Kanadski telekom operateri posao izgradnje 5G mreže dali Ericssonu i Nokiji

Kanadski telekom operateri posao izgradnje 5G mreže dali Ericssonu i Nokiji

Foto: DepositPhotos

Huawei je doživio novi poraz jer kanadski teleoperateri Bell Canada i Telus Corp. odlučili su se za usluge koje nudi Ericsson, najveći rival za kineskog tehnološkog giganta.

Naravno, riječ je o poslovnom partnerstvu na području 5G mreža i infrastrukture. Da stvar bude gora po Huawei, osim Ericssona, dio posla za Bell obavit će Nokia. S obzirom da je riječ o drugom najvećem telekomunikacijskom poslužitelju u Kanadi, nije mala stvar izgubiti Bell.

Istovremeno, Telus je nešto manji u smislu prihoda, pretplatnika i općenito prostora koji pokriva u Kanadi, ali također se odlučio za Ericsson i Nokiju, koji svakako bilježe podosta uspjeha zahvaljujući problemima u kojima se Huawei nalazi zbog američkih sankcija, nametnutih u svibnju prošle godine. Također, one će na snazi ostati minimalno do svibnja iduće godine.

Sve ovo dolazi nakon odluke da se financijska direktorica Huaweija Meng Wanzhou ne izruči u Sjedinjene Američke Države do iduće godine, kad će se sudski proces vezan za tu temu nastaviti. Naime, ona je 1. prosinca 2018. uhićena u Vancouveru na zahtjev američkih vlasti zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana, a sredinom istog mjeseca puštena je na uvjetnu slobodu uz jamčevinu od 10 milijuna dolara.

Riječ je o kćeri osnivača Huaweija Rena Zhengfeija, tako da je samim time cijela priča dobila širinu. Odnosno, tvrdnje da se radi o politički motiviranom procesu SAD-a, ima smisla. Kanađani pak tvrde da njihove odluke nemaju veze s politikom te da će direktorica dobiti pravedan proces.

Kako god, Huawei se nalazi u novim problemima, bez obzira što je na 5G tržištu i dalje najmoćniji na svijetu. Ali, otkazi u Kanadi, mogući otkazi u Velikoj Britaniji, kao i Njemačkoj... mogli bi ostaviti dugotrajne posljedice na kompaniju, koja bilježi pravu katastrifu na tržištu pametnih telefona zbog nametnutih sankcija.

Još iz kategorije

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

24.09.2020. komentiraj

MIPRO 2020 organiziran je kao hibridni skup i odvijat će se fizički i virtualno, ovisno o epidemiološkoj situaciji te mogućnostima i potrebama sudionika. Spremnost RH za 5G, veleprodajni uvjeti pristupa novoizgrađenim mrežama i transparentnost uvjeta korištenja javnih komunikacijskih usluga, teme su koje će biti predstavljene na HAKOM-ovom Danu tržišta koji će se moći pratiti izravno putem društvenih mreža.

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

23.09.2020. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska postigao je rekordni prijenos podataka na udaljenost od 27 kilometara koristeći Ericssonove tehnologije MIMO i MINI-LINK. Prijenos podataka na udaljenosti do 26,8 kilometara odrađen je na komercijalnoj mreži A1 Hrvatska na lokacijama u blizini grada Splita pomoću opreme MINI-LINK s 2X2 MIMO funkcionalnošću.

MWC 2021 krajem lipnja u Barceloni

MWC 2021 krajem lipnja u Barceloni

23.09.2020. komentiraj

Iako je ove godine zbog pandemije otkazan MWC 2020. koji se trebao kajem veljače održati u Barceloni mnogi su očekivali da predviđeni datumi početkom ožujka 2021. neće doći u pitanje sada se ipak dogodio obrat i MWC 2021 seli u ljeto sljedeće godine i službeni su datumi 28. lipnja do 1. srpnja 2021. godine.