Kežman: Integracija H1 Telekoma pri kraju, slijedi korištenje sinergijskih učinaka

Kežman: Integracija H1 Telekoma pri kraju, slijedi korištenje sinergijskih učinaka

Nakon što je početkom kolovoza i formalno-pravno završeno pripajanje H1 Telekoma Optimi Telekomu, kojim upravlja najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom razgovarali smo s Zoranom Kežmanom, predsjednikom Uprave Optima Telekoma o integraciji, sinergijskim učincima i budućim planovima.

Očekujemo niz pozitivnih utjecaja koji će nam omogućiti povećanje poslovne efikasnosti i profitabilnosti, lakšu otplatu dugova preostalih iz predstečajnih nagodbi obiju kompanija te daljnju mogućnost rasta i razvoja, ističe za ICTbusiness.info Kežman i dodaje da su stvorili prostor za nove investicije. Te investicije će i dalje biti usmjerene na daljnji razvoj tehnologije kako bi korisnicima omogućili pristup brzom i kvalitetnom internetu.

Optima Telekom završio je pripajanje H1 Telekoma. Kakvi su sada planovi?

Formalno pripajanje je zaključeno 1. kolovoza ove godine. Sad smo u fazi integracije koju vjerujem da ćemo uspješno okončati u planiranom roku.

Optimu smo vrlo brzo i uspješno stabilizirali, a u ovom smo pripajanju prepoznali potencijal za dodatan rast i razvoj kompanije.  Plan nam je iskoristiti najbolje prakse i znanja iz obje kompanije kako bi ojačali svoju poziciju na tržištu, korisnicima pružili još bolja i naprednija  rješenja i usluge te dugoročno povećali vrijednost kompanije.

Jesu li i na koji način ostvareni sinergijski učinci?

Ostvarenje sinergijskih učinaka je započeto ali njihovo puno ostvarenje očekujemo tijekom, odnosno nakon realizacije integracije. Radi se o dvije vrlo slične kompanije s vrlo sličnim ponudama i upravo je zbog toga prostor za ostvarenje sinergijskih učinaka velik. Očekujemo niz pozitivnih utjecaja koji će nam omogućiti povećanje poslovne efikasnosti i profitabilnosti, lakšu otplatu dugova preostalih iz predstečajnih nagodbi obiju kompanija te daljnju mogućnost rasta i razvoja. Osim toga, osnažit ćemo našu poziciju na tržištu te sam siguran da će u konačnici to vratiti i povjerenje investitora.

Gdje vidite najveći potencijal rasta?

Ovim prijateljskim pripajanjem H1 omogućili smo novu perspektivu Optimi te stvorili prostor za nove investicije. Te investicije će i dalje biti usmjerene na daljnji razvoj tehnologije kako bi korisnicima omogućili pristup brzom i kvalitetnom internetu. U tom se segmentu, kao i u segmentu IPTV-a, osjeća snažna ekspanzija, iz godine u godinu bilježimo odlične rezultate, te tu vidimo i najveći potencijal za daljnji rast.

Razvija se pristupna mreža za fiksni internet, dolaze nove tehnologije. Što korisnike uskoro očekuje?

Način komunikacije i navike potrošača mijenjaju se pod sve snažnijim utjecajem  digitalne transformacije. Korištenje raznih servisa poput streaminga i ostalih OTT usluga te sve većeg broja uređaja koji se povezuju na Internet, doveli su do situacije da je brz i stabilan Internet postao ključan faktor zadovoljstva korisnika. U tom smislu i Optima kontinuirano prilagođava svoje poslovanje.  Osim ulaganja u mrežu i tehnologiju, prilagodbe činimo i u samoj ponudi u kojoj su sve zastupljeniji paketi s brzim internetom, a osnovne usluge interneta, telefona i IPTV-a konstantno nadograđujemo dodatnim sadržajima i  OTT uslugama. To su stvari koje korisnici traže i u tom smjeru konstantno obogaćujemo ponudu.

Dodatno, uz velike brzine i kvalitetnu uslugu, korisnicima je iznimno bitna i fleksibilnost u korištenju pa se usluge prilagođavaju i u tom smislu. Usudim se reći da je Optima u tom dijelu predvodnik trendova.  Naime, prvi smo korisnicima omogućili korištenje usluga i paketa po vrlo atraktivnim uvjetima bez ikakve ugovorne obveze.

Vodimo računa o stvarnim potrebama i željama korisnika, slušamo ih, jer samo hodajući u cipelama korisnika možemo na najbolji način prilagoditi i unaprijediti svoju ponudu.

U kojem smjeru vidite razvoj domaćeg telekomunikacijskog tržišta?

Već duže vrijeme je u tijeku konsolidacija tržišta, što je i logičan slijed događaja s obzirom na veličinu samog tržišta, EU trendove ali i gospodarsku situaciju u zemlji. S druge strane, pojavljuje se sve više operatora koji se bave samo infrastrukturom. Vjerujem da će se tržište nastaviti razvijati u smjeru omogućavanja brzog pristupa internetu većem broju kućanstava čime će se stvoriti uvjeti za proširenje ponude naprednim uslugama koje su relevantne korisnicima.

Koji su ključni trendovi koji dolaze na telekom tržištu?

Proces digitalizacije hrvatskog društva koji se odvija ubrzano i zapravo ne zaostaje puno za svjetskim trendovima, telekomima je stvorio priliku da obnove svoje tržišne pozicije, unaprijede svoje poslovne sustave, ali i kreiraju inovativne ponude za svoje korisnike. Tu zaista leži veliki potencijal za rast prihoda i širenje telekoma na druga tržišta koja, u borbi za vlastiti opstanak i rast, sve više imaju potrebu za naprednim konvergentnim telekomunikacijskim i informacijskim tehnologijama i uslugama. Telekomi posjeduju sve bitne preduvjete za širenje u tom smjeru poput telekomunikacijske mreže, logistike, podatkovnih centara, kao i samog dosega do korisnika i zbog toga se može očekivati njihov daljnji prodor u IT segment.

U Optimi smo u posljednje dvije godine značajno unaprijedili našu ponudu standardnim i  posebno prilagođenim ICT rješenjima. Surađujemo s velikim brojem dobavljača i partnera koji rade s najmodernijom opremom na tržištu i na taj način zadovoljavamo visoke standarde koje korisnici traže prilikom odabira partnera za svoje poslovanje.

Još iz kategorije

Austrija objavila datum javne dražbe za 5G frekvencijske pojaseve

Austrija objavila datum javne dražbe za 5G frekvencijske pojaseve

21.09.2018. komentiraj

Austrija planira na javnoj dražbi, koja će započeti u veljači iduće godine, ponuditi frekvencijski spektar od maksimalnih 390 MHz u frekvencijskom pojasu od 3,4 do 3,8 GHz. Rezervirane cijene su svega 30 milijuna eura, što je malo s obzirom na to da je 2013. godine brojka bila na 530 milijuna eura.

Ericsson i partneri ostvarili važan korak na putu prema 5G komercijalnom radu u Sjevernoj Americi

Ericsson i partneri ostvarili važan korak na putu prema 5G komercijalnom radu u Sjevernoj Americi

18.09.2018. komentiraj

Kako se lansiranje 5G usluga sve više približava Ericsson i Intel, uz AT&T i T-Mobile, potvrđuju snagu 5G ekosustava. Partneri su uspješno demonstrirali Non-Standalone (NSA) 5G NR interoperabilnost korištenjem 39 GHz spektra – frekvencijskog pojasa na kojem će 5G usluge biti uvedene u Sjevernoj Americi.

HAKOM u nadzoru FM odašiljača i WAS/RLAN sustava u frekvencijskom pojasu 5470 – 5725 MHz

HAKOM u nadzoru FM odašiljača i WAS/RLAN sustava u frekvencijskom pojasu 5470 – 5725 MHz

14.09.2018. komentiraj

U svrhu djelotvornog upravljanja radiofrekvencijskim spektrom, kao prirodno ograničenim dobrom Republike Hrvatske, HAKOM u okviru svojih nadležnosti, između ostalog, obavlja kontrolu radiofrekvencijskog spektra, tehničke preglede i ostala radijska mjerenja, kojima se potvrđuje da radiokomunikacijski uređaji rade prema dozvoli i ostalim normama.