prihoda uz rast od 12,1 posto. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 179 posto na 254 milijuna švedskih kruna.

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operater A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je 208,6 milijuna eura prihoda i rast od 1,4 posto. Istovremeno je ostvaren i rast dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) od 6,8 posto na 66,6 milijuna eura.

HAKOM donio nove odluke značajne za korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga

HAKOM donio nove odluke značajne za korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga

12.07.2019. komentiraj

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na sjednici održanoj u petak, 12. srpnja donijelo je dvije odluke značajne za korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga. Donesena je odluka o dodjeli dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra trgovačkom društvu Odašiljači i veze i to za multiplekse M1 i M2 na području Republike Hrvatske i L1 na lokalnim područjima.