Korejski SK Telecom i sveučilište POSTECH razvili novu antensku tehnologiju za 5G mreže

Korejski SK Telecom i sveučilište POSTECH razvili novu antensku tehnologiju za 5G mreže

Foto: DepositPhotos

Korejski SK Telecom i sveučilište znanosti i tehologije Pohang (POSTECH) razvili su antentsku tehnologiju za mobilne mreže pete generacije (5G) kako bi poboljšali kvalitetu ultra visokog frekvencijskog opsega od 28GHz u 5G mrežama.

Uspjelo se to kontrolom električnih karakteristika antene, zbog čega je kvaliteta visoke frekvencije netaknuta. A to je iznimno bitno jer kad se radi o 28GHz u 5G, treba znati da je ona iznimno osjetljiva. Toliko da ovisi o kutu držanja pametnog telefona ili pomicanju glave dok se razgovara na njega. Samim time, bilo bi nespretno i beskorisno imati 5G ako ne može nadići takvu prepreku.

I suradnja prestižne obrazovne institucije s moćnim domaćim telekomom nadišla ju je i 5G će stanovnicima Južne Koreje stići u najboljem mogućem obliku. Zapravo, oni se neće ni morati opterećivati detaljima kao činjenica da se komponente za "hvatanje" tako visoke frekvencije moraju smjestiti u manji prostor no one za LTE. Srećom, SK Telecom i POSTECH to su već uzeli u obzir tijekom testiranja i komercijalna uporaba 5G neće kaskati.

Također, SK Telecom u suradnji s KT i LG Uplus priprema taj komercijalni segment već za ožujak ove godine. Dakle, to što se suspendiralo Huawei još u rujnu prošle godine nije naštetilo razvoju nove tehnologije. Zapravo to i nije čudno, Samsung je poprilično aktivan na 5G tržištu, razvoju tehnologije i uz sve je prilično blizak sa SK Telecomom.

Time se zapravo dobiva jasna slika truda Samsunga i LG-a da već na Mobile World Congress sajmu u Barceloni krajem veljače predstave 5G pametne telefone. Ako nigdje, u domovini će imati publiku za njih. Taj dio je zanimljv i zato što se isprva to planiralo učiniti u svibnju ili lipnju. Naravno, detalji nisu poznati, ali već je velika stvar što stižu na tržište.

Dokaz je to koliko će 5G pokrenuti svaki segment industrije na bolje.

Još iz kategorije

Tele2 predstavio uslugu „Kupi i pokupi“

Tele2 predstavio uslugu „Kupi i pokupi“

22.08.2019. komentiraj

Mobilni uređaj moguće je naručiti u webshopu i u roku pet dana preuzeti na prodajnom mjestu nova je usluga koju je Tele2 ponudio svojim korisnicima, a to objašnjavaju prije svega time da se navike kupovanja iz godine u godinu mijenjanju.

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune