Korištenje mobilnog Interneta porast će čak 13 puta u naredne četiri godine

Korištenje mobilnog Interneta porast će čak 13 puta u naredne četiri godine

Foto: Fotolia

Ako je vjerovati najnovijim prognozama korporacije Cisco, možemo očekivati eksponencijalan porast korištenja mobilnog pristupa Internetu diljem svijeta u naredne četiri godine. Naime, Cisco u svojem godišnjem Visual Networking Index (VNI) izvještaju tvrdi da ćemo 2017. s i na mobilne uređaje prenositi i do 11,2 exabajta (milijun terabajta) podataka na mjesečnoj bazi, daleko više od 0,9 exabajta mjesečnog prosjeka iz prošle godine. Razlog takvom porastu Cisco vidi u sve većoj penetraciji mobilnih uređaja – poput pametnih telefona, tablet računala, ali i klasičnih prijenosnih kompjutora – a koji će u narednim godinama samo dodatno dobivati na popularnosti.

Ciscovi stručnjaci očekuju da će se kroz četiri godine broj umreženih prijenosnih računala i pametnih telefona na svijetu popeti na čak 10 milijardi. Također se predviđa da će do 2017. godine na svijetu biti oko 5,2 milijarde mobilnih korisnika, odnosno skoro milijardu više nego prošle godine.

Ono što je posebice zanimljivo jest da tvrde kako će se najveći rast zabilježiti na područjima Srednjeg istoka i Afrike, a koja će rasti 17,3 puta. U ukupnoj količini prenesenih podataka putem mobilnih internetskih veza će, ipak očekivano, prednjačiti regije Azije i Pacifika, a koje će same u 2017. godini mjesečno „trošiti“ i do 5,3 exabajta podataka.

Još iz kategorije

Širokopojasni pristup internetu gura telekom tržište

Širokopojasni pristup internetu gura telekom tržište

15.12.2019. komentiraj

Ukupni prihodi od širokopojasnog pristupa internetu dosegli su 1,31 milijardu kuna u trećem ovogodišnjem kvartalu uz rast na godišnjoj razini u odnosu na isti kvartal prethodne godine za 2,76 posto. U odnosu na prethodni kvartal ove godine usluge širokopojasnog pristupa, prema podacima domaćeg telekomunikacijskog regulatora porasli su čak 16,54 posto.

Sve više telefoniramo na mobitelima

Sve više telefoniramo na mobitelima

15.12.2019. komentiraj

Zahvaljujući tarifama u koji su uključene besplatne minute, EU roamingu nastavlja se velik rast telefoniranja u trećem ovogodišnjem kvartalu. Prema podacima domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a u razdoblju srpanj do rujna ove godine potrošeno je 2,43 milijarde kuna minuta. Dakle telefoniranje se na mobilnim telefonima povećalo na kvartalnoj razini za 4,25 posto. Istovremeno u odnosu na drugi kvartal ove godine ipak je zabilježen pad od 0,91 posto.

Broj korisnika nastavio rast

Broj korisnika nastavio rast

15.12.2019. komentiraj

Podaci domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a pokazuju kako je broj korisnika povećan na 4,6 milijuna korisnika uz godišnji rast na kvartalnoj razini od 1,28 posto što svakakio vesli igrače na ovom tržištu Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska. Istovremeno na kvartalnoj razini u odnosu na prethodni, odnosno drugi kvartal ove godine u razdoblju od srpnja do rujna ove godine broj korisnika je povećan 3,54 posto.