Kreće europska brza i sigurna kvantna mreža

Kreće europska brza i sigurna kvantna mreža

Foto: DepositPhotos

Tijekom proteklih nekoliko godina neumorno su u EK radili na unapređenju jedinstvenog digitalnog tržišta koje donosi opipljiva postignuća za europske građane i tvrtke, tvrdi povjerenica za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel.

„Pokazali smo da je opredjeljenje za pristup EU jedini način da se zajedno suočimo s izazovima koji se razvijaju i uspijemo digitalno preobraziti. Digitalna skupština je naš ključni događaj na kojem ćemo raspravljati o budućim digitalnim mogućnostima i političkim prioritetima i obnoviti naše obveze temeljene na našim zajedničkim vrijednostima“, ističe Mariya Gabriel

Nova ultra-sigurna kvantna komunikacijska mreža bila je tema Digital Assembly 2019, a nekoliko zemalja EU-a je će svoju predanost zajedničkom radu kako bi izgradile kvantnu komunikacijsku infrastrukturu (QCI) koja će omogućiti prijenos i pohranu informacija i podataka na potpuno siguran način te integriranje kvantne tehnologije i sustavi u konvencionalne komunikacijske infrastrukture. Kao rezultat toga, ona će potaknuti europske sposobnosti u području kibernetičke sigurnosti, kvantnih tehnologija i industrijske konkurentnosti, držeći korak s globalnim konkurentima.

Radna skupina za digitalnu ekonomiju Europske unije - Afrička unija (DETF) usvojit je  svoje izvješće s preporukama za politike i konkretnim aktivnostima za jačanje suradnje na digitalnim pitanjima između dva kontinenta. DETF je jedna od radnih skupina koja je uspostavljena kao dio Saveza Afrika-Europa za održiva ulaganja i radna mjesta koji je pokrenuo predsjednik Juncker u svojoj adresi o stanju Unije za 2018. godinu.

Europska komisija, zajedno s Europskom investicijskom bankom, Europskim investicijskim fondom, Europskom bankom za obnovu i razvoj te Svjetskom bankom i Međunarodnom financijskom bankom Korporacija će pokrenuti inicijativu Digital Innovation and Scale-up (DISI). To će biti prvi regionalni investicijski fond koji je posebno usmjeren na digitalne inovacije i povećanje broja digitalnih start-up poduzeća u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi.

Podsjetim, Europska komisija je 2015. godine usvojila strategiju digitalnog jedinstvenog tržišta kako bi najbolje iskoristila digitalne mogućnosti u Europi. Samo četiri godine kasnije građani i poduzeća mogu imati koristi od 35 novih digitalnih prava i sloboda, uključujući ukidanje naknada za roaming kada putuju u inozemstvo, poboljšanu kibernetičku sigurnost i više mogućnosti za prekogranično kupovanje putem interneta.

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.