Korejski SK Telecom i sveučilište POSTECH razvili novu antensku tehnologiju za 5G mreže

Korejski SK Telecom i sveučilište POSTECH razvili novu antensku tehnologiju za 5G mreže

Foto: DepositPhotos

Korejski SK Telecom i sveučilište znanosti i tehologije Pohang (POSTECH) razvili su antentsku tehnologiju za mobilne mreže pete generacije (5G) kako bi poboljšali kvalitetu ultra visokog frekvencijskog opsega od 28GHz u 5G mrežama.

Uspjelo se to kontrolom električnih karakteristika antene, zbog čega je kvaliteta visoke frekvencije netaknuta. A to je iznimno bitno jer kad se radi o 28GHz u 5G, treba znati da je ona iznimno osjetljiva. Toliko da ovisi o kutu držanja pametnog telefona ili pomicanju glave dok se razgovara na njega. Samim time, bilo bi nespretno i beskorisno imati 5G ako ne može nadići takvu prepreku.

I suradnja prestižne obrazovne institucije s moćnim domaćim telekomom nadišla ju je i 5G će stanovnicima Južne Koreje stići u najboljem mogućem obliku. Zapravo, oni se neće ni morati opterećivati detaljima kao činjenica da se komponente za "hvatanje" tako visoke frekvencije moraju smjestiti u manji prostor no one za LTE. Srećom, SK Telecom i POSTECH to su već uzeli u obzir tijekom testiranja i komercijalna uporaba 5G neće kaskati.

Također, SK Telecom u suradnji s KT i LG Uplus priprema taj komercijalni segment već za ožujak ove godine. Dakle, to što se suspendiralo Huawei još u rujnu prošle godine nije naštetilo razvoju nove tehnologije. Zapravo to i nije čudno, Samsung je poprilično aktivan na 5G tržištu, razvoju tehnologije i uz sve je prilično blizak sa SK Telecomom.

Time se zapravo dobiva jasna slika truda Samsunga i LG-a da već na Mobile World Congress sajmu u Barceloni krajem veljače predstave 5G pametne telefone. Ako nigdje, u domovini će imati publiku za njih. Taj dio je zanimljv i zato što se isprva to planiralo učiniti u svibnju ili lipnju. Naravno, detalji nisu poznati, ali već je velika stvar što stižu na tržište.

Dokaz je to koliko će 5G pokrenuti svaki segment industrije na bolje.

Još iz kategorije

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

19.04.2019. komentiraj

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) je na sjednici održanoj 18. travnja 2019. donijelo odluku o raspisivanju javnog natječaja za izdavanje pojedinačne dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u pojasu 470-694 MHz za pružanje usluge upravljanja trima elektroničkim komunikacijskim mrežama zemaljske digitalne televizije na području Republike Hrvatske. Riječ je o multipleksima M1, M2 i L1. Ponude na natječaj mogu se podnijeti HAKOM-u najkasnije do 14. lipnja 2019. do 10 sati po srednjoeuropskom vremenu, neovisno o načinu dostave ponude. Odluka o izdavanju dozvole donijet će se najkasnije do 12. srpnja 2019

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

18.04.2019. komentiraj

A1 Hrvatska prvi je i jedini pružatelj NB IoT rješenja odnosno mreže koja je dostupna na području cijele Republike Hrvatske, pohvalili su se iz drugo po veličini domaćeg telekoma na događanju pod imenom Dan pametnih rješenja predstavljajući novu ponudu pod imenom A1 NB IoT.

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

18.04.2019. komentiraj

Proizvođač telekom opreme Ericsson i Swisscom, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Švicarskoj, pokrenuli su prvu veliku komercijalnu 5G mrežu u Europi kako bi podržali pametne mobilne telefone koji su dostupni na tržištu. Pokretanje 5G mreže također otvara vrata otkrivanju novih prilika u Internetu stvari (IoT) i industriji 4.0.