Korejski SK Telecom i sveučilište POSTECH razvili novu antensku tehnologiju za 5G mreže

Korejski SK Telecom i sveučilište POSTECH razvili novu antensku tehnologiju za 5G mreže

Foto: DepositPhotos

Korejski SK Telecom i sveučilište znanosti i tehologije Pohang (POSTECH) razvili su antentsku tehnologiju za mobilne mreže pete generacije (5G) kako bi poboljšali kvalitetu ultra visokog frekvencijskog opsega od 28GHz u 5G mrežama.

Uspjelo se to kontrolom električnih karakteristika antene, zbog čega je kvaliteta visoke frekvencije netaknuta. A to je iznimno bitno jer kad se radi o 28GHz u 5G, treba znati da je ona iznimno osjetljiva. Toliko da ovisi o kutu držanja pametnog telefona ili pomicanju glave dok se razgovara na njega. Samim time, bilo bi nespretno i beskorisno imati 5G ako ne može nadići takvu prepreku.

I suradnja prestižne obrazovne institucije s moćnim domaćim telekomom nadišla ju je i 5G će stanovnicima Južne Koreje stići u najboljem mogućem obliku. Zapravo, oni se neće ni morati opterećivati detaljima kao činjenica da se komponente za "hvatanje" tako visoke frekvencije moraju smjestiti u manji prostor no one za LTE. Srećom, SK Telecom i POSTECH to su već uzeli u obzir tijekom testiranja i komercijalna uporaba 5G neće kaskati.

Također, SK Telecom u suradnji s KT i LG Uplus priprema taj komercijalni segment već za ožujak ove godine. Dakle, to što se suspendiralo Huawei još u rujnu prošle godine nije naštetilo razvoju nove tehnologije. Zapravo to i nije čudno, Samsung je poprilično aktivan na 5G tržištu, razvoju tehnologije i uz sve je prilično blizak sa SK Telecomom.

Time se zapravo dobiva jasna slika truda Samsunga i LG-a da već na Mobile World Congress sajmu u Barceloni krajem veljače predstave 5G pametne telefone. Ako nigdje, u domovini će imati publiku za njih. Taj dio je zanimljv i zato što se isprva to planiralo učiniti u svibnju ili lipnju. Naravno, detalji nisu poznati, ali već je velika stvar što stižu na tržište.

Dokaz je to koliko će 5G pokrenuti svaki segment industrije na bolje.

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.