Korištenje mobilnog Interneta porast će čak 13 puta u naredne četiri godine

Korištenje mobilnog Interneta porast će čak 13 puta u naredne četiri godine

Foto: Fotolia

Ako je vjerovati najnovijim prognozama korporacije Cisco, možemo očekivati eksponencijalan porast korištenja mobilnog pristupa Internetu diljem svijeta u naredne četiri godine. Naime, Cisco u svojem godišnjem Visual Networking Index (VNI) izvještaju tvrdi da ćemo 2017. s i na mobilne uređaje prenositi i do 11,2 exabajta (milijun terabajta) podataka na mjesečnoj bazi, daleko više od 0,9 exabajta mjesečnog prosjeka iz prošle godine. Razlog takvom porastu Cisco vidi u sve većoj penetraciji mobilnih uređaja – poput pametnih telefona, tablet računala, ali i klasičnih prijenosnih kompjutora – a koji će u narednim godinama samo dodatno dobivati na popularnosti.

Ciscovi stručnjaci očekuju da će se kroz četiri godine broj umreženih prijenosnih računala i pametnih telefona na svijetu popeti na čak 10 milijardi. Također se predviđa da će do 2017. godine na svijetu biti oko 5,2 milijarde mobilnih korisnika, odnosno skoro milijardu više nego prošle godine.

Ono što je posebice zanimljivo jest da tvrde kako će se najveći rast zabilježiti na područjima Srednjeg istoka i Afrike, a koja će rasti 17,3 puta. U ukupnoj količini prenesenih podataka putem mobilnih internetskih veza će, ipak očekivano, prednjačiti regije Azije i Pacifika, a koje će same u 2017. godini mjesečno „trošiti“ i do 5,3 exabajta podataka.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.