Korisnici se u mobilnoj telefoniji okreću ugovornim obvezama

Korisnici se u mobilnoj telefoniji okreću ugovornim obvezama

Foto: Fotolia ilustracija

Domaće telekomunikacijsko tržište u segmentu mobilne telefonije obilježeno je prema podacima domaćeg telekom regulatora HAKOM-a sve većim rastom broja korisnika na ugovor, a najveći dobitnik u razdoblju rujan prošle i rujan ove godine kada se gleda tržišni udjel po broju korisnika je Vipnet koji je imao povećanje od 0,49 postotnih poena. Tek 0.01 postotnih poena tržišnog udjela u mobilnoj telefoniji ostvario je Tele2 tako da je borba na tržištu izjednačena.

Stoga je i očekivan rezultat HT-a koji je na godišnjoj razni izgubio 0,97 postotnih poena kada se gleda tržišni udjel prema broju korisnika u mobilnoj telefoniji.

Ako se pak pogleda ukupna zasićenost odnosno gustoća tržišta ona je sada na 105,06 posto, dok je u runu prošle godine bila najveća i iznosila je 109,04 posto. Ukupan broj prenesenih brojeva u mobilnim mrežama dosegao je 1,32 milijuna no pritom treba uzeti u obzir da je riječ o brojevima koji mogu biti i više puta preneseni iz mreže jednog operatera u mrežu drugog operatera, pa trećeg, odnosno u svim smjerovima.

Međutim za sva tri domaća telekom operatera u segmentu mobilne telefonije HT, Vipnet i Tele2 najvažnije je da raste broj korisnika. Ukupno uzevši od 4,5 milijuna korisnika mobilne telefonije sada ih je 47,37 posto s ugovorom što je u odnosu na rujan 2016. godine rast od 2.6 postotnih poena. Zbog sezonalnosti drugačija usporedba, odnosno kvartal na kvartal, gotovo da nije moguća.

Još iz kategorije

Iskon uveo pretraživanje svih TV sadržaja prema kategorijama

Iskon uveo pretraživanje svih TV sadržaja prema kategorijama

16.07.2018. komentiraj

Telekomunikacijski operater Iskon nastavio je unaprjeđivati svoju ponudu IPTV usluga. Brojnim novitetima na portalu za korisnike, koje su lansirali proteklih mjeseci, sada su dodali još neke zanimljive mogućnosti.

Modernizacija mobilne mreže preduvjet dolaska 5G mreže

Modernizacija mobilne mreže preduvjet dolaska 5G mreže

14.07.2018. komentiraj

Početkom 2018. godine Hrvatski Telekom pokrenuo je modernizaciju radijske pristupne mreže te će ta mreža omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar, pojašnjava za ICTbusiness.info Ivan Uremović, direktor projekta modernizacije radisjke pristupne mreže.

Hrvatski Telekom pripremio mrežu u Istri za 5G funkcionalnosti

Hrvatski Telekom pripremio mrežu u Istri za 5G funkcionalnosti

13.07.2018. komentiraj

Hrvatski Telekom je danas u Puli obilježio završetak modernizacije radijske pristupne mreže na području Istre čime su se stvorili preduvjeti za implementaciju 5G mreže na tom području. Istra je tako postala prva regija u zemlji na čijem je području instalirana najmodernija oprema koja uključuje dodatne kapacitete 4G mreže i najnovije funkcionalnosti (IoT). Hrvatski Telekom je u potpunosti pripremio Istru za turističku sezonu te je korisnicima omogućeno nesmetano korištenje HT mobilnih usluga čak i u najfrekventnijem razdoblju.