Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

Foto: DepositPhotos

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

Samim time, za očekivati je da će već do kraja iduće godine broj korisnika 5G mreže u Kini biti na razinama koje u ostatku svijeta mogu biti samo praćene čuđenjem jer radit će se o desecima milijuna korisnika, a lako je moguće i da bi ih moglo biti više od stotinu milijuna.

Velika je to stvar, ne samo zbog činjenice da bi toliko korisnika moglo "okupirati" 5G tržište već i zato što je Kina uključila komercijalni 5G signal nekoliko mjeseci prije no što se očekivalo, a očekivalo se da će to biti negdje na proljeće iduće godine. Očito su u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta ozbiljno shvatili izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Počela je 5G utrka i mi moramo pobijediti", naglasio je Trump i morao vrlo brzo priznati Kini pobjedu po pitanju samog početka implementacije nove i utzbudljive tehnologije.

Naravno, daleko je konačna pobjeda jer Amerikanci naveliko rade po pitanju širenja 5G signala, u što su uključeni velikani kao AT&T, Verizon, Sprint i T-Mobile US. Samo, s obzirom da Amerikanci "uživaju" u jednom od najskupljih mobilnih paketa podatkovnog prometa na svijetu, teško da će se nositi s Kinezima.

Primjerice, osim spomenutih 18 dolara u prosjeku, kineski će operateri nuditi vrtoglavih 300 GB prometa i 3000 minuta poziva za 85 dolara mjesečno. Za kineske je prilike to mnogo, ali u SAD-u bi se za ekvivalent toga trebalo izdvojiti tri, četiri ili pet puta... I to kad pričamo o LTE brzinama. Jer, za 10GB prometa po punoj LTE brzini plaća se u prosjeku 40 dolara mjesečno.

Na kraju priče, teško je vidjeti kako bi Amerikanci mogli pobijediti, Kina već nudi 5G u 50 gradova i jeftiniji no što će prvih mjeseci ili godina biti igdje drugdje u svijetu...

Još iz kategorije

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

02.07.2020. komentiraj

Europska komisija usvojila je Provedbenu uredbu o bežičnim pristupnim točkama malog područja ili malim antenama, koja su ključna za pravovremeno pokretanje 5G mreža koje pružaju veliki kapacitet i povećanu pokrivenost, kao i napredne brzine veze. Uredba utvrđuje fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija za 5G mreže. Njime se želi pomoći u pojednostavljivanju i ubrzanju mrežnih instalacija 5G, što bi trebalo olakšati režimom raspoređivanja izuzeća dozvole, istovremeno osiguravajući da nacionalna tijela drže nadzor.

HT mijenja upravljačku strukturu, nestaje funkcija člana uprave za biznis

HT mijenja upravljačku strukturu, nestaje funkcija člana uprave za biznis

02.07.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom najavio je promjene svoje upravljačke strukture i to od 1. kolovoza ove godine. Tako od tada prestaje postojati funkcija člana uprave za poslovni segment, a tu je funkciju zadnji obnašao Saša Kramar koji je sada u Spanu. Prema odluci HT-a od 1. kolovoza Marijana Bačić i Jerko Dumanić preuzeti će nove, potpredsjedničke dužnosti u Hrvatskom Telekomu.

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

01.07.2020. komentiraj

Samsung Electronics izabran je za partnera od strane kanadskog teleoperatera Telusa, kako bi mu pomogao implementirati infrastrukturu potrebnu za funkcioniranje mobilnih mreža pete generacije (5G) u Kanadi.