Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

Foto: DepositPhotos

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

Samim time, za očekivati je da će već do kraja iduće godine broj korisnika 5G mreže u Kini biti na razinama koje u ostatku svijeta mogu biti samo praćene čuđenjem jer radit će se o desecima milijuna korisnika, a lako je moguće i da bi ih moglo biti više od stotinu milijuna.

Velika je to stvar, ne samo zbog činjenice da bi toliko korisnika moglo "okupirati" 5G tržište već i zato što je Kina uključila komercijalni 5G signal nekoliko mjeseci prije no što se očekivalo, a očekivalo se da će to biti negdje na proljeće iduće godine. Očito su u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta ozbiljno shvatili izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Počela je 5G utrka i mi moramo pobijediti", naglasio je Trump i morao vrlo brzo priznati Kini pobjedu po pitanju samog početka implementacije nove i utzbudljive tehnologije.

Naravno, daleko je konačna pobjeda jer Amerikanci naveliko rade po pitanju širenja 5G signala, u što su uključeni velikani kao AT&T, Verizon, Sprint i T-Mobile US. Samo, s obzirom da Amerikanci "uživaju" u jednom od najskupljih mobilnih paketa podatkovnog prometa na svijetu, teško da će se nositi s Kinezima.

Primjerice, osim spomenutih 18 dolara u prosjeku, kineski će operateri nuditi vrtoglavih 300 GB prometa i 3000 minuta poziva za 85 dolara mjesečno. Za kineske je prilike to mnogo, ali u SAD-u bi se za ekvivalent toga trebalo izdvojiti tri, četiri ili pet puta... I to kad pričamo o LTE brzinama. Jer, za 10GB prometa po punoj LTE brzini plaća se u prosjeku 40 dolara mjesečno.

Na kraju priče, teško je vidjeti kako bi Amerikanci mogli pobijediti, Kina već nudi 5G u 50 gradova i jeftiniji no što će prvih mjeseci ili godina biti igdje drugdje u svijetu...

Još iz kategorije

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

13.12.2019. komentiraj

Na tržištu elektroničkih komunikacija u trećem tromjesečju 2019. nastavljen je porast investicija u mreže pokretnih komunikacija, a ukupna ulaganja u pokretnoj mreži tijekom prvih devet mjeseci za oko 40 posto su viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na što je značajno utjecala dodjela dodatnog radiofrekvencijskog spektra. Iako ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu u nepokretnoj mreži nisu na razini prošle godine, veseli značajan rast ulaganja u svjetlovodne kabele, što je rezultiralo rastom broja izgrađenih FTTX priključaka od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

13.12.2019. komentiraj

U vrijeme dok se čeka odluka AZTN-a oko prodaje Tele2 United Grupi pomalo ispod radara prolazi Optima Telekom kojom prema odluci istog tog AZTN-a upravlja HT koji mora pokrenuti prodaju ovog telekoma početkom sljedeće godine. Upravo stoga razgovarali smo s Borisom Batelićem, predsjednikom Uprave Optima Telekoma o planovima za sljedeću godinu i ključnim događajima u ovoj godini.

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

12.12.2019. komentiraj

Krajem svibnja potpisan je ugovor o prodaju Tele2 Hrvatska United Grupi, a to je posljedica promjene strategije njihova vlasnika Tele2 AB i orijentaciju na švedsko i baltička tržišta jer su prije prodana i druga poslovanja u Europi, ističe Viktor Pavlinić predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska i dodaje kako oni očekuju da će prodaja bi završena u prvom kvartalu sljedeće godine.